Στην επισήμανση πως “η αποτίμηση της συμπεριφοράς της κ. Καϊλή ως «Δούρειου Ίππου» είναι στέρεη και τεκμηριώνεται στην επιλογή της να συμπλεύσει αρμονικά με την Κυβέρνηση της ΝΔ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων” προχωρά σε συνέντευξη που παραχωρεί στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
Αναφορικά με τις εντεινόμενες επιθέσεις του πρωθυπουργού στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο ίδιος σημειώνει πως “ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στη φαντασίωση του «Κυβερνήτη» που παρουσίασε στη ΔΕΘ, οδηγείται σε διαρκή κλιμάκωση της ρητορικής του έναντι του ΠΑΣΟΚ”.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το προσκλητήριο Τσίπρα προς την Χαριλάου Τρικούπη για σύγκλιση με στόχο τον σχηματισμό προοδευτική κυβέρνησης μετεκλογικά ο κ. Μάντζος υπογραμμίζει ότι “καμία συνθηματική «πρόσκληση» σε μέτωπα δεν αρκεί χωρίς πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις”.
Τέλος, εκφράζει την εκτίμηση πως “η τοξικότητα και οι σκιαμαχίες που εκτυλίσσονται γύρω μας, με φόντο τη βαθιά θεσμική κρίση των υποκλοπών, φέρουν ακέραιη την υπογραφή της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου”.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημήτρη Μάντζου έχει ως εξής:
- Βλέπουμε μια ένταση των επιθέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού κατά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για νέο «Σοσιαλ-Καμμένο» του Τσίπρα, κατηγορώντας σας πως έχετε προαποφασίσει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Που θεωρείτε πως αποσκοπούν; Από την πλευρά σας επιμένετε πως θέλετε να οδηγήσετε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση;
O κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στη φαντασίωση του «Κυβερνήτη» που παρουσίασε στη ΔΕΘ, οδηγείται σε διαρκή κλιμάκωση της ρητορικής του έναντι του ΠΑΣΟΚ. Πρώτα μας έλεγξε που δεν τον… στηρίζουμε, σαν να περίμενε από εμάς και να του δώσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης! Στη συνέχεια, κατέφυγε σε ευφάνταστα σενάρια για δήθεν μέτωπα και συνεργασίες. Και, τελικά, σε μια κίνηση επικοινωνιακής απελπισίας, επικαλέστηκε ένα ανιστόρητο λογοπαίγνιο που προσβάλλει τη Δημοκρατική Παράταξη. Ξεχνά ο κ. Πρωθυπουργός ότι ο κ. Καμμένος είναι ομογάλακτός του και ότι μαζί χειροκροτούσαν τον κ. Σαμαρά όταν «έσκιζε τα μνημόνια» στο Ζάππειο. Οι επιθέσεις του δεν μας αγγίζουν και δεν μας κάμπτουν, όπως ο ίδιος επιθυμεί. Αντίθετα, μας κάνουν πιο δυνατούς. Είναι δε σαφές για εμάς ότι μια Κυβέρνηση που διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες και κακοποίησε τους θεσμούς πρέπει να αποδοκιμαστεί με την ψήφο των πολιτών στις κάλπες. Η αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικού παραδείγματος είναι ο δικός μας στόχος.
- Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε μιλώντας στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών έκκληση προκειμένου να στηριχτεί η προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στη χώρα μας. Υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο;
Η αλλαγή πολιτικού παραδείγματος στη χώρα προϋποθέτει την καταδίκη των πολιτικών και των μοντέλων διακυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν αδιέξοδα και συσσώρευσαν προβλήματα εις βάρος των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρουν καθοριστική ευθύνη για σειρά πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην οικονομία, την ενέργεια, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οφείλει κανείς να είναι ειλικρινής με τους πολίτες και να θυμάται πως δεν απευθύνεται σε «λωτοφάγους». Ούτε η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τους εθνολαϊκιστές ΑΝΕΛ ξεχάστηκε ούτε οι παραθεσμικές συμπεριφορές που κηλίδωσαν την Αριστερά λησμονήθηκαν. Ούτε πείθει κανέναν η αντιφατική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα να «καίει» σήμερα την απλή αναλογική, την οποία ο ίδιος εισηγήθηκε, μιλώντας για «κυβερνήσεις ηττημένων», απλώς και μόνο για να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά. Καμία συνθηματική «πρόσκληση» σε μέτωπα δεν αρκεί, λοιπόν, χωρίς πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις. Συγκλίσεις που μόνο μια ισχυρή εντολή στη Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να εγγυηθεί. Άλλωστε, από το 1981 είναι γνωστό: προοδευτική κυβέρνηση είναι μόνο εκείνη που έχει το ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές του στον πυρήνα.
- Φαίνεται πως η χώρα θα πάει σε εκλογές με έντονη τη “σκιά” του σκανδάλου των υποκλοπών. Πόσο σας ανησυχεί αυτό, με δεδομένες και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για παρακολούθηση ακόμη και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Η τοξικότητα και οι σκιαμαχίες που εκτυλίσσονται γύρω μας, με φόντο τη βαθιά θεσμική κρίση των υποκλοπών, φέρουν ακέραιη την υπογραφή της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι οι ίδιοι που πρώτα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και ύστερα να συγκαλύψουν το σοβαρό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Κρυπτόμενοι πίσω από το προσχηματικό απόρρητο, εργαλειοποιώντας τη Βουλή, αποδυναμώνοντας την ΑΔΑΕ και νομοθετώντας την επικύρωση της σιωπής. Αδιαφορούν για τα πλήγματα που έχουν επιφέρει στην πολιτική ζωή, κοιτάζοντας μόνο την επιβίωση της κυβέρνησης. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, στο προσκήνιο, στο φως, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Γιατί η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια.
- Η Εύα Καϊλή χαρακτηρίστηκε ως “Δούρειος Ίππος” της ΝΔ μέσα στο κόμμα σας. Την ίδια στιγμή όμως αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει δημοσίως ανάλογες απόψεις με την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Αποτελεί -τρόπον τινά- η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ένα έμμεσο μήνυμα προς τα συγκεκριμένα στελέχη;
Η διαγραφή της κ. Καϊλή έγινε σε συνέχεια της εμπλοκής στην υπόθεση του Qatar-gate. Η αντίδρασή μας υπήρξε ακαριαία. Κι επειδή διαβάζουμε και ακούμε κριτική επειδή δεν το κάναμε πολύ νωρίτερα, ας αναλογιστεί κανείς ότι για τη διαγραφή του κ. Κύρτσου η ΝΔ χρειάστηκε δύο χρόνια, παρά την καθημερινή σκληρή κριτική που της ασκούσε. Ακόμη και για τον κ. Πάτση και τη μείζονα ηθική υπόθεση του fund και των απευθείας αναθέσεων από τα ΕΛΤΑ, η ΝΔ επέδειξε αδύναμα ανακλαστικά. Αν η ΝΔ γνώριζε ότι η κ. Καϊλή εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς γιατί δεν το έλεγε νωρίτερα; Δεν είδαμε καμία σχετική ανακοίνωση. Η αποτίμηση της συμπεριφοράς της κ. Καϊλή ως «Δούρειου Ίππου» είναι στέρεη και τεκμηριώνεται στην επιλογή της να συμπλεύσει αρμονικά με την Κυβέρνηση της ΝΔ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε και το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι, εντός και εκτός κόμματος. Δεν κάνουμε «κυνήγι μαγισσών», αλλά θέλουμε να είμαστε κατηγορηματικοί και ανεπιφύλακτοι στις θέσεις μας. Το μήνυμα είναι, λοιπόν, ένα και προς όλους: μηδενική ανοχή σε ζητήματα διαφάνειας και πολιτικής ηθικής.
