Με οξείες πολιτικές τοποθετήσεις και υπαινιγμούς αλλά χωρίς αντικείμενο για την προανακριτική διαδικασία – όπως ήταν γνωστό εκ των προτέρων – κύλησε η κατάθεση του πρώην Υπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, την Τετάρτη.

Ads

Άλλωστε, τόσο ο ίδιος ο βουλευτής όσο και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν απολύτως απονομιμοποιημένη και προσχηματική την απόφαση να εξαιρεθούν από μέλη της Προανακριτικής οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης και να παρουσιαστούν ως μάρτυρες. Η συμπολίτευση επιχείρησε να εστιάσει στην επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο την περίοδο της υπουργίας του, που ανέφερε ότι ήταν μια τυπική επίσκεψη προκειμένου να γνωρίζει η τότε κυβέρνηση αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο.

Στα έδρανα της αντιπολίτευσης κάθισε ο Τζανακόπουλος

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Τζανακοπουλος κάθισε ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μέλος της Επιτροπής και όχι απέναντί τους όπως όλοι οι άλλοι μάρτυρες, ενώ για τον ίδιο λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέβαλαν ερωτήσεις καθώς τον θεωρούν μέλος και όχι μάρτυρα. «Θέλω να δηλώσω ότι η παρουσία μου εδώ όχι μόνο δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο κίνηση νομιμοποίησης της Επιτροπής αλλά αντίθετα στοχεύει να αναδείξει ακριβώς την παράνομη, αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική λειτουργία της. Και η παρανομία δεν αφορά απλώς και μόνο την εξαίρεση του Παύλου Πολακη και τη δική μου, εξαίρεση κοινοβουλευτικά πρωτοφανή, καταφανώς αντισυνταγματική και θεσμικά απαράδεκτη για μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αφορά κυρίως τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής ώστε να υπάρξει ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης στην διενεργούμενη  έρευνα για την υπόθεση Novartis,  εκφοβισμός των προστατευόμενων μαρτύρων, κατασυκοφάντηση δικαστικών λειτουργών με ένα και μόνο στόχο: τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και την προστασία πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό» ανέφερε ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ads

Απολαυστικές και με αρκετούς υπαινιγμούς ήταν οι απαντήσεις του στον Α. Πλεύρη. Σύμφωνα πληροφορίες, φέρεται να ειπώθηκε:

Πλεύρης: Γιατί πήγατε στο Άρειο Πάγο.

Τζανακοπουλος: Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και ύστερα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, έκλεισα ραντεβού με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Για να μάθω αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό ήταν μόνο για ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική.

Πλεύρης: Γιατί δεν μπορούσε να γίνει τηλεφωνικώς;

Τζανακόπουλος: Δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς.

Πλεύρης: Από που προβλέπεται να ενημερώνεται η κυβέρνηση για ανοιχτή υπόθεση;

Τζανακόπουλος: Δεν ενημερώθηκα για ανοιχτή υπόθεση αλλά για την ύπαρξη η μη φακέλου.

Πλεύρης: Στον Άρειο Πάγο συναντηθηκατε μόνο με την Εισαγγελέα.

Τζανακόπουλος: Εσείς κάνετε συναντήσεις μόνο με τον Μανιαδακη;

Πλεύρης: Γιατί δεν επιδιώκεται ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης;

Τζανακόπουλος: Ήταν ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός. Ρωτήστε τον κύριο Αθανασίου που επέστρεψε ως υπουργός φάκελο με παρατηρήσεις.

Πλεύρης: Πόσος χρόνος χρειαζόταν για να διαμορφώσει κάποιος άποψη για το σκάνδαλο Novartis;

Τζανακόπουλος: Εξαρτάται από την νοημοσύνη. Εσείς και η ΝΔ μπορεί να χρειάζεστε δύο μήνες,  επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μόνο δύο ώρες. Μιλώ για εσάς κύριε Πλεύρη προσωπικά.

Πλεύρης: Εγώ πάω στον Άρειο Πάγο για υποθέσεις. Εσείς έχετε ξαναπάει;

Τζανακόπουλος: Εσείς πάτε για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Πλεύρης: Τι σχέση έχετε με την κυρία Παπασπύρου;

Τζανακόπουλος: Ήταν συνάδελφος της μητέρας όπως και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Η σχέση μου ήταν θεσμική. Το μόνο που με συνδέει ήταν η σχέση των δύο με την μητέρα μου.

Πλεύρης: Γιατί συνυπογράψατε δήλωση με τον Παπαγγελόπουλο;

Τζανακόπουλος: Ήταν προφανές ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν τεράστιο σκάνδαλο. Θα αποδειχθεί και ελπίζω να μην έχετε καμία εμπλοκή σε αυτό κύριε Πλεύρη.

Ειρωνία και χαμόγελα για Κυρανάκη – Επίθεση σε Β. Κεγκέρογλου

Με ένα ειρωνικό σχόλιο απάντησε στον Κ. Κυρανάκη και τις αναφορές του:

Κυρανάκης: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ανέτρεψαν στις καταθέσεις στην επιτροπή τις αρχικές τους καταθέσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς.

Τζανακοπουλος: Ακούστε κύριε Κυρανάκη, η σχέση με τη γλώσσα δεν είναι διαφανής και διαμεσολαβητή. Δεν ξέρω τον τρόπο με τον οποίο διαμεσολαβεί η συνείδησή σας αυτά που διαβάζετε. Είναι δικό σας θέμα.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής άρχισε να γελά ενώ ο βουλευτής της συμπολίτευσης αδυνατούσε να καταλάβει.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στον Β. Κεγκέρογλου, που συνήθως με τις ερωτήσεις, θεωρείται «βασιλικότερος» της ΝΔ για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Κεγκέρογλου: Οι εφημερίδες έγραψαν για σύσκεψη στον Άρειο Πάγο. Συμμετείχατε;

Τζανακόπουλος: Δεν έγινε καμία σύσκεψη στον Άρειο Πάγο, αλλά ολιγόλεπτη ενημέρωση για την ύπαρξη φακέλου. Θα αρχίσω να αναρωτιέμαι  αν η τοποθέτησή σας σχετίζεται με την επιλογή σας να διαστρεβλώνετε σκόπιμα αυτά που λέω ή έχει να κάνει με άλλες αιτίες.

Μπουγας: Γνωρίζετε για άλλη σύσκεψη;

Τζανακόπουλος: Κύριε Κεγκέρογλου, εδώ και τρία χρόνια, ως μακρύ χέρι του Σαμαρά, εκφοβίζετε και τρομοκρατείτε ανθρώπους και παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη.

Κεγκέρογλου: Από το 1976 που είμαι στο ΠΑΣΟΚ κινούμαι βάσει των αποφάσεων του κόμματος.

Τζανακόπουλος: Είστε το μακρύ χέρι του Σαμαρά.

Κεγκέρογλου: Εσείς έχετε κάνει αιμομιξία με τους ΑΝΕΛ.

Τζανακόπουλος: Μιλάτε εσείς που έχετε κάνει αιμομιξία με Γεωργιάδη και Βορίδη; Είστε περήφανος για τη σχέση σας με τον κ. Σαμαρά;

Κεγκέρογλου: Κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Αγγελής μια καταγγελία που αφορά τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης.  Γνωρίζετε αν έγινε ενημέρωση στον πρωθυπουργό;

Τζανακόπουλος: Στην αρχή ο κ. Αγγελής με κατηγόρησε ότι συγκαλύψαμε το σκάνδαλο και μετά το αντίθετο. Αρά η στάση του αυτή τον καθιστά αναξιόπιστο μάρτυρα. Εξ όσων γνωρίζω η κατάθεση Αγγελή έχει διαψευστεί από τους μάρτυρες. Δεν καταλαβαίνω σε τι έπρεπε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Το Σαββατοκύριακο, που είχε προηγηθεί, υπήρξαν δημοσιεύματα για πολιτικά πρόσωπα. Επειδή δεν μπορούσε να υπάρχει φημολογία και να σκιάζει το πολιτικό κλίμα,  επισκέφθηκα για ενημέρωση τον Άρειο Πάγο σχετικά με την ύπαρξη φακέλου. Για να μπει τέλος στη φημολογία. Αυτό και τίποτε άλλο.

Δ. Τζανακόπουλος: Η πλειοψηφία αυτογελοιοποιείται

Αποχωρώντας από την Προανακριτική Επιτροπή ο Δ. Τζανακόπουλος προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Μετά και τη σημερινή διαδικασία κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή – παρωδία, αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η εξαίρεση, τόσο η δική μου όσο και του Παύλου Πολάκη, ήταν μια επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας που, εκτός των άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και τους στοιχειώδεις κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς κανόνες. Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν προσχηματικές, πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια του κωμικού, και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την  επιμονή να εξαιρεθούμε. Επιμονή που αφορά όχι μόνο τη  την ΝΔ αλλά και τον άτυπο συνεργάτη της κύριο Kεγκέρογλου, ο οποίος, ούτως ή άλλως, ενεργεί ως μακρύ χέρι της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά εντός και εκτός επιτροπής. Είναι πλέον δεδομένο ότι αφού η πλειοψηφία της επιτροπής βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να αποδείξει τις ανοησίες περί σκευωρίας καταλήγει να αυτογελοιοποιείται».

Η επιτροπή στη συνεδρίασή της επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες της παρατείνονται μέχρι το Μάιο, ενώ αναμένονται νεότερες αποφάσεις που θα αφορούν στην πιθανή αναβολή συνεδριάσων λόγω Κορωναϊού αλλά, κυρίως, για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για το Δ. Παπαγγελόπουλο, που απασχολεί την πλειοψηφία.