Άλλη μια καθοριστική σελίδα στην πλέον ιστορική δίκη του 20ου αι., μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, και στο σκοτεινό κεφάλαιο “Χρυσή Αυγή” γράφεται σήμερα από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αναμένεται να ανακοινώσει στις 10:00 την κρίση του επί των ελαφρυντικών για τους 57 καταδικασθέντες, και συγκεκριμένα των 7 για διεύθυνση, των 43 για ένταξη, και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα. Οι αποφάσεις θα κρίνουν την επόμενη φάση της διαδικασίας, καθώς από αυτές εξαρτώνται οι τελικές ποινές που θα επιβληθούν σε βάρος τους.

Ads

Μικροένταση

Έξω από το Εφετείο υπάρχουν λιγοστοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και συγκεντρωμένοι από το ΠΑΜΕ που υποδέχθηκαν θερμά τη Μάγδα Φύσσα. Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε μικροένταση μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και υποστηρικτών της ναζιστικής οργάνωσης, όπου εκσφενδονίστηκε ένα ποτήρι καφέ και άναψαν τα αίματα χωρίς να υπάρξει επέκταση.

Η διαδικασία – Την Τρίτη πιθανότατα ανακοίνωση ποινών

Ειδικότερα, οι καταδικασθέντες είναι αντιμέτωποι με καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.

Ads

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.

Το πλαίσιο ποινών για εγκληματική οργάνωση για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

* Ποινή για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση: 5-15 χρόνια – με ελαφρυντικό: 2-8

* Ποινή για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη: 5-10 χρόνια – με ελαφρυντικό 1-5

Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό.

O Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Η έδρα εκφωνεί την απόφαση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών.

Κατόπιν το λόγο η Εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ανακοίνωση των ποινών την ίδια μέρα, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τρίτη.

Εξέταση ανασταλτικότητας και συλλήψεις

Την Τρίτη αναμένεται να τεθεί υπό εξέταση και το ζήτημα για την ανασταλτική δυνατότητα της έφεσης που θα ασκήσουν οι καταδικασθέντες: Αν δηλαδή θα τεθεί, και για ποιους, ζήτημα κράτησης στη φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία προκειμένου να γίνει η σύλληψή του.

Παρών στη διαδικασία ο Γιάννης Λαγός – Τι γίνεται σε περίπτωση σύλληψής του

Το παρών στη διαδικασία έχει προαναγγείλει πως θα δώσει ο Γιάννης Λαγός, μέσα από εριστικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας μάλιστα και σε συγκέντρωση υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο, κάτι που η Αστυνομία φρόντισε να απαγορεύσει επικαλούμενη “το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων”.

Ο Γιάννης Λαγός έχει πλέον τον “τίτλο” του πρώτου ευρωβουλευτή στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου που κρίνεται ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο χαίρει ασυλίας. Για να προχωρήσει η σύλληψη του εφόσον διαταχθεί πρέπει να τελεσφορήσει η διαδικασία για την άρση της από την Ευρωβουλή.

Δηλαδή αφού καθαρογραφεί η απόφαση από την ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα την άρση ασυλίας του Λαγού. Το αίτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και κατόπιν στην ολομέλεια.

Για να συλληφθεί, θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει να στείλει στη φυλακή τον ευρωβουλευτή, τότε ο Γιάννης Λαγός θα συνεχίσει να πληρώνεται με το βασικό μισθό της Ευρωβουλής, ύψους 6.500 € μηνιαίως, καθώς η καταδίκη του δε θα είναι αμετάκλητη.