Για «στοχευμένες και προσχεδιασμένες συλλήψεις» αλλά και «διάτρητα κατηγορητήρια» έκαναν λόγο σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν οι δικηγόροι υπεράσπισης των συλληφθέντων του συλλαλητηρίου της 9ης Ιουλίου.

Ads

Όπως δήλωσε στο άνοιγμα της συνέντευξης ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: “Στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικό πρόβλημα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η εικόνα της ΕΛΑΣ είναι σήμερα άθλια. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει και, όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενεργητικά συγκαλύπτει αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι”.

Ακολούθως ο κ. Καμπαγιάννης παρουσιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη, δήλωσε ότι: «Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι: Γιώργος Κακαρνιάς, Άννυ Παπαρρούσου, Δημήτρης Σαραφιανός, Θοδωρής Συμεωνίδης, Σπύρος Τζουανόπουλος, Βασίλης Τζούφης, και Μαριάννα Τσίχλη. Οι συνήγοροι μίλησαν για “διάτρητα κατηγορητήρια”, που θα καταπέσουν στο ακροατήριο και που αποκλειστικό σκοπό έχουν τον έλεγχο και την πειθάρχηση των διαδηλωτών υπό το φόβητρο των περιοριστικών όρων. Ο Γ. Κακαρνιάς μίλησε για “στοχευμένες και προσχεδιασμένες συλλήψεις”. Την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού από μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ το 2009 θύμισε η Άννυ Παπαρρούσου, συγκρίνοντάς την με τον τρόπο κίνησης της νέας μηχανοκίνητης ομάδας ΔΡΑΣΗ με στόχο το πλήθος.

Ακολούθησε ο Δημήτρης Σαραφιανός, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό μόνο με βάση το «Σύνταγμα» του Παπαδόπουλου του 1968/1973”. Στόχος της αστυνομίας την προηγούμενη Πέμπτη ήταν η διάλυση της συγκέντρωσης”, είπε ο Θ. Συμεωνίδης. Ο Σ. Τζουανόπουλος μίλησε για τις αστυνομικές υπερεξουσίες με βάση τον νέο νόμο, ενώ ο Βασίλης Τζούφης αναφέρθηκε σε συνολικό χτύπημα στα δικαιώματα με στόχο τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη των οποίων είναι οι συλληφθέντες. Η Μαριάννα Τσίχλη θύμισε το χρονικό της αστυνομικής αυθαιρεσίας από την υπόθεση Ινδαρέ μέχρι τον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου και μίλησε για την ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Ads

Έγιναν, επίσης, παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Ρέστο, φοιτητή εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ, του οποίου μέλος είναι ένας από τους συλληφθέντες, και τον Δημήτρη Πετρόπουλο, ηλεκτρολόγο-μηχανικό και πρόεδρο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Η συνέντευξη έκλεισε με κάλεσμα στην απογευματινή διαδήλωση στις 7μμ στα Προπύλαια και με τη δέσμευση ότι το κάλεσμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου “να φτιαχτεί ένα κίνημα όχι μόνο για τον Βασίλη αλλά συνολικά ενάντια στην αστυνομική βία” θα γίνει υπόθεση όλων μας, με ιδιαίτερη τη συμβολή και του νομικού κόσμου».