Την ενοχή του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά και του κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλου για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατά συναυτουργία πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο. Ο ίδιος πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων αστυνομικών. 

Ads

Δίπλα στους γονείς του Ζακ στάθηκε η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες μουσικού, οι μητέρες των θυμάτων γυναικοκτονιών, Άννα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς και η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς.

image

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι «ενεργώντας με πρόθεση, επιδεικνύοντας  μένος και τιμωρητική διάθεση, ο μεν πρώτος κλότσησε 5 φορές και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του θανόντα».

Ads

«Ο δεύτερος κλότσησε 9 φορές και 5 αυτές πέτυχαν τον θανόντα. Το ευπαθές δε μέρος του σώματος, η σφοδρότητα των χτυπημάτων, το μέσο και ο εν γένει τρόπος, σε συνδασμό με το γεγονός ότι ο θανόντας είχε τραυματιστεί και αιμοραγούσε και έρποντας ευρισκόμενος προσπαθούσε να εξέλθει, θα μπορούσαν να επιφέρουν σε αυτόν κίνδυνο για τη ζωή του.».

«Ήθελαν να προκαλέσουν και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο. Τα ως άνω πολλαπλά τραύματα συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο του θύματος και αποτελούν τη μόνη ενεργό και αποτελεσματική αιτία πρόκλησης. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν το θύμα δεν είχε πληγεί κατά το ανωτέρω περιγραφέντα τρόπο, επανειλλημένος και με σφοδρότητα από τους κατηγορουμένους» τόνισε ο εισαγγελέας.

«Ο θάνατος οφείλεται σε αμέλεια του πρώτου και δευτέρου κατηγορουμένου που, αν και είδαν ότι εντός του κοσμηματοπωλείου βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, αν και είδαν ότι αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο του παθόντος, και εξαιτίας της ηλικίας τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα, έδρασαν απερίσκεπτα και έπληξαν τον παθόντα με τρόπο που επέφερε τον θάνατο. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν και η δράση των κατηγορουμένων δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή».

image

Ο εισαγγελέας θεώρησε, ότι «αν και ενέχει στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων ήταν η παραμονή του και η συλληψή του, γεγονός που καταδεικνύεται και από τη συμπεριφορά τους όταν ο Κωστόπουλος βρισκόταν στο πεζοδρόμιο».

Κατά τη γνώμη του εισαγγελέα, «δεν προέκυψαν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι επιδίωκαν και ήθελαν την πρόκληση βαριάς σωματικής βάβης ή έτι δε περισσότερο τον θάνατο, ώστε να συντρέχει η περίπτωση της μετατροπής κατηγορίας, όπως αιτούνταν η οκογένεια του θύματος. Ο πρώτος κατηγορούμενος με τους ισχυρισμούς του ισχυρίστηκε ότι έκρινε ότι ο θανόντας ειχε αφαιρέσει αντικείμενα. Αφετέρου ισχυρίστηκε ότι την ώρα που ο ο Κωστόπουλος προσπαθούσε να βγει από την τζαμαρία προσπάθησε να τον συγκρατήσει».

Ο δεύτερος των κατηγορούμενος, συνέχισε ο εισαγγελέας, «παρενέβη με αποκλειστικό σκοπό αρχικώς να περιορίσει τον Ζαχαρία εντός του καταστήματος εν συνεχεία να τον αφοπλίσει ενεργώντας στο πλαίσιο νομίμου ενάσκησης δικαιώματος άμυνας ή τριτάμυνας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι δεν είχε αφαιρέσει κοσμήματα, ότι ειχε υποστεί τραυματισμούς, ότι βρισκόταν σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του, γνώριζαν ότι δεν ήταν επικίνδυνος, γνώριζαν ότι δεν αποτελούσε απειλή. Ο Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε σε κάποιον από τους κατηγορούμενους. Αντιθέτως προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του θύματος τον έπληξαν. Ο κατηγορούμενος Αθανάσιος Χορταριάς ανέφερε ότι στην προσπάθεια του να διαφύγει δεν ήταν επικίνδυνος.».