- Φοβάστε πως η εμπλοκή ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου μέχρι πρότινος στελέχους σας θα πλήξει την νέα προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη;
Είναι λογικό η υπόθεση να επιδρά στο κόμμα που τη διέγραψε από τις τάξεις του, παρά το ότι μια ατομική συμπεριφορά προφανώς δεν χαρακτηρίζει συλλογικά μια παράταξη ή ένα πολιτικό σύστημα. Άλλωστε, είναι ακριβώς αυτή η άμεση αντίδραση του κόμματός μας που επιβεβαιώνει ότι όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση, το εννοούμε. Το πιο σοβαρό πλήγμα, όμως, το δέχεται η ίδια η πολιτική ζωή. Όταν ένα πρόσωπο νέο σε ηλικία, αναγνωρίσιμο, προβεβλημένο από τα media, εμφανίζεται εμπλεκόμενο σε τόσο σοβαρές υποθέσεις διεθνούς διαφθοράς, είναι εύλογο οι πολίτες να απογοητεύονται, είναι αναμενόμενο οι νέοι να γυρνούν ακόμη πιο αποφασιστικά την πλάτη στην πολιτική. Αυτή είναι η πιο σοβαρή συνέπεια της υπόθεσης. Και αυτό το βαθύ πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της δημοκρατίας, που δυστυχώς οδηγεί στην ενίσχυση των άκρων, πρέπει όλοι μαζί να το θεραπεύσουμε.
- Ποια τα βασικά συμπεράσματα από την υπόθεση Καϊλή; Μπορούν να γίνουν συγκρίσεις ανάμεσα στον τρόπο που χειρίστηκαν την διερεύνηση του Qatargate οι βελγικές αρχές και σε εκείνο των ελληνικών αρχών στο σκάνδαλο των υποκλοπών;
Φυσικά, η πρώτη σύγκριση στη λειτουργία των θεσμών και των μηχανισμών ελέγχου σε Ευρώπη και Ελλάδα προκαλεί μελαγχολία. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην επίμονη και συστηματική προσπάθεια της ΝΔ να συγκαλύψει τις ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα των υποκλοπών. Όταν η Βουλή και η Εξεταστική της Επιτροπή λειτουργούν ως προπέτασμα ανομημάτων, πλήττεται η ίδια η δημοκρατία μας. Όταν αρχηγός κόμματος, δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ακόμη και εν ενεργεία υπουργός, επαληθεύεται ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, που υπάγεται στον Πρωθυπουργό, και την ίδια ώρα η πλειοψηφία της ΝΔ ψηφίζει νόμο που απαγορεύει την ενημέρωση για τον λόγο της παρακολούθησης, υπάρχει μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Είναι αίτημά μας και προσδοκία μας η Ελληνική Δικαιοσύνη, τουλάχιστον, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει οι έρευνες να προχωρήσουν άμεσα, εις βάθος και «εις ύψος».
- Με φόντο τις αποκαλύψεις και για τη Μαρία Σπυράκη, πιστεύετε πως έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Οι επί μέρους υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικών ατασθαλιών, όσο διαφορετικές κι αν είναι μεταξύ τους σε βαρύτητα και νομική απαξία, συνθέτουν όλες μαζί μια εξαιρετικά προβληματική εικόνα για τις πρακτικές που ακολουθούνται από διάφορους παράγοντες μέσα και γύρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια εικόνα που βαθαίνει το δημοκρατικό έλλειμμα εις βάρος των θεσμών της ΕΕ. Απαιτείται, επομένως, θεσμική θωράκιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενίσχυση των ελέγχων της περιουσιακής κατάστασης των ευρωβουλευτών και παράλληλη αυστηρή ρύθμιση του lobbying, όπως πρότεινε πρόσφατα ο Ν. Ανδρουλάκης στο Στρασβούργο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >