Διαφωνεί με τον όρο «συγκάλυψη» που χρησιμοποιεί το κίνημα για την υπόθεση του θανάτου του μετανάστη Μουχαμάντ Καμράν Ασίκ, που βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα, η δικηγόρος της οικογένειας Μαρία Σφέτσου. Μιλάει στο tvxs για το «δώρο» της ΕΛ.ΑΣ. στην έρευνα της καθώς η ανακοίνωση της επιβεβαιώνει πως τα θανάσιμα χτυπήματα έγιναν εντός του «αμαρτωλού» αστυνομικού τμήματος.

Ads

«Η δήλωση της αστυνομίας δηλώνει πανικό. Απαντάει άλλα ντ’ άλλων. Ρωτάμε τι κάνατε και μας λένε τι έκανε ο θανών. Ρωτάμε τι έγινε μέσα στο ΑΤ, μας απαντούν τι έγινε έξω από το ΑΤ.» λέει η δικηγόρος.

«Διαφωνώ με τη συνθηματολογία που μιλάει για συγκάλυψη αν και καταλαβαίνω γιατί την χρησιμοποιούν. Είναι αποκάλυψη. Η ανακοίνωση της αστυνομίας μας επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται να έχει χτυπηθεί από καυγάδες εκτός του ΑΤ.

Είχαμε ένα κενό. Τι συμβαίνει από τις 17 του μήνα το βράδυ που φεύγει από το ΑΤ Κολωνού και βρίσκεται μετά από μιάμιση ώρα στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. Τι μας λέει η αστυνομία; Πλησίασε μια γυναίκα και την ακολούθησε. Το δέχομαι. Ο άνθρωπος ήταν ένα ψυχικό ράκος, του είχαν πάρει κινητά, πορτοφόλια, χαρτιά… σε τόσα διαφορετικά τμήματα. Μπορεί να ήθελε να ζητήσει πέντε ευρώ. Τι άλλο μας λένε; Ότι δεν ήταν πολύ χτυπημένος, δεν ήταν στην κατάσταση που βρέθηκε το πτώμα. Άρα που χτυπήθηκε; Χτυπήθηκε στο τμήμα. Μεταξύ των δύο κρατήσεων συνέβη το περιστατικό. Αυτό είναι αποκάλυψη. Έχουμε καλύψει και το κενό».

Ads

Η Μαρία Σφέτσου γνώριζε το θύμα καθώς ήταν από πριν δικηγόρος της οικογένειας κι έχει μόνο καλά λόγια να πει γι’ αυτόν.

«Tο βλέπω καθαρά ως έγκλημα. Ήταν πελάτες μου οι άνθρωποι αυτοί από θανατηφόρο ατύχημα. Είχαν τα κινητά μου, τους γνωρίζω. Δεν μπορώ να διανοηθώ να έχει εξαφανιστεί μια εβδομάδα και να μη μου έχει τηλεφωνήσει. Δεν του το επέτρεψαν!»

Ο ρόλος του ΕΚΑΒ

Το tvxs επικοινώνησε με ανθρώπους του ΕΚΑΒ και η απάντηση που έλαβε ήταν πως:

«Είναι συνηθισμένο να φωνάζει η αστυνομία ΕΚΑΒ σε αστυνομικό τμήμα και είναι συνήθης πρακτική να λένε ότι ο ασθενής αρνήθηκε τη μεταφορά. Έχουν πέσει όμως στην αντίληψη μας τέτοιοι χειρισμοί της αστυνομία σε συνεννόηση με υπαλλήλους του ΕΚΑΒ. Στα χαρτιά υπάρχει συνήθως μια πρόθυμη μαρτυρία. Είναι προσχηματική η συναίνεση να φύγει το ασθενοφόρο. Το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να τον πάρει αν δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή ή η σύμφωνη γνώμη του ασθενή. Αν ο ασθενής δεν είναι διαυγής από μια αιμορραγία το “όχι” που θα πει δεν προσμετράται.»

Οι πηγές μέσα από το ΕΚΑΒ επιμένουν πως η αστυνομία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει έγγραφη βεβαίωση του ΕΚΑΒ ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία καθώς διασώστες δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν ιατρική γνωμάτευση. Οφείλουν να μεταφέρουν τον ασθενή σε νοσοκομείο.

Ρωτάω την κ. Σφέτσου πως αξιολογεί τα όσα είπε το ΕΚΑΒ στο tvxs, τη δήλωση δηλαδή πως ήταν η ίδια η αστυνομία που έδιωξε το ασθενοφόρο.

«Είναι ενδιαφέρον αλλά για να το αξιοποιήσουμε πρέπει να βγάλει επίσημη ανακοίνωση το ΕΚΑΒ. Εμείς πρέπει να στηρίξουμε τη δικογραφία, η οποία χρειάζεται επίσημα τεκμήρια. Αν η αστυνομία πετάει τη μπάλα το ΕΚΑΒ, να τους καλέσουν ως ύποπτους. Να διευρυνθεί ο κύκλος των προσώπων που θα ελεγχθούν. Άκουσα ότι το υπουργείοΥγείας είπε ότι ο ίδιος δεν δέχτηκε να νοσηλευθεί. Ας κάνουν τις επίσημες δηλώσεις τους και θα φανεί ποιος λέει αλήθεια».

