Σκληρή διαπραγμάτευση «με αντανάκλαση στην Ευρώπη» διαμηνύουν ότι επιχειρούν στη ΔΗΜΑΡ, με φόντο τις διεργασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Παρ’ όλες τις διαφοροποιήσεις στελεχών, ήταν ομόφωνη η απόφαση της ΚΕ του κόμματος προς την κατεύθυνση της συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό όρους και προϋποθέσεις. Στο tvxs.gr: Τι ζητά η ΔΗΜΑΡ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τι υποστηρίζει ότι αλλάζει αυτή τη φορά στη στάση της. Πού δίνει έμφαση στη διαπραγμάτευση. Ποιο ρόλο διαδραματίζουν τα πρόσωπα.

Ads

 
Διάσταση μεν, ομοφωνία δε
 
Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη αναφορικά με το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης, θέτοντας δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να διασφαλιστεί προγραμματική συμφωνία των τριών μερών με α φ ε τ η ρ ί α τα 7 σημεία τα οποία θέτει η ΔΗΜΑΡ. Δεύτερον, να απαρτίζεται το κυβερνητικό σχήμα από «φερέγγυα πρόσωπα», τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργού, όσο και σε επίπεδο υπουργών.
 
Η απόφαση ήταν ομόφωνη, αν και καταγράφηκαν ενστάσεις στελεχών τα οποία θεωρούν ότι είναι καλύτερο για τη ΔΗΜΑΡ να επιλέξει το ρόλο της αντιπολίτευσης, για λόγους αρχής αλλά και εκλογικής επιρροής. Η συγκεκριμένη άποψη στέκεται στο επιχείρημα ότι για τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος αρκούν οι έδρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 
Άλλοι παράγοντες της ΔΗΜΑΡ θέτουν ευθέως θέμα Σαμαρά. Οι δηλώσεις (Βήμα 99.5) του βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη είναι ενδεικτικές: «Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει υπογράψει ότι εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, κατά την άποψή μου δεν είναι το καταλληλότερο άτομο για να ηγηθεί ενός σχήματος ευρείας αποδοχής, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και δυνάμεις οι οποίες ήταν εξαρχής εναντίον του δεύτερου Μνημονίου».
 
Και ο ΣΥΡΙΖΑ;
 
Το ερώτημα το οποίο αυτομάτως τίθεται σε αυτή τη φάση των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης είναι γιατί η ΔΗΜΑΡ παρέκαμψε την παράμετρο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ ως αναγκαστικής. Κορυφαία στελέχη απαντούν ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η προσφυγή στην κάλπη επί τρίτη συνεχή φορά, γεγονός το οποίο θα επέτεινε περαιτέρω την πολιτική αστάθεια με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαρτά τη στάση του από τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, πράγμα το οποίο «έχει κάνει σαφές ιδίως στο παρασκήνιο» και θέτει το κόμμα ενώπιον της ευθύνης του απέναντι στη χώρα.
 
Βαρόμετρο τα εργασιακά
 
Σε κάθε περίπτωση, από τη ΔΗΜΑΡ δεν αφήνουν να θεωρηθεί δεδομένη η συμμετοχή της σε μία κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συνδέοντας την τελική έκβαση των εξελίξεων με το αποτέλεσμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία είναι σε εξέλιξη με αντανάκλαση στην Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότερη έμφαση δίνεται στα εργασιακά ζητήματα, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προηγούμενο επίπεδο και η (επανα)κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Από την ανταπόκριση των άλλων δύο επίδοξων εταίρων σε αυτά τα προγραμματικά ζητήματα θα εξαρτηθεί και το διαπραγματευτικό σθένος της ΔΗΜΑΡ στο θέμα των προσώπων τα οποία θα απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα, δεδομένης της γενικευμένης αποδοκιμασίας των στελεχών της στο πρόσωπο του κ. Αντώνη Σαμαρά. Στέλεχος της ΔΗΜΑΡ το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων υπογραμμίζει ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα, είτε αυτή αφορά στον πρωθυπουργό είτε στα στελέχη της κυβέρνησης, θα διεξαχθεί σε δεύτερο επίπεδο και ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τα προγραμματικά ζητήματα και δη τα εργασιακά. 
 
Τα σημεία
 
Η ηγεσία του κόμματος επιμένει να προτάσσει την ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης πριν από την επιδιωκόμενη κυβερνητική συμφωνία, πετώντας το μπαλάκι στον πρόεδρο της ΝΔ. Ειδικότερα, θέτει ως βάση συζήτησης μία πολιτική η οποία θα κρατά σταθερά την χώρα στην Ευρωζώνη, θα αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη σταδιακή απαγκίστρωση της χώρας από το Μνημόνιο, θα πετύχει τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα άρει τη νομοθετική πράξη για τους κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, με επαναφορά της μετενέργειας. Μετά την αντίδραση της ΝΔ, αναμένεται νέα συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ η οποία θα επανεξετάσει τη στάση του κόμματος.