Οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έκαναν λόγω για μηχανισμούς «παραθεσμικών κύκλων» και «κραυγαλέας διακριτικής μεταχείρισης» των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη.

Ads

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας, κατέκρινε την απόπειρα αρχειοθέτησης της υπόθεσης από πλευράς εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ενώ έβαλε στο «κάδρο» τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

«Θα ήθελα να είναι ξεκάθαρο πόσο κραυγαλέα υπήρξε η αρχική αντιμετώπιση της δολοφονίας, η αρχική παρουσίαση του θανάτου με σκηνοθετημένο και συντονισμένο τρόπο ως ενός δήθεν ατυχήματος. Είναι γνωστό πως όταν κινητοποιούνται συμφέροντα, σκηνοθετημένα ατυχήματα ή αυτοκτονίες αποτελούν μεθόδους εξόντωσης προσώπων που μπορεί να ενοχλούν» είπε αρχικά η κυρία Κωνσταντοπούλου. Όπως εξήγησε, υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζεται και η υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη.

«Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε κατακρεουργημένος από περισσότερα του ενός δολοφονικά όργανα σε συνθήκες και με τρόπους που αποκλείουν το ατύχημα και αυτό έχει απολύτως στοιχειοθετηθεί. Ενώ τα ευρήματα είναι τόσο κραυγαλέα προξενεί τεράστια αγανάκτηση η συντονισμένη προσπάθεια που έγινε να εμφανιστεί η δολοφονία ως ατύχημα» συνέχισε.

Ads

«Μια συντονισμένη προσπάθεια που περιέλαβε διοχετευμένες ψευδείς πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, παραπλάνηση του κοινού με την επανάληψη της αφήγησης του ατυχήματος, μια μεθόδευση η οποία κατέληξε πριν από 13 μήνες σε μια πρώτη διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, κ. Προκοπίου, σύμφωνα με την οποία άκουσον άκουσον θα έπρεπε η δικογραφία για τον θάνατο Βαλυράκη  να τεθεί στο αρχείο. Ήταν αβάσιμη είπε ο εισαγγελέας Προκοπίου η διερεύνηση, δεν υπήρχαν στοιχεία και αρχειοθέτησε τη δικογραφία» υπογράμμισε η δικηγόρος.

Όπως επεσήμανε, την εν λόγω διάταξη ανέτρεψε η εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας μετά από προσφυγή της οικογένειας, έγινε ανάκριση και κλήθηκαν σε απολογία οι φυσικοί αυτουργοί.

«Μιλάμε για τους φυσικούς αυτουργούς, ψάχνοντας παράλληλα και για άλλους υπαιτίους» εξήγησε η κυρία Κωσνταντοπούλου.

«Μόλις βγήκε η διάταξη (σ.σ. του εισαγγελέα Προκοπίου) υπήρξε μία πρόσκληση προς τη χήρα Βαλυράκη, Μίνα Βαλυράκη, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να τον συναντήσει στο γραφείο του. Έχει ειδικό ενδιαφέρον ότι σε αυτή τη συνάντηση που έγινε στις 14/9/21, με τη διάταξη Προκοπίου να μην έχει ανατραπεί, επιχειρήθηκε από πλευράς του υπουργού να πειστεί η κυρία Βαλυράκη ότι ο θάνατος του συζύγου της ήταν ατύχημα και ότι η διάταξη Προκοπίου ήταν εμπεριστατωμένη. Μάλιστα για να πειστεί ακόμα περισσότερο η κυρία Βαλυράκη, προσκλήθηκε η αποσπασμένη εισαγγελέας στο γραφείο του υπουργού κυρία Βερροιώτου, η οποία έχοντας ανά χείρας τη διάταξη Προκοπίου και απευθυνόμενη στη χήρα Βαλυράκη είπε ότι πολύ εμπεριστατωμένη η διάταξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης» ανέφερε στην συνέχεια, ενώ τόνισε:

«Το να επιχειρείται σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, με υπουργική παρέμβαση, να πειστεί η χήρα ότι στέκει η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, ότι είναι ατύχημα και όχι δολοφονία και με την επίκληση ότι κλήθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα γεγονός που πρέπει να διερευνηθεί».

Στην συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «Καθώς πλέον η διάταξη Προκοπίου έχει ανατραπεί, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δολοφονία, έχουν απολογηθεί και προφυλακιστεί αρχικώς οι φυσικοί αυτουργοί, και ο εισαγγελέας Προκοπίου ελέγχεται ποινικά και πειθαρχικά για την απόπειρά του να αρχειοθετήσει την υπόθεση».

Ο Νικός Κωνσταντόπουλος, τέλος, τόνισε πως «Εγινε μια δεδομένη δολοφονία και συγκεκριμένες παραβάσεις οι οποίες συνέτειναν στη συγκάλυψή της. Δεν έχει κανένα λόγο κανένας υπουργός Δικαιοσύνης να φωνάζει τη χήρα του δολοφονημένου και να της εμφανίζει εκεί συνεργάτες νομικούς που είναι μετακλητοί της εκτελεστικής εξουσίας για να την πείσουν ότι είναι ατύχημα. Ότι αυτό έγινε -κατά δήλωση Τσιάρα- επειδή το ζήτησε ο πρωθυπουργός είναι ακόμα χειρότερο. Εξ αντικειμένου όταν παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία σε εκκρεμότητα ποινικής διαδικασίας αυτό είναι αθέμιτο, μη επιτρεπτό».