Οι δικηγόροι της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα, εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι επτά αστυνομικοί που έδρασαν στην καταδίωξη δεν προφυλακίστηκαν, αλλά ούτε τους επιβλήθηκε κάποιος περιοριστικός όρος. Προσθέτουν ωστόσο πως «ούτως ή άλλως, η απόφαση της μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων».

Ads

Αναλυτικά η δήλωση των δικηγόρων:

«Η απόφαση μη προφυλάκισης χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο των επτά αστυνομικών κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι προκλητική.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων αλλά και για την επικινδυνότητα των δραστών που γάζωσαν τα άοπλα θύματα με 36 τουλάχιστον σφαίρες και στη συνέχεια κατασκεύασαν τον ισχυρισμό περί κινδύνου ζωής: η αλήθεια είναι πως ούτε τραυματίες αστυνομικοί τελικά υπήρξαν (όπως ψευδώς ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ), ούτε υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, τόσο καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη.

Ads

Αποδεικνύεται ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ είχαν διαβιβάσει στο κέντρο το γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά (ηχητικό με τη φράση «τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι») και ότι παραβίασαν ρητή εντολή απεμπλοκής από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Κατόπιν τούτων, η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία.

Σε κάθε περίπτωση, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς, όπως δύνανται εκ του νόμου, και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ούτως ή άλλως, η απόφαση της μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων. Η ποινική τους ευθύνη θα κριθεί στο δικαστήριο που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και θα τη διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ» και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,
Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη».

Ικανοποίηση Θεοδωρικάκου για την απόφαση

Υπενθυμίζεται πως μετά τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά, Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με παρέμβασή του εξέφρασε την «ικανοποίησή» για την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» -όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει- τόνισε σε ανάρτηση του στο twitter: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου που η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έκρινε και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι εφτά αστυνομικοί χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά το αιματηρό περιστατικό είχε επισκεφθεί τους επτά κρατούμενους αστυνομικούς για «συμβολικούς λόγους» όπως είπε, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά για παρεμβάσεις στο δικαστικό έργο.

«Η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία», είχε αναφέρει προσθέτοντας πως «η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι». Αλλά και ο ίδιος ο Άδωνης Γεωργιάδης είχε συγχαρεί τους αστυνομικούς αμέσως μετά την επίθεση λέγοντας ότι έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Άμεσα μετά την ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντέδρασε ο ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter απάντησε στον Τ.Θεοδωρικάκο:

«Κύριε Θεοδωρικάκο, οι 7 αστυνομικοί κατηγορούνται πλέον επίσημα για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Θα επιστρέψουν αύριο στην υπηρεσία τους; Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ναι ή όχι; #περαμα».