Kαι με 1 ευρώ χρέος σε τράπεζα οι πολίτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας, τονίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Λυρίτσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Ads

Μιλώντας στο Kontra channel ο νομικός εξήγησε ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στους πλειστηριασμούς σήμερα τι ίσχυε στα χρόνια των μνημονίων και πως επί αυτής της κυβέρνησης σταμάτησε οποιαδήποτε προστασία των δανειοληπτών.

Όπως επισήμανε ο κ. Λυρίτσης, η πρώτη κατοικία σταμάτησε να προστατεύεται μετά το τέλος της ισχύς του νόμου Κατσέλη. Επιδεινώθηκε τον Ιούλιο του 2020 και εν συνεχεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε το νέο πτωχευτικό κώδικα το νόμο 4738 με τον οποίο σταμάτησε πλήρως οποιαδήποτε προστασία, οποιασδήποτε πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο δικηγόρος σήμερα «ακόμα και 1 ευρώ αν οφείλετε σε τράπεζα και δεν το καταβάλετε, η τράπεζα έχει την δυνατότητα να κινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Έκδοση διαταγής πληρωμής, επιβολή κατάσχεσης και προγραμματισμού πλειστηριασμού σε οποιαδήποτε ακίνητο έχετε ακόμα και αυτό της πρώτης κατοικίας».