Τη δική του μαρτυρία για το βράδυ της 17ης Σπτεμβρίου του 2013 και την οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και τον Γιώργο Ρουπακιά έδωσε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο στενός φίλος του θύματος, Ν. Χατζηευστρατίου, στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης σε β’ βαθμό.

Ads

Ο μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, σε βαθμό που η εξέτασή του θύμισε επιχείρηση εκφοβισμού, υπό την ανοχή της έδρας του δικαστηρίου. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά, τον ρώτησε δεικτικά και αν και πόσο άσχημα νιώθει που άφησε τον φίλο του πίσω και έτρεξε.

Το κλίμα στην αίθουσα δυναμιτίστηκε όταν η συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, απευθυνόμενη στην αδελφή του Παύλου Φύσσα που βρισκόταν στο ακροατήριο είπε «άι μωρή», όταν εκείνη ζήτησε να επικρατεί ησυχία στην αίθουσα.

Ο μάρτυρας ήταν μαζί με τον Παύλο Φύσσα το βράδυ της δολοφονίας του, όταν δέχτηκαν την επίθεση από το τάγμα εφόδου των χρυσαυγιτών και δήλωσε με απόλυτη βεβαιότητα ότι «αν έμενα εγώ τελευταίος, ο Φύσσας θα κατέθετε σήμερα για μένα».

Ads

Ο ίδιος τόνισε, όπως και πρωτόδικα, την οργανωμένη επίθεση που δέχτηκαν ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στην κακή ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται μέχρι και σήμερα μετά τη δολοφονία. Κατά την κατάθεσή του, έκανε λόγο για μία δυνατή φιλία και μία «σχέση στοργής», αφού όπως είπε ο Παύλος Φύσσας ήταν προστατευτικός απέναντί του.

Περιγράφοντας ενώπιον του δικαστηρίου τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ ο μάρτυρας είπε ότι αφού κάθισαν στην καφετέρια «Κοράλλι», «κάποιοι στο βάθος μας κοιτούσαν περίεργα, συζητούσαμε για αυτό, έκανε μπαμ ότι ήταν χρυσαυγίτες. Το συζητούσαμε χαμηλόφωνα».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε ότι όταν βγήκαν από την καφετέρια «Κοράλλι» για να φύγουν, «κάποια άτομα κοντά στα αυτοκίνητά μας είχαν ανοίξει το πορτ παγκάζ και ο ένας φορούσε γάντια, ο άλλος είχε το χέρι μέσα να βγάλει κάτι».

«Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ένας με ένα μηχανάκι που μας είπε ότι τον ειδοποίησε το μαγαζί να κάνει τον μεσάζοντα, από το πουθενά. Υπήρχε μια απόσταση έως 3 μέτρα μεταξύ μας. Υπήρξε επικοινωνία με αυτόν τον άνθρωπο, πήγαινε κι ερχόταν από αυτούς σε εμάς. Κάποια στιγμή ήρθε και είπε ότι έχει μιλήσει (σ.σ. με τους χρυσαυγίτες) και ότι μπορούμε να πάμε να πάρουμε το αμάξι.  Δε θέλαμε εμείς να μεσολαβήσει κάποιος για εμάς κι αυτό φάνηκε κάπως».

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι ο Χατζησταμάτης (σ.σ. ο μεσολαβητής) ήθελε να σας καθυστερήσει για να έρθει ο Ρουπακιάς;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να έχει γίνει όλο αυτό και χωρίς αυτόν. Δε θα μας έψαχναν πιο πάνω αν δε μας έβρισκαν εκεί; Αφού για εμάς ήρθαν.

Εισαγγελέας: Του αποδίδετε κακές προθέσεις;

Μάρτυρες: Όχι, δε νομίζω να είχε κακές προθέσεις.

Αναφερόμενος στην εμφάνιση του Γιώργου Ρουπακιά στο σημείο με το αυτοκίνητο και στη στιγμή που ρώτησε τον Παύλο Φύσσα «πού είναι το Κοράλλι;», ο μάρτυρας είπε πως μέσα στο αυτοκίνητο ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα.

«Εκείνη τη στιγμή πέρασαν κι άλλα μηχανάκια, και σταμάτησαν γυρίζοντας όλοι προς τα εμάς. Εκεί κατάλαβα ότι είχαν έρθει για μας. Τότε κατάλαβα το ”ελάτε” που άκουσα από το άτομο που ήταν στα τηλέφωνα έξω από το Κοράλλι» κατέθεσε.

Ο μάρτυρας σημείωσε την αστυνομική παρουσία στο σημείο γεγονός που -όπως φάνηκε στην πορεία εσφαλμένα- τους δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας.

