Πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή της θεωρίας του Χάους βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, μετά το χθεσινό ναυάγιο της κυβέρνησης συνεργασίας, την ανακοίνωση ανασχηματισμού εκ μέρους του πρωθυπουργού και την παραίτηση δυο βουλευτών – Γιώργος Φλωρίδης και Έκτορας Νασιώκας – από το βουλευτικό τους αξίωμα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα μετά από αίτημα βουλευτών που έθεσαν θέμα «ελλείμματος διακυβέρνησης της χώρας». Στη συνέχεια άνοιξε ο χορός των δηλώσεων βουλευτών, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με μερικούς να στηρίζουν την κυβέρνηση και άλλους να βρίσκονται απέναντι.

Ads

Σημειώνεται πως πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη, κ.ά.

Δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης

«Δεν διακυβεύεται το μέλλον μόνο της δημοκρατικής παράταξης αλλά και της χώρας, πρέπει να μείνουμε όρθιοι στο καθήκον με αίσθημα ευθύνης και πνεύμα ενότητας, μακριά από προσωπικούς υπολογισμούς», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ενώ η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε πως «Είμαι σίγουρη ότι στηρίζοντας τον πρωθυπουργό όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις. Αυτή η στιγμή είναι στιγμή ευθύνης για κάθε βουλευτή. Δεν έχουμε περιθώρια παρά να έχουμε μια αποτελεσματική κυβέρνηση».

«Οι περιστάσεις απαιτούν από τον κάθε πολίτη και ιδίως από τον κάθε πολιτικό να κάνει το μεγάλο εθνικό πρόβλημα προσωπικό του ζήτημα και όχι να προσπαθεί να κάνει το προσωπικό του ζήτημα εθνικό πρόβλημα», σχολίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. «Αυτή την ώρα ο λαός απαιτεί να είμαστε παρόντες και όρθιοι πηγαίνοντας από το “εγώ” στο “εμείς”, χωρίς να μοιραζόμαστε ανάμεσα στο “εμείς” και το “εσείς”. Αυτή η αντίληψη αναδεικνύεται από την πολιτική προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε.

Ads

«Η χώρα έχει κυβέρνηση. Στο μυαλό μας πρέπει να βρίσκονται μόνο τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και οι υποχρεώσεις της, όλα τα άλλα, τα πολιτικά παιχνίδια παρέλκουν καθώς είναι κατώτερα των περιστάσεων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης. «Σήμερα σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης γίνεται μια προσπάθεια για να μην καταρρεύσει η χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να αποστεί από αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορεί άλλοι στο εξωτερικό να προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα και εμείς περί άλλα να τυρβάζουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης.

«Σήμερα στην ΚΟ δεν εκλέγουμε αρχηγό του κόμματος, η παράταξή μας, η κυβέρνησή μας έχουν πρωθυπουργό, χρειάζονται αποφασιστικά βήματα και μια γενική ανασυγκρότηση έτσι ώστε να προχωρήσουμε, να απαντήσουμε στα προβλήματα και να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος απαντώντας στο σχόλιο ότι «ο κ. Παπανδρέου αμφισβητείται», είπε ότι «όποιος έχει τέτοιο πρόβλημα μπορεί να το θέσει στην ΚΟ αναλαμβάνοντας τις δικές του ευθύνες».

«Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες. Την υπηρετούμε από εδώ, που μας έστειλε ο λαός» υποστήριξε σε παρέμβασή στη Βουλή μετά τη δήλωση παραίτησης του κ. Νασιώκα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. «Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον λαό μέχρι τις προσεχείς εκλογές να εκτελούμε τις εντολές του» σημείωσε μεταξύ άλλων. Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε «είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό κενό».

