Την απόρριψη των ελαφρυντικών για τα περισσότερα καταδικασθέντα στελέχη της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας στο  Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ads

«Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για τα ηγετική στελέχη της Χρυσής Αυγής  (Νίκος Μιχαλολιάκο;, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος), που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Από την άλλη πρότεινε ελαφρυντικό για τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση και υποβλήθηκε από την υπεράσπιση του, η αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 του παλαιού ΠΚ.

Ads

Σύμφωνα με το άρθρο 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6, «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». Τα εγκλήματα αυτά ειναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Στο δικαστήριο άρχισαν να αιτούνται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό και άλλοι κατηγορούμενοι με την κ. εισαγγελέα να εισηγείται τελικά το ελαφρυντικό να αναγνωριστεί σε όλους όσους δεν είχαν σχέση με τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.