«Φύγαμε προς την Τσαλδάρη, αυτοί άρχισαν να βγαίνουν σαν τσούρμο από το στενό, οι ΔΙΑΣ περνούσαν.  Τη στιγμή που το μπουλούκι βγαίνει από το στενό, τότε μια μηχανή των ΔΙΑΣ σταματάει ανάμεσά μας. Αυτό τότε ήταν πολύ ανακουφιστικό. Κοίταξα το πρόσωπο του αστυνομικού και είδα στα μάτια του απόγνωση. Άρχισαν να ακούγονται υβριστικά σχόλια, προς εμάς με επιθετική διάθεση όπως ”που πάτε ρε κότες, γυρίστε πίσω”, ”θα σας γαμήσουμε, είστε νεκροί”». είπε και πρόσθεσε ότι όταν ο Π. Φύσσας φώναξε «τρέχουμε» άρχισε να τρέχει «έστριψα σε ένα στενό και γύρισα να δω αν με κυνηγούσε κάποιος και τότε είδα κόσμο ριγμένο πάνω στον Παύλο. Μπήκα σε μια αυλή, άρχισε και δεύτερη αναμπουμπούλα γιατί τα μηχανάκια περνούσαν στα στενά και μας έψαχναν. Είχαμε πάρει την αστυνομία, δε μας έβρισκε το περιπολικό, όταν μας βρήκαν μας συνέλαβαν, μας πήγαν στο τμήμα, μας έγδυσαν μας έψαξαν, μας έβαλαν στο κρατητήριο με τον Ρουπακιά, που ήταν σα να μην είχε συμβεί τίποτα. Δε θυμάμαι πώς μάθαμε τον θάνατο του Παύλου. Έξω από το κρατητήριο υπήρχαν άνθρωποι, ή το είπε αστυνομικός έξω από την πόρτα ή το ακούσαμε από το παράθυρο. Ο Ρουπακιάς τότε ζήτησε να απομακρυνθεί από το κρατητήριο κι εγώ έπαθα νευρική κρίση και οδηγήθηκα στο νοσοκομείο και μετά με πήγαν στη ΓΑΔΑ να καταθέσω».

Η σύγχυση του μάρτυρα ήταν εμφανής όταν του επιδείχτηκε φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν ο Ρουπακιάς, με τον ίδιο να ζητά από το δικαστήριο «μια στιγμή να πάρω ανάσα». «Συγγνώμη αλλά, ο Παύλος μού λείπει πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής ο μάρτυρας, μίλησε ανοιχτά για το ψυχολογικό βάρος που κουβαλάει εδώ και τόσα χρόνια, ενώ σημείωσε πως μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δέχτηκε εκφοβισμό από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Πολιτική Αγωγή: Μετά το περιστατικό έχετε δεχθεί απειλές ή εκφοβισμό από τη Χρυσή Αυγή;

Μάρτυρας: Μετά την καταστροφή στο Μάτι, μαζεύαμε τρόφιμα και νερά για τους πυροσβέστες. Περίπου 20 άτομα βγήκαν από ένα λεωφορείο, μαυροντυμένα και κάποιοι και με παραλλαγές, γύρισαν και μας χαιρέτησαν ναζιστικά. Μας έβρισαν, και μαζεύτηκαν όλοι μαζί μπουλούκι και πήγαν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι ένα, από τα πιο εκφοβιστικά που έχω ζήσει.

Πολιτική Αγωγή: Υπεστήκατε μεγάλο σοκ. Καταθέσατε αμέσως μετά τη νοσηλεία; Σε τι κατάσταση ήσασταν;

Μάρτυρας: Ήταν όλα θολά. Με πήγαν από το αστυνομικό τμήμα στο νοσοκομείο.

Πολιτική Αγωγή: Πόσο κράτησε αυτή η ψυχολογική κατάσταση;

Μάρτυρας: Δέκα χρόνια. Ακόμα δεν μπορώ να μπω σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε κλειστούς χώρους. Στις συναυλίες κάθομαι έξω στην πόρτα, κρύβομαι στο καμαρίνι για να μην έχω επαφή με κόσμο. Δεν αντέχω, δεν μπορώ να βλέπω ελληνικές σημαίες σε τσαντάκια, δεν περνάω απέναντι στο πεζοδρόμιο αν ο άλλος έχει μεγαλύτερη σωματική διάπλαση από μένα. Σε αυτή τη χώρα που οι εθνικιστές νομίζουν ότι τους ανήκει, δεν αισθάνομαι ασφαλής.

Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου.