Να προσφέρει «κάλυψη» στο Νίκο Μιχαλολιάκο επιχείρησε κατά τη διάρκεια της σημερινής του απολογίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώην βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος, «δίνοντας» παράλληλα για αυτό τον σκοπό τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιάννη Πατέλη, αλλά και τον Γιάννη Καζαντζόγλου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ads

Όπως υποστήριξε ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Νικ. Μιχαλολιάκος χωρίς καν τη συνδρομή κομματικών οργάνων πήρε την πρωτοβουλία την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, να διαγράψει στελέχη και έκλεισε τα γραφεία της Νίκαιας, όμως ο κατηγορούμενος δεν θυμόταν αν και γιατί η Χρυσή Αυγή δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση των κινήσεων της. Παράλληλα, του επισημάνθηκε από την έδρα ότι η επίμαχη τοποθέτηση δεν «δένει» με τα όσα είπε απολογούμενος ο ίδιος ο Γιάννης Πατέλης, πως δηλαδή δεν είχε πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή και ουδέποτε διεγράφη.

Παράλληλα, αρνήθηκε την ύπαρξη στρατιωτικής δομής της οργάνωσης, κάνοντας, όμως, ευχή να υπήρχε τέτοια δομή: «Μακάρι να είχε γιατί ο μόνος σοβαρός θεσμός είναι ο στρατός. Δείτε τι συμβαίνει σε σεισμούς και καταποντισμούς. Μόνο ο στρατός λειτουργεί». Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το εάν φορούσαν στολή, απάντησε ότι στον ίδιο αρέσουν τα στρατιωτικά ρούχα, αλλά αυτό δεν αφορά την οργάνωση του κόμματος. «Ο καθένας ντύνεται όπως θέλει» είπε και επέδειξε μια φωτογραφία που είχε πάει με μαγιό σε συγκέντρωση.

Αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς «σκουπίδια και υπάνθρωποι» για τους αλλοδαπούς, ο κατηγορούμενος τήρησε την ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους βουλευτές, λέγοντας ότι «υπάνθρωποι είναι όσοι κάνουν παράνομες πράξεις, είτε είναι Έλληνες είτε αλλοδαποί». Ο κατηγορούμενος, πάντως, για όλα τα επεισόδια που ερωτήθηκε υποστήριξε πως δέχτηκαν επίθεση, όπως στην περίπτωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα, όπου είχε σηκώσει ότι «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν…Το απόστημα θα σπάσει…».

Ads

«Μας κάλεσαν να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Να ιδρύσουμε ένα καινούργιο σωματείο. Δηλαδή, όταν ο κύριος Πολάκης είπε σας τρώω για πρωινό, τι εννοούσε; Είναι πολιτική ορολογία. Η δικογραφία είναι τερατούργημα» σχολίασε.

Επιπλέον,  ο Ηλ. Παναγιώταρος στράφηκε κατά των παράνομων μεταναστών, όταν ρωτήθηκε για τη θέση του. Αφού επανέλαβε την άποψη ότι οι μη νόμιμοι πρέπει να απελαύνονται, πρόσθεσε πως «οι λαθρομετανάστες δεν θα ερχόντουσαν σε διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής, γιατί δεν έχουν ανάγκη: «Τα πετάνε τα φαγητά αυτοί. Έχουν φάει του σκασμού. Τους ταΐζουν οι ΜΚΟ. Οι Έλληνες πεινάνε σήμερα».

Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, που εξακολουθεί να ανήκει στη Χρυσή Αυγή, όλα γίνονταν «νόμιμα, όμορφα και ωραία». Ακολουθούσαν τη «θεσμική οδό», οι ομιλίες τους ήταν εντός νομιμότητας γεμάτες «πολιτική ορολογία» και ο Νικ. Μιχαλολιάκος ενδιαφερόταν «να μην κάνει ο καθένας ο,τι θέλει». Χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε για το καταστατικό της Χρυσής Αυγής που δεν έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, έκανε λόγο για «προϊόν μυθοπλασίας», ενώ όσον αφορά τους ναζιστικός χαιρετισμούς κατέθεσε:

«Υπήρχαν άνθρωποι που χαιρετούσαν αλλά τους ζητούσαμε να το κατεβάσουν, γιατί δεν μας εκφράζει. Απαγορευόταν. Το χέρι κατευθείαν κάτω όπου το βλέπαμε. Ήμασταν ρητοί και κατηγορηματικοί, με απόφαση του γενικού γραμματέα. Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ότι θέλουν σπίτι τους. Αυτός ο χαιρετισμός δεν είναι της Χρυσής Αυγής».

Μπαραμπαρούσης: Δαιμονοποιήθηκε ο Χιτλερ, έχει θετική ενέργεια ο ναζιστικός χαιρετισμός

Λίγο νωρίτερα ο πρώην βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, λέγοντας: «Είμαι Έλληνας εθνικιστής και αγαπώ την πατρίδα μου».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση του Χίτλερ» και υπεραμύνθηκε του ναζιστικού χαιρετισμού λέγοντας: «Αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον που βρίσκεται απέναντί σου. Διαφορετικά χαιρετάω όπως στη Μύκονο.. (….) Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια».

Σε ερώτηση για τα ναζιστικά σύμβολα, είπε «αν μιλάμε για τον μαίανδρο ή το γαμάδι ή τη σβάστικα που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ, δεν είναι ναζιστικό. Αν πάμε από το Περού μέχρι την Ιαπωνία τα βλέπουμε παντού, στη Βουλή περπατάμε πάνω σε σβάστικες…».

Όσον αφορά τη στρατιωτική παράταξη και ενδυμασία, είπε ότι «όταν πηγαίναμε κάπου προσπαθούσαμε να μην είμαστε σαν ασκέρι, πηγαίναμε συγκροτημένα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος φοράει στρατιωτικά ρούχα στην καθημερινότητά του.

Στην Ελλάδα «δεν έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα, το μόνο δημοκρατικό είναι ότι γίνονται εκλογές κάθε τρία-τέσσερα χρόνια», υποστήριξε ακόμα και  ισχυρίστηκε ότι εκείνος ήθελε να μπει στη Βουλή για να αλλάξει το σύστημα.

Σχετικά με τη θέση του για τους αλλοδαπούς, είπε ότι «η λαθρομετανάστευση είναι εισβολή στην πατρίδα μας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Για τη διαγραφή του από τη Χρυσή Αυγή όταν κάλεσε σε πραξικόπημα από το βήμα της Ολομέλειας, είπε ότι θεωρεί «εντελώς γελοία» την κατηγορία και συνέχισε λέγοντας ότι στη συνέχεια «μου ζήτησε ο κ. Μιχαλολιάκος να επιστρέψω και δέχτηκα».

Επιχείρησε, τέλος, να παρουσιάσει άνευ σημασίας όλες τις φορές που έχει εμπλακεί σε επεισόδια με τη Χρυσή Αυγή και καμάρωσε για την καταδικαστική απόφαση που του έχει επιβληθεί για τους πυροβολισμούς στην κηδεία του χουντικού πραξικοπηματία Νικ. Ντερτιλή τον Ιανουάριο του 2013.