«Η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι και όποιος επιχειρεί να το παρακάμψει, διαπράττει ύβρη απέναντι στην δημοκρατία και τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσερχόμενος στην Βουλή. «Έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε την λαϊκή εντολή και να διασφαλίσουμε την συνοχή της κοινωνίας μας, έχουμε υποχρέωση από την λαϊκή εντολή να αναστυλώσουμε την οικονομία μας, και τέλος έχουμε την υποχρέωση να αποτρέψουμε το χάος στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η χώρα περνάει δύσκολες ώρες και οι πολιτικοί καλούνται να επιλέξουν αν θα υπηρετήσουν την πατρίδα ή τις προσωπικές τους φιλοδοξίες» σχολίασε με αφορμή τις παραιτήσεις ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης. Τόνισε ακόμη ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι δύσκολο να αποδομηθεί και οι όποιες σκέψεις για κάτι τέτοιο δεν θα ευδοκιμήσουν, αν και ερωτηθείς σχετικά, απέρριψε τα περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου για να πέσει η κυβέρνηση. Υπέρ της κυβέρνησης και ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιώργος Μιχελογιαννάκης, υποστηρίζοντας, «η όποια αμφισβήτηση πρέπει να γίνεται με κριτήριο την σωτηρία της χώρας». «Σχεδιασμούς νομής της παράταξης και της ίδιας της χώρας», κατήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως «η δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η κρίσιμη κατάσταση για την ίδια την κοινωνία απαιτεί από όλους, πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα, υπευθυνότητα και συστράτευση για την επίτευξη του στόχου και συστράτευση με την ηγεσία».

«Όλοι αυτοί που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο 1965, πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου», δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.

«Να υπάρξει μέτρο από όλες τις πλευρές της αίθουσας. Δεν πρέπει να ανεβαίνουν οι τόνοι στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και να έρχονται εκπρόσωποι κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν και να διασπείρουν φήμες ότι έφυγε ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό. Το ζητούμενο σήμερα είναι η πατρίδα και πάνω από το κεφάλι μας και από το προσωπικό συμφέρον, είναι η κοινωνία», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία και διερωτήθηκε: «Πώς θα την ανατρέψουμε;».

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στην πλειοψηφούσα παράταξη μέσα από δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες που ορίζει και το Σύνταγμα και το καταστατικό, να βρει τη λύση και όχι να ορίσετε εσείς απ’ έξω τις εξελίξεις. «Όταν θα πάμε να ζητήσουμε την ψήφο του λαού – και την ευθύνη την έχουμε εμείς – τότε βεβαίως θα οριστεί το κόμμα ή τα κόμματα που κυβερνήσουν. Ως τότε, ας κάνουμε υπομονή και μέτρο», τόνισε.

Αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές

Εκτός από τους βουλευτές που παραιτήθηκαν αλλά και αυτούς που έκαναν λόγο για «έλλειμμα» στη διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα με επιστολή τους ζήτησαν την σύγκληση της ΚΟ κι άλλοι βουλευτές προχώρησαν σε σκληρή κριτική της κυβέρνησης.

Ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καταλόγισε και ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πάμε από βυθό σε βυθό» και αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του αναγγελθέντα ανασχηματισμού. «Αν αλλάξουν δηλαδή τα πρόσωπα θα αλλάξουν και τα προβλήματα της χώρας;», διερωτήθηκε ο κ. Σαλαγιάννης από το περιστύλιο της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν πεισθεί απολύτως ότι «μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρης, μεταξύ των βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή για σύγκλιση της ΚΟ, τόνισε αργότερα σε δηλώσεις του πως «Κάποιοι βιαστικοί και ενδεχομένως πονηροί προσπάθησαν να καπηλευτούν υπογραφές συναδέλφων, προκειμένου να δημιουργήσουν άλλα σενάρια τα οποία απεργάζονται εδώ και καιρό. Οι βουλευτές υπογράψαμε για να φέρουμε τάξη και ηρεμία στο κοινοβούλιο και όχι για να πυροδοτήσουμε το χάος. Μακριά από εμάς οι κανιβαλισμοί».