Έντονες αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου έχει προκαλέσει η βίαιη έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής, που βρισκόταν υπό κατάληψη, με ξύλο στους φοιτητές και προσαγωγές, την ώρα που βουλευτές της ΝΔ προτείνουν την εισβολή των ΜΑΤ ακόμα και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, «αν δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι».

Ads

Η πρώτη αντίδραση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος δήλωσε σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στην Κομοτηνή:

«Η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προβλέπεται κατ’ εξαίρεση, για συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο, που οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών κλάδων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαρκώς αυξάνονται.

Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή».

Τα όσα συνέβησαν στην πόλη προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του δικηγόρου Θεόδωρου Μαντά, μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Το κράτος Δικαίου κακοποιείται βάναυσα εκεί ψηλά στην Κομοτηνή», προσθέτοντας πως «Δεν μπορεί να υπάρξει, στη βία και στην καταστολή, καμία ανοχή».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Το κράτος Δικαίου κακοποιείται βάναυσα εκεί ψηλά στην Κομοτηνή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή.

Οι φοιτητές της Νομικής είναι οι αυριανοί Δικηγόροι, είναι οι αυριανοί Δικαστές, είναι τα δικά μας παιδιά.

Δεν έχουμε δικαίωμα να τα εγκαταλείψουμε μόνα τους, στην προσπάθεια για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, για μία καλύτερη Παιδεία.

Με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή, δεν μπορεί να διεξαχθεί καμμία εξεταστική. Δεν μπορεί να υπάρξει, στη βία και στην καταστολή, καμία ανοχή. Σε κανένα Κράτος Δικαίου, δεν γίνεται εξεταστική με επιτήρηση αστυνομική.

Το μόνο που δεν έχουμε ακόμη δει, είναι να διορθώνουν τα γραπτά οι Αστυνομικοί. Όλα δείχνουν ότι σε λίγο και αυτό θα συμβεί !

Θεόδωρος Π. Μαντάς

Mέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α».

Κατάληψη Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη: Υπέρ της αστυνομικής εφόδου ακόμα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ο Συρίγος

Ο βουλευτής, σε συνέντευξή του στο Action 24, ρωτήθηκε για την κατάληψη της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης όπου οι κλινικές και τα εργαστήρια είναι εγκατεστημένα μέσα στο νοσοκομείο της πόλης.

Η απάντησή του ήταν ότι «οι καταλήψεις δημοσίου χώρου είναι παράνομη πράξη και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό». Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν θα πρέπει να παρέμβει η αστυνομία απάντησε τα εξής:

«Πάντα είμαι υπέρ των ήπιων δράσεων αλλά αν δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι για να λήξει μια κατάληψη η αστυνομία είναι η λύση. Η αστυνομία είναι για να σταματά παράνομες καταστάσεις».

Στην επισήμανση που του έγινε ότι η Ιατρική Σχολή φιλοξενείται και εντός του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ο Άγγελος Συρίγος επέμεινε:

«Το νοσοκομείο κινδυνεύει από την κατάληψη, οι άνθρωποι του νοσοκομείου δεν κινδυνεύουν από την παρουσία της αστυνομίας που θα επαναφέρει τη νομιμότητα».