Με τις καταθέσεις δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ (Πειραιά) που ήταν παρόντες στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής τον Γιώργο Ρουπακιά συνεχίστηκε η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης σε β’ βαθμό.

Ads

Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο αστυνομικός Δημήτρης Μπάγιος, ο οποίος -όπως κατέθεσε- μαζί με τον συνάδελφό του Μπιάκη Ανδρέα συνέλεξαν το μαχαίρι του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας Φύσσα. 

«Όλο το περαστικό κράτησε λίγα λεπτά, εγώ ήμουν παρατηρητής» είπε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, συνεισφέροντας ωστόσο ελάχιστα για τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, από τη στιγμή που οι αστυνομικοί έλαβαν σήμα για 50 άτομα που κατευθύνονταν στη καφετέρια «Κοράλλι» μέχρι τη σύλληψη Ρουπακιά καθ’ υπόδειξη του μαχαιρωμένου Παύλου Φύσσα.

Πρόεδρος: Κρατούσαν κάτι; Στην πρώτη κατάθεση λέτε κρατούσαν ρόπαλα.
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι για ρόπαλα, κρατούσαν κράνη.

Ads

Ο μάρτυρας αστυνομικός στις περισσότερες ερωτήσεις που δέχτηκε είτε από έδρας είτε από τους δικηγόρους απάντησε «δεν θυμάμαι».

Εισαγγελέας: Υπήρξαν περαστικοί στη διάρκεια του επεισοδίου;
Μάρτυρας: Στην Τσαλδάρη είχε κόσμο, ναι.
Εισαγγελέας: Πόσοι ήταν; Τέσσερις, πέντε, πενήντα;
Μάρτυρας: : Δεν μπορώ να πω.
Εισαγγελέας: Περάσατε τρέχοντας τη νησίδα, είδατε άλλα άτομα;
Μάρτυρας: Όχι απ’ όσο θυμάμαι.
Εισαγγελέας: «Κάποια άτομα, τέσσερα, πέντε να τρέχουν» λέτε στην κατάθεσή σας
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι αυτό τώρα.
Εισαγγελέας: Τσακώνονταν ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα; Το μάθατε;
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Έχετε πει τέσσερις, πέντε χτυπούσαν τον Φύσσα.
Μάρτυρας: Μπορεί να μου το είπανε οι συνάδελφοι, δεν το θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Απέσπασε κάποιος τον Ρουπακιά;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Λέτε κάποιος τον έσπρωξε για να τον αποσπάσει.
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Ρωτήσατε για μάρτυρες;
Μάρτυρας: Απ’ όσο θυμάμαι κανείς δεν ήξερε τίποτα.

Σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής (Υποστήριξη Κατηγορίας) ο μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι η εικόνα των 50 ατόμων ήταν εκφοβιστική και πως στην αρχή πίστευε ότι πρόκειται για «διαφορά φιλάθλων». Κληθείς να απαντήσει για την πρωτόδικη εκτίμησή του ότι έπρεπε στο σημείο να έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και για το εάν αποδίδει κάπου ότι έγινε λάθος από τις αστυνομικές δυνάμεις, είπε «δεν ξέρω».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε επίσης και ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ, Ανδρέας Μπιάγκης, ζευγάρι στην μηχανή με τον προηγούμενο μάρτυρα το επίμαχο βράδυ, ωστόσο η κατάθεσή του διέκοψε για την Παρασκευή 27/1.