image

Ο εισαγγελέας επισήμανε ότι «ο Χορταριάς δεν εξήγησε στο δικαστήριο τον λόγο για τον οποίο αναμείχθηκε στο συμβάν. Θα μπορούσε να έχει τελέσει τα εγκλήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Αμφότερα τα αδικήματα είχαν τελεστεί, όταν προσπάθησε ο θανών να εξέλθει από το κατάστημα και καμία απειλή δεν υπήρξε. Όσον αφορά το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης ο ισχυρισμός του Δημόπουλου περί άμυνας κρίνεται απορριπτέος. Η επίθεση θα έπρεπε να κριθεί παρούσα από τη στιγμή που βρισκόταν εντός του καταστήματος λόγω του χαρακτηρισμού του εγκλήματοος ως διαρκούς. Ο Δημόπουλος, όμως, επιθυμούσε την παραμονή του θανόντος μέσα στο κατάστημα για να επιταχυνθεί η σύλληψή του. Επομένως, οι αυτοτελείς ισχυρισμοί ότι έδρασαν στο πλαίσιο άμυνας ή τριτάμυνας πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι.

Και κατέληξε: «Οι κατηγορούμενοι Σπ. Δημόπουλος και Χορταριάς θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία».

«Οι αστυνομικοί ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους»

Σε ό,τι αφορά στους αστυνομικούς, ο εισαγγελέας σημείωσε πως «όταν έφτασαν στο σημείο και είδαν τον Κωστόπουλο τραυματισμένο δεν έκαναν ορθώς καμία κίνηση σε βάρος του». «Εν συνεχεία όταν στο σημείο έφτασαν και οι υπόλοιποι αστυνομικοί, ο Κωστόπουλος ανακτώντας τις δυνάμεις κραδαίνοντας ένα γυαλί προσπάθησε να διαφύγει προς την Πατησίων. Ο Κωστόπουλος εκείνη τη στιγμή κατέστη επικίνδυνος για τους αστυνομικούς και τον ΕΚΑΒίτη. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Τσομπάνης πατώντας το δεξί άνω άκρο είχε πρόθεση να αποδεσμεύσει το γυαλί».

Σημείωσε επίσης, ότι «οι ως άνω αστυνομικοί ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, η δράση τους, δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο, συνεκτιμώντας ορθώς ότι σε ένα μικρό στενό είχε συσσωρευτεί πλήθος κόσμου, δεν μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά και δεν έκαναν χρήση αδικαιολόγητης βίας. Είχαν λάβει κλήση για ληστεία και ότι ο δράστης έφερε μαχαίρι και στη συνέχεια ότι είχε ακινητοποιηθεί απο πολίτες. Πληροφορήθηκαν, τόσο απο τον κοσμηματοπώλη όσο και από τους παρευρισκομένους πως ο Κωστόπουλος ήταν ο δράστης. Οι ως άνω αστυνομικοί δεν γνώριζαν και ούτε μπορούσαν να γνωρίζουν για την κατάσταση της ψυχικής υγείας. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αξιολογώντας την κατάσταση καθώς έφερε τραύματα, έκριναν ορθά ότι αποτελούσε απειλή και ότι πρέπει να δεσμευτεί. Ενεργώντας μέσα σε λίγα λεπτά με ήπιο τρόπο χρησιμοποιώντας τα πόδια και τα χέρια τους.».

image

Ο εισαγγελέας επισήμανε, «ότι η χρήση δεματικών έγινε για να μπορεί να ενεργήσει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Τέλος, η επενέργεια της δράσης δεν εμφαίνεται κατά τρόπο διακριτικό στην ιατροδικαστική Καλόγριά Μαριανού, δεν αποδείχθηκε ότι προκάλεσαν τραύματα στο σώμα κατά τρόπο ώστε να δύνανται η δράση τους να συνδεθεί αιτιωδώς με τον θάνατο. Δεν αποδείχθηκε ότι οι αστυνομικοί προκάλεσαν τραύματα».

Πρόσθεσε ότι η παραπάνω κρίση βασίζεται σε μαρτυρικές καταθέσεις τις οποίες ανέφερε και κατέληξε: «Συνεπώς, κυρία Πρόεδρε, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί: Αλεξανδρής, Σεφέρης, Ρουσάκος, Τσομπάνης, δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία ή παραυτουργία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη και προτείνω την απαλλαγή τους.».

Η έδρα διέκοψε για την Δευτέρα 18 Απριλίου, οπότε και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Από το πρωί, έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την αλλαγή κατηγορίας προκειμένου οι κατηγορούμενοι να δικαστούν και να καταδικαστούν όχι για θανατηφόρο σωματική βλάβη, αλλά για ανθρωποκτονία.