Αδερφός θύματος: Είχε πάει μόνος του στην αστυνομία

Ο αδερφός του θύματος Ιμράν, ισχυρίζεται πως μια μέρα πριν εξαφανιστεί ο αδερφός του με τον οποίο συγκατοικούσε, η αστυνομία χτύπησε την πόρτα του σπιτιού τους λέγοντας πως τον ψάχνουν αλλά χωρίς να διευκρινίζουν γιατί.

«Όταν το είπα στον αδερφό μου, πήγε στο αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας να ρωτήσει γιατί τον ψάχνουν και του είπαν ότι δεν υπάρχει καταγγελία εναντίον του».

Ο Μουχαμάντ γύρισε σπίτι και σύμφωνα με τα όσα λέει η οικογένεια ήθελε να συνεχίσει να ψάχνει τι είδους καταγγελία είχε γίνει εις βάρος του. Μετά ο αδερφός του έχασε τα ίχνη του και η αστυνομία δεν διευκρινίζει που και πως συνελήφθη μετά την καταγγελία πρώην συντρόφου του.

Η δικηγόρος κ. Σφέτσου συνοψίζει το ιστορικό, θέτοντας μερικά ακόμα ερωτήματα:

«Κρατείται αρχικά μετά από μήνυση για ενδοοικογενειακή βία. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τόπο και χρόνο. Πως συνελήφθη και που αυτός ο άνθρωπος δεν το απαντά η αστυνομία. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν έγινε κάτι τέτοιο, γιατί έχει πεθάνει ο άνθρωπος και δίκη δεν μπορεί να γίνει.

Συνελήφθη λοιπόν το βράδυ της 13ης. Οι δικοί του χάνουν τα ίχνη του γιατί του έχουν πάρει μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα που είχε μαζί του και τα τηλέφωνα του. Κρατείται στο ΑΤ Ομόνοιας ενώ είναι αναρμόδιο. Ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Στις 14 τον πάνε στα δικαστήρια και αναβλήθηκε η διαδικασία, τον πάνε πάλι πίσω στο τμήμα. Στις 16 πάει πάλι στα δικαστήρια παίρνει αναβολή και διατάσσεται η απελευθέρωση του αλλά δεν τον απελευθερώνουν όπως είναι υποχρεωμένοι. Τι κάνουν; Τον στέλνουν στο ΑΤ Πατησίων με μια προσχηματική δικαιολογία να διαπιστωθεί αν είχε άδεια παραμονής.

Αν τον είχαν αφήσει να πάρει κάποιον τηλέφωνο θα μπορούσαν να είχαν τα χαρτιά σε 5 λεπτά. Εκεί τον κρατούν μέχρι τις 23.00 της 17ης του μήνα.

Υπάρχει περίπτωση η αστυνομία να συλλάβει τον οποιοδήποτε άνθρωπο και να μη βρει πάνω του κανένα προσωπικό αντικείμενο; Ούτε κλειδιά, ούτε χαρτιά, ούτε τηλέφωνο; Όλα τα τμήματα μάς λένε ότι δεν είχε τίποτα!

Βρέθηκαν τα στοιχεία του, επιβεβαιώνουν ότι ήταν νόμιμα στην Ελλάδα και τον απελευθερώνουν. Συλλαμβάνεται για αντίσταση κατά της αρχής από το ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα το ίδιο βράδυ μιάμιση ώρα μετά. Έμεινε δηλαδή έξω μόνο μιάμιση ώρα. Η αστυνομία διαστρεβλώνει την αλήθεια λέγοντας ότι είναι άστεγος και δεν μιλάει ελληνικά. Ενώ εργάζεται χρόνια και φορολογείται εδώ και μιλάει ελληνικά μια χαρά.

Φωνάζουν το ΕΚΑΒ για να αποδείξουν ότι είναι ήδη χτυπημένος. Είπαν ότι το ΕΚΑΒ έγραψε ότι δεν χρίζει νοσηλείας. Προφανώς ήταν χτυπημένος αλλά όχι τόσο ακόμα, ωστόσο έπρεπε να πάει να ελεγχθεί. Θα μπορούσε να έχει εσωτερική αιμορραγία…

Ο ιατροδικαστής του κράτους που είδε το πτώμα λέει ότι είναι 100% από ξυλοδαρμό. Η δικιά μου τεχνική σύμβουλος διαπιστώνει την παλαιότητα των τραυμάτων με αφετηρία τον χρόνο θανάτου. Τα παλιά χτυπήματα παραπέμπουν στον χρόνο που κρατούσαν στα ΑΤ. (6 μέρες πριν τον χρόνο του θανάτου). Τα νωπά έγιναν 5-6 ώρες πριν το θάνατο και απώτατο σημείο τις 48 ώρες. Δηλαδή ήταν στο τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα κατά τον χρόνο αυτόν όπως σας είπα στην αρχή.

Τον πάνε αυτόφωρο γιατί λένε ότι τους έσπασε τον νιπτήρα. Και εγώ σας ρωτώ: γιατί τότε δεν σχημάτισαν δικογραφία για τους δήθεν κρατούμενους που τον χτύπησαν; Νομίζω η εικόνα είναι πεντακάθαρη».

Διαβάστε: ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα / Στο Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον νεκρό μετανάστη