Σε δίλημμα υψηλού πολιτικού κόστους καλούνται να απαντήσουν το μεσημέρι στη Βουλή η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για το επίδομα στους συνταξιούχους.

Ads

Η απόφαση για ονομαστική ψηφοφορία ελήφθη χθες το απόγευμα με εντολή Τσίπρα, και ουσιαστικά ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο μπλόκο Σόιμπλε στη ρύθμιση του χρέους – ένα μπλόκο, που ήρθε εν είδει «αντιποίνων» στην εξαγγελία της κυβέρνησης για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με τα 617 εκατομμύρια ευρώ του υπερπλεονάσματος.

Με την κίνησή του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ευθέως τη ΝΔ ενώπιον της επιλογής «με τους συνταξιούχους ή με τον Σόιμπλε» και δημιουργεί εμφανή σύγχυση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Σόιμπλε ζητά να εξεταστεί αν οι παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με το μνημόνιο
Το Βερολίνο βάζει «κόφτη» στις ελπίδες Τσίπρα για πολιτική λύση στο χρέος
Ο ESM «παγώνει» τα μέτρα για το χρέος ώστε να εξεταστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα

Ads

Δεύτερες σκέψεις για την υπερψήφιση της τροπολογίας

Ηδη, η γερμανική παρέμβαση και η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, προκάλεσε δεύτερες σκέψεις στο γαλάζιο στρατόπεδο θέτοντας υπό επανεξέταση την αρχική απόφαση της ΝΔ να υπερψηφίσει την τροπολογία υπέρ των συνταξιούχων.

Εως αργά χθες το βράδυ, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απουσιάζει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν είχε αποφασιστεί η τελική στάση του κόμματος. Οι πληροφορίες από την Πειραιώς έκαναν λόγο για διαφορετικές γραμμές και συγκρουόμενες εισηγήσεις ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκις ουσιαστικά επιβεβαίωσε την εσωτερική εμπλοκή δηλώνοντας ότι η απόφαση για την ψήφιση ή μη της τροπολογίας θα ληφθεί σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο όριο της ρήξης

Αποχώρηση του ΔΝΤ θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Μέρκελ
Τσακαλώτος για απόφαση ESM: Θα δοθούν στοιχεία και θα καταλάβουν πως είμαστε εντός συμφωνίας

Το σενάριο του «παρών»

Κατά πληροφορίες από πηγές της ΝΔ, χθες το βράδυ συζητείτο το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει η ΝΔ ούτε υπέρ ούτε κατά των μέτρων αλλά να δηλώσει «παρών». Το σκεπτικό σε μια τέτοια επιλογή θα είναι ότι αφ΄ενός είναι αναγκαία η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά, αφ’ ετέρου τορπιλίζεται η συμφωνία με τους δανειστές.

Η απόφαση, άλλωστε, του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πυροδότησε σκληρή κόντρα – με τόνους έως και προεκλογικούς – μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
MRB: Τι κέρδισε δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη «13η σύνταξη»

«Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη»

Η ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική», υποστηρίζοντας ότι «μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε».

«Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ, ενώ οξύτατη ήταν η αντίδραση του Μαξίμου.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητοστάκη ως ««πέμπτη φάλαγγα των δανειστών», που «ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ για εξουσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τσίπρας: Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι ΔΝΤ-πολίτευση

Μαξίμου: «Εφιάλτης» ο Μητσοτάκης

«Ο “πρόθυμος” κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο!», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος “Εφιάλτης”. Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας».

«Η ΝΔ», καταλήγει η ανακοίνωση, «καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;»…