Είναι δυνατόν μια υπόθεση σαν αυτή της καταγγελίας της Γεωργίας Μπίκα για ομαδικό βιασμό στο ξενοδοχείο ΜΕΤ, να μην οδηγηθεί καν σε δίκη; Μπορεί η πρόταση της εισαγγελέως Κυριακής Κλιάμπα, να έχει αυτόν τον στόχο, ωστόσο η ίδια η Γεωργία πιστεύει πως και δίκη θα γίνει και θα δικαιωθεί, όπως λέει στο tvxs o δικηγόρος της Θανάσης Ζιώγας.

Ads

«Μπορεί συχνά να απογοητεύεται να την πνίγει το άδικο και να αναρωτιέται αν αξίζει να ζει κανείς, όμως παίρνει δύναμη από τον κόσμο και συνεχίζει. Η δημοκρατία επιτάσσει, όταν ζητά τη βοήθειά της ένα θύμα βιασμού, να το αγκαλιάζει και να φροντίζει τουλάχιστον να πάει σε δίκη η υπόθεση. Θύμα βιασμού είναι, δεν θα ενοχοποιηθεί κιόλας».

Ο κ. Ζιώγας διευκρινίζει πως η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και εξηγεί ποια είναι τα αμέσως επόμενα βήματα.

«Λάβαμε γνώση της εισαγγελικής πρότασης. Το επόμενο στάδιο είναι η κρίση της πρότασης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Αυτό θα δει όλη τη δικογραφία θα λάβει υπόψη την πρόταση της εισαγγελέως και θα αποφασίσει αν η υπόθεση θα πάει σε δίκη ή όχι. Επίσης έχουμε υποβάλλει μηνύσεις για ψευδείς καταθέσεις»

Ads

Η πρόταση της εισαγγελέως βασίστηκε πάνω σε καταθέσεις 6 μαρτύρων. Οι 4 είναι φίλοι και κολλητοί των αδελφών Λ. γόνων γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, οι υπόλοιποι 2 είναι υπάλληλοι του ξενοδοχείου MET. Η Γεωργία Μπίκα μηνύει τους 6 αυτούς μάρτυρες για ψευδορκία.

«Θεωρούμε ότι για την υπόθεση αυτή, το δίκαιο είναι να γίνει δίκη όπου θα υπάρχει η προφορική διαδικασία, η εξέταση ενώπιον δικαστών η αντιπαράθεση των δύο πλευρών προκειμένου να παρθεί μια δίκαιη απόφαση. Γιατί η διαδικασία της ανάκρισης εμπεριέχει μυστικότητα. Η εισαγγελέας δεν έχει δει τη Γεωργίας, ούτε τον κατηγορούμενο. Εξέτασε άψυχα αντικείμενα… φακέλους και χαρτιά. ..

..Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι διαπράχθηκε το αδίκημα και η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στο ακροατήριο. Ακόμα και με ενδείξεις μπορεί να οδηγηθεί σε δίκη μια υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα γεγονότα, όπως στην περίπτωση αυτή».

Ο ισχυρισμός της εισαγγελέως δεν αποδεικνύεται

Σε αυτή τη φάση, ο κ. Ζιώγας προετοιμάζει υπόμνημα για την αντίκρουση των ισχυρισμών της εισαγγελέως.

«Η εισαγγελέας επικαλείται ότι η καταγγελία αυτή της Γεωργίας έγινε με δόλο ότι ήταν προσχεδιασμένη. Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται. Αυτό θα κριθεί από τον φυσικό δικαστή. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα δεν μπορεί να μην πάει σε δίκη η υπόθεση. Η δημοκρατία επιτάσσει ότι όταν ζητά τη βοήθειά της ένα θύμα βιασμού, πρέπει να αγκαλιάζει το θύμα και να πηγαίνει σε δίκη.

Πόσο μάλλον όταν έχουμε μια υπόθεση, που από την πρώτη στιγμή που έγινε ο βιασμός αποδεδειγμένα έχουν γίνει τόσες παραλήψεις από υπηρεσιακούς παράγοντες! Είναι θύμα βιασμού δεν θα ενοχοποιηθεί κιόλας» σχολιάζει ο δικηγόρος και προσθέτει:

«Είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση. Βιάζεται μια κοπέλα, καταφεύγει στην αστυνομία μόνη, χωρίς δικηγόρο. Εξετάζεται από ιατροδικαστή μετά απο δύο μέρες. Δεν της παίρνουν αίμα, και τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις ούρων βγαίνουν μετά από δύο μήνες! Περιμένουμε αποτελέσματα που έχουν παρθεί χωρίς barcode,  χωρίς ασφάλεια από τη Βέρνη. Όσο κι αν είναι αποτελέσματα που αμφισβητούνται,  λένε πάντως ότι ήταν μεθυσμένη».

Εκτός από τα παραπάνω όμως, ο κ. Ζιώγας υπογραμμίζει πως και το υλικό από τις κάμερες του ξενοδοχείου είναι «πειραγμένο».

«Υπάρχουν 16 κάμερες. Έχουν επεξεργαστεί το υλικό, δεν έχει  δοθεί αυτούσιο, που εκεί είναι το αποδεικτικό υλικό. Αν έχει κανείς την υπομονή να δει τι έχουν καταγράψει τις επίμαχες ώρες,  θα αντιληφθεί ποιες σκηνές έχουν περικοπεί και ποιες σκηνές έχουν κατά λάθος μείνει και θα δει επομένως,  ότι από τις κάμερες προκύπτουν άλλα από αυτά που λένε οι μάρτυρες. Καταθέτουν ψευδώς»

Πιστεύω ότι θα διαταχθεί και έρευνα για προσπάθεια συγκάλυψης

Υπενθυμίζω στον κ. Ζιώγα μια διαφορετική εισαγγελική πρόταση. Εκείνη της Αρ. Δόγκα για την υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη. Η συγκεκριμένη εισαγγελέας, είχε ζητήσει έρευνα και για απόπειρα συγκάλυψης.

«Πιστεύω ότι κι εδώ θα διαταχθεί. Κάθε δικαστικός λειτουργός μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι ένας δικαστικός λειτουργός. Υπάρχουν διάφορα στάδια της δίκης κι η υπόθεση θα κριθεί στην πορεία»