Ποινή κάθειρξης δέκα ετών αποφασίστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που λίγο νωρίτερα έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία (με 5 προς 2) τον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο και τον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, με δύο ενόρκους, που ζήτησαν καταδίκη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, να μειοψηφούν. 

Ads

Με την απόφαση ο μεσίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης, που έχει συμπληρώσει τα 77 έτη, θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.

Η έδρα απέρριψε ομόφωνα τα ελαφρυντικά για τους δύο καταδικασμένους με τον εισαγγελέα να προτείνει οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Υπογραμμίζεται, ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν να επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους ποινή οκτώ ετών. Επίσης, η εισαγγελική πρόταση ανέφερε να πάει στην φυλακή ο μεσίτης, ενώ ο κοσμηματοπώλης να εκτίσει την ποινή του κατ’οικον.

Ads

Το δικαστήριο, δεν υιοθέτησε το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Υπενθυμίζεται, ότι για τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του 33χρονου λίγο πριν εκπνεύσει, το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

► Διαβάστε επίσης: Μαζική συγκέντρωση και πορεία για τον Ζακ – «Οργή και θλίψη η Ζackie θα μας λείψει»

«Το  κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο»

Ένταση επικράτησε στη δίκη των έξι κατηγορούμενων για τον Ζακ Κωστόπουλο, με μέλη του ακροατηρίου να φωνάζουν «Δολοφόνοι». Κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου δήλωσε την αγανάκτηση της ως προς την απόφαση.  Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε ότι «Το  κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο», ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

Η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου δήλωσε πως «σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ». «Δεν θα σας εκφράσω τι αισθάνομαι αλλά θα σας περιγράψω τι σκέφτομαι», είπε και συνέχισε: 

«Σκέφτομαι τον κοσμηματοπώλη, το Δημόπουλο. Τον σκέφτομαι στο σπίτι του εγκλωβισμένο, όπως το παιδί μου στο κατάστημα του, να προσπαθεί να εξηγήσει στα εγγόνια του γιατί ο παππούς δεν μπορεί να πάει βόλτα μαζί τους. Σκέφτομαι τον μεσίτη, το Χορταριά, να προσπαθεί να εξηγήσει στους συγκρατούμενους του στη φυλακή πως κλωστούσε ανήλεα έναν άνθρωπο “για να προστατέψει το πλήθος” που κατέγραφε τις εγκληματικές του πράξεις, για να τις πουλήσουν μετά και να βγάλουν κανένα φράγκο».

Για την αθώωση των αστυνομικών η κα. Κωστοπούλου δήλωσε: «σκέφτομαι στους “αθώους” αστυνομικούς να προσπαθούν να εξηγήσουν στις οικογένειες τους πως η δουλειά τους είναι να συλλαμβάνουν παραβάτες του νόμου, αλλά και να χτυπούν, να κλωτσούν και να σέρνουν στο πεζοδρόμιο έναν τραυματισμένο άνθρωπο και να τον αφήνουν να πεθαίνει μπροστά τους ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στο άλλον».

«Σκέφτομαι το Ζακ ψηλά στον ουρανό να σκορπάει τόνους γκλίτερ παντού και αυτό να κολλάει και να μη ξεπλένεται με τίποτα. Θα παραμείνει σε όσους τον άγγιξαν, του μίλησαν, τον κοίταξαν, τον διάβασαν, τον υπερασπίστηκαν και τον σκέφτονται for ever and ever», καταλήγει η μητέρα του Ζακ στην δήλωσή της.

Από τη μεριά της η Μάγδα Φύσσα κατήγγειλε επίσης τραμπουκισμό από τον πρόεδρο του σωματείου των ειδικών φρουρών Στράτο Μαυροειδάκο. «Κοντέψανε να μας σκοτώσουν μέσα», σημείωσε η Μάγδα Φύσσα μόλις βγήκε έξω από το δικαστήριο, ενώ μετά πρόσθεσε αναφερόμενη στους αστυνομικούς: «Πόσο ξεφτίλες. Ντροπή σας. Από φονιάδες μέχρι ξεφτιλισμένοι. Πόσο ξεφτίλες γίνεστε για 600 ευρώ ρε».

Η αντίδραση του μεσίτη στο άκουσμα της απόφασης – «Χώνουν αθώους στη φυλακή»

«Χώνουν αθώους στη φυλακή», ακούγεται να λέει ο μεσίτης που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, μαζί με τον κοσμηματοπώλη, κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο μετά το πέρας της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου οδηγούνται εκτός της δικαστικής αίθουσας μετά το πέρας της δίκης και την απόφαση του δικαστηρίου. 

«Άδικο και στημένο, η απόλυτη αδικία, χώνουν αθώους στη φυλακή, ντροπή τους», ακούγεται ο μεσίτης, την ώρα που τον συνοδεύουν οι αστυνομικοί.

Οργή στο twitter μετά την απόφαση

Οι χρήστες του twitter δεν άφησαν ασχολίαστην την επικαιρότητα, με οργισμένες και ειρωνικές αναρτήσεις στους τοίχους τους.