Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά την δημοσιοποίηση ανοιχτής επιστολής 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής σεξουαλικές παρενοχλήσεις, σωματική και ψυχολογική βία.

Ads

Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με τις πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεση έχει χρεωθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Απόστολο Ανδρέου, ο οποίος και καλείται να ερευνήσει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις οι οποίες σχετίζονται με την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά και σωματικές βλάβες.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο δικηγόρος των αθλητών, Αλέξανδρος Αδαμίδης, ανέφερε πως σύντομα θα μιλήσουν με ονόματα και ημερομηνίες, ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι γονείς είχαν καταγγείλει τέτοιου είδους θέματα στο παρελθόν στην Ομοσπονδία Γυμναστικής.

Αναφορικά με το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων ο κύριος Αδαμίδης σημείωσε: «Υπάρχουν δυο πτυχές του θέματος. Η μια είναι η ποινική και η άλλη είναι η κοινωνική και ηθική. Η ποινική ναι… τα περισσότερα, όχι όλα, είναι παραγραμμένα. Δεν μπορούν να διωχθούν οι δράστες τους. Υπάρχουν όμως οι άλλες πλευρές, η ηθική και η κοινωνική. Και η αθλητική, η οποία δεν παραγράφεται. Τα παιδιά αυτά θα κληθούν πολύ σύντομα κι από την ομοσπονδία, κι από τον αθλητικό δικαστή και από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος της Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα πουν ονόματα και συμβάντα. Αυτά δεν παραγράφονται. Ποτέ! Εμείς, ευελπιστούμε κάποιος από τους καταγγελλόμενους να κάνει μήνυση ως θιγόμενος, για να του ασκήσουμε αντίθετη μήνυση ως ψευδή, για να ανοίξει ο φάκελος και να συζητηθεί το θέμα».

Ads

Οι δηλώσεις Πετρούνια-Χατζηζήση

«Νιώθω ότι έχω χρέος πάντοτε να βρίσκομαι στο πλευρό των συναθλητών μου και είμαι στη διάθεση των αρχών του αθλήματος όποτε με χρειαστούν για να καταθέσω ό,τι γνωρίζω», δήλωσε αναφορικά με τις αποκαλύψεις ο ολυμπιονίκης, Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «την προηγούμενη δεκαετία η νοοτροπία ήταν εντελώς διαφορετική. Και οι συνθήκες δημοσιοποίησης ή καταγγελίας συμπεριφορών ήταν διαφορετικές.
Είναι πολύ θετικό που ακόμη και σήμερα ανοίγει αυτή η συζήτηση και για την ενόργανη, παρά το γεγονός ότι σήμερα η νοοτροπία είναι διαφορετική. Είναι μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει ο αθλητισμός από λογικές και πρακτικές αλλά και πρόσωπα του παρελθόντος».

«Προκαλούν σοκ οι καταγγελίες και η ίδια αίσθηση ισοδυναμεί με ανάγκη διαλεύκανσής τους!» επισημαίνει από την πλευρά του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο εθνικός προπονητής γυμναστικής και εκπαιδευτικός, Κώστας Χατζηζήσης, και προσθέτει Βρισκόμαστε όλοι προ των ευθυνών μας σε παρόμοιες συγκυρίες… Ολοι! Να λάμψει η αλήθεια, αυτό οφείλει να γίνει απαίτηση εκ μέρους όλων μας, πόσο μάλλον των μελών της γυμναστικής αθλητικής οικογένειας. Οπου υπάρχει το κακό, εκεί να ξεριζωθεί! Με τον ίδιο τόνο στη φωνή και στην σκέψη μου λέω πως πρέπει να αποφευχθεί η γενίκευση! Το άθλημα της γυμναστικής είναι αγωγή, παιδεία, να μην είναι σαρωτικές οι συνέπειες όσων ακούστηκαν…».

Η αντίδραση της Ομοσπονδίας

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητριών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Σταθόπουλος, ο οποίος ζήτησε συνάντηση με τους καταγγέλλοντες αθλητές και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΓΟ.

«Θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Ελληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Ελληνες φιλάθλους», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Η Ομοσπονδία συγκρότησε επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες – στην επιτροπή συμμετέχουν και η Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΓΟ, ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή, και η Γ΄ αντιπρόεδρος, παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ειρήνη Μανδραβέλη.