Διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνει η σημερινή διαδικασία στο Εφετείο, όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρονται στην υπόθεση, μάλιστα ορισμένα μέσα, όπως το πρακτορείο Reuters θα έχουν ζωντανή κάλυψη. 

Ads

Στο BBC, ο τίτλος του άρθρου είναι: «Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Το ναζιστικό κόμμα αντιμετωπίζει κατηγορίες εγκληματικής οργάνωσης» και γίνεται αναφορά στα 68 πρόσωπα που κατηγορούνται.

«Η Ελλάδα εμπιστεύεται τους δικαστές για να γιατρέψει τις πληγές από τη Χ.Α. Η χώρα ελπίζει στην κάθαρση αυτή την εβδομάδα, καθώς ολοκληρώνεται μετά από πεντέμισι χρόνια η δίκη του νεοφασιστικού κόμματος. Υπάρχουν λίγες στιγμές στην Ιστορία ενός έθνους όπου μια απόφαση μπορεί να γιατρέψει τα λάθη του παρελθόντος. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι η ομάδα των τριών δικαστών θα κάνει ακριβώς αυτό στις 11 π.μ. της Τετάρτης, όταν θα εκδώσει την απόφαση για τη Χ.Α., το νεοφασιστικό κόμμα που έπληξε την Ευρώπη στο απόγειο της οικονομικής κρίσης της χώρας» έγραψε στα έντυπα του Ομίλου «The Guardian» / «The Observer» η Έλενα Σμιθ από την Αθήνα.

«Εδώ και καιρό η πλειονότητα των Ελλήνων κατέληξε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Τώρα περιμένουν υπομονετικά τους τρεις δικαστές να ανακοινώσουν την Τετάρτη την απόφασή τους για τη δίκη που θα καθορίσει εάν πρόκειται στην πραγματικότητα για μια εγκληματική οργάνωση. Με πεντέμισι χρόνια στην πλάτη της, η δίκη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη δίκη εναντίον μιας ομάδας νεοναζί από τις δίκες της Νυρεμβέργης» σημείωσε η Άνα Μόρα Σεγούρα στο μακροσκελές ρεπορτάζ της που δημοσιεύτηκε από το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα στους ισπανόφωνους όλου του κόσμου.

Ads

«Ένας λόγος ανησυχίας για το κατηγορητήριο είναι ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο η εισαγγελέας της μεγάλης δίκης Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να απαλλάξει την ηγεσία τής Χ.Α. από τις κατηγορίες της συνενοχής και της ηθικής υποκίνησης δολοφονίας. Υπάρχει ο φόβος ότι εάν το δικαστήριο ακολουθήσει αυτή τη λογική την Τετάρτη, θα νομιμοποιήσει οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή» κατέληξε η Μόρα Σεγούρα, με άρθρο της να αναδημοσιεύεται σε πλήθος ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο. 

«Μετά τη δολοφονία ενός αριστερού μουσικού, το κόμμα Χρυσή Αυγή βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η ηγεσία της ακροδεξιάς ομάδας δικάζεται από το 2015. Τώρα η μαζική δίκη εναντίον 69 μελών του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην μελών του στο Κοινοβούλιο, τελειώνει» έγραψε η Δωροθέα Σεραλίδου στον ιστότοπο της γερμανικής δημόσιας ραδιοφωνίας Deutschlandfunk.