Τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως είπε, η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ δεν αποδυναμώνει την προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι υπογραφές 120 βουλευτών. Παράλληλα, ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα προς ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ανεξάρτητους βουλευτές, Οικολόγους αλλά και προς ΣΥΡΙΖΑ.Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας. Στο μεταξύ, κλίμα αισιοδοξίας, ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών με στόχο την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εκφράζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διαβάστε επίσης: «Πέρασε» από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
Ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι για τη «μικρή ΔΕΗ», αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ΔΗΜΑΡ, κατά πλειοψηφία να καταθέσει δική της πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και σε καμία περίπτωση δεν προσμετρά τους βουλευτές της Χ.Α
Σημείωσε επίσης ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ θα είναι διαφορετικές ως προς το ερώτημα, όμως από το σύνολο θα πρέπει να αναζητηθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης της Ολομέλειας της Βουλής, όταν κατατεθούν οι προτάσεις, γιατί «αυτό επιβάλλει η κοινοβουλευτική τάξη»
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε ερωτήσεις αν οι βουλευτές που διαφωνούν, (μεταξύ των οποίων οι Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός) ενδέχεται να υπογράψουν την πρόταση του κόμματος, ανέφερε ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις αλλά πρωτίστως σέβεται την συλλογικότητα του κόμματος. «Η στάση τους θα κριθεί από τους πόλίτες κι απ’ όλους μας» σημείωσε.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» έχει την αυτοτέλειά του και δεν σχετίζεται με οποιεσδήποτε πλειοψηφίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή οτιδήποτε άλλο.
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφόρηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατά την συνεδρίαση ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο επισημάνσεις. Πρώτον, ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και συνεπώς η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό και δεύτερον ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα που έστειλε σχετική επιστολή, δεν συμφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημοψηφίσματος εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα ο Σπύρος Λυκούδης έγραψε στο Twitter «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δημοψήφισμα με πρόσχημα τη ΔΕΗ, αλλά κυρίως για να δημιουργήσει το δικό του μπλοκ συμμαχιών ενόψει εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ ενταγμένη στους πολιτικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφει τον πολιτικό της θάνατο».
Από την συνεδρίαση απουσίαζε ο Γρηγόρης Ψαριανός – που εξάλλου έχει ταχθεί εντελώς κατά μιας όποιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει δηλώσει ότι είναι με το ένα πόδι εκτός της Αγίου Κωνσταντίνου.
Σημειώνεται ότι τελικά δική του πρόταση για δημοψήφισμα θα κατεβάσει και το ΚΚΕ, που για ακόμη μια φορά αρνήθηκε να συνδράμει σε πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου, η οποία επιμένει πάντως ότι πάνω από 10 ανεξάρτητοι βουλευτές θα υπογράψουν το αίτημά της.
Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ
Όπως μετέδωσε νωρίτερα τη Δευτέρα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στον ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί αισιοδοξία σχετικά με την πρωτοβουλία του κόμματος για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών με στόχο την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έπειτα από έναν γύρο επαφών που είχαν με ανεξάρτητους βουλευτές και τους ΑΝΕΛ, ενώ ως θετική εκτιμόταν και τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης.
Αν και οι διαδικασίες και η συγκέντρωση των 120 υπογραφών, παρά την αισιοδοξία, ούτε δεδομένη θεωρείται, αλλά ούτε και αδύνατη, το νέο στοιχείο που προκαλεί περαιτέρω ικανοποίηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και -όπως αναφέρουν στελέχη του, «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις.
Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >