Αίτημα αναβολής της, με την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής», υπέβαλε η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος δεν παρίσταται στη δίκη.

Ads

Ο συνήγορός του ανέφερε ότι ο πελάτης του απουσιάζει για λόγους υγείας καθώς νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ δύο μήνες, λόγω κορονοϊού και βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης: Μάγδα Φύσσα: «Θέλουμε καταδίκη»

«Ο κ. Μιχαλολιάκος κλητεύτηκε στο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στη ΜΕΘ με απώλεια συνείδησης. Είχε ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, σας έχω ένα πλήρη ντοσιέ με όλα τα έγγραφα. Πρόκειται για δίκη αυτής της εντάσεως για την οποία δεν έχει λάβει γνώση της πρωτόδικης απόφασης και δεν ξέρει καν για τι δικάζεται. Είναι δυνατόν;» τόνισε ο δικηγόρος Δ. Παπαδέλλης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα στο tvxs gr: «Περιμένουμε την τελεσίδικη καταδίκη της ΧΑ»

Ειδικότερα, μετά την αναφώνηση του ονόματος του Ν. Μιχαλολιάκου από την πρόεδρο του δικαστηρίου, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος, όπως καταγράφηκε από το Golden dawn watch:

«Παπαδέλλης: Είναι απών και υποβάλλεται αίτημα αναβολής. Έρχομαι ως άγγελος. Είναι απών διότι νοσηλεύεται, έχει εισαχθεί. Είχε υποστεί covid στις φυλακές. Τον αντιμετώπισαν αργά. Έμεινε στη ΜΕΘ δύο μήνες και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε Κέντρο Αποκατάστασης. Αν θέλετε έχω όλα τα πιστοποιητικά της βαρύτατης νοσηλείας του.

Πρ: Βεβαίωση κατά γνωμάτευση του Νικολάου. Νοσηλεύεται από 6/6 στην Α’ κλινική και εξακολουθεί νοσηλευόμενος λόγω πνευμονίας covid-19. Χρήζει νοσηλείας κατά την παρούσα φάση.

Παπαδ: Επίσης θα ήθελα το δικαστήριό σας να διαβάσει το ιατρικό έγγραφο που επιβεβεβαιώνει τη βαρύτητα της κατάστασης.

Πρ: Μπήκε 10/3 και βγήκε 18/5.

Παπ: Ακριβώς. Στο χρονικό αυτό διάστημα θεωρητικά εκλητεύθη και εκείνη τη στιγμή ήταν με απώλεια συνείδησης. Δεν το έχω δει 40 χρόνια να κλητεύεται κατηγορούμενος με απώλεια συνείδησης. Είναι το δεύτερο πιστοποιητικό, κυρία Πρόεδρε.

Πρ: [Διαβάζει] “… ασθενής προσανατολισμός σε δρόμο…”

Παπ: Να σας το διαβάσω εγώ που το ξέρω. Αναφέρει ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις. Η τελευταία λέξη ψευδαισθήσεις. 20/5.

Πρ: Δώστε μας όλα τα χαρτιά.

Παπ: Έχω όλο το ιστορικό και ενημερωτικά σημειώματα. Ένα πλήρες ντοσιέ. Αν θέλετε διευκρινήσεις έχω ιδία αντίληψη.

Πρ: Και θέλει να παρίσταται;

Παπ: Είναι μία δίκη αυτής της εντάσεως. Έχει βγει η απόφαση 1/4 και δεν ξέρει την απόφαση. Δεν ξέρει ο άνθρωπος γιατί δικάζεται. Είναι δυνατόν να δικαστεί έτσι; Αν θέλετε να έχουμε μάρτυρα έχουμε. Έχουμε πλήρη πιστοποιητικά.».

Κατά την εκφώνηση του δικού του ονόματος, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος».

«Πρ: Λαγός.

Λαγός: Παρών, κυρία Πρόεδρε. Πολιτικός κρατούμενος, παρίσταμαι με Πλεύρη Κωνσταντίνο και Ζωγράφο Ιωάννη» ήταν ο ακριβής διάλογος.

Συνολικά, από τους 56 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο, ένας έχει πεθάνει και ένας παραιτήθηκε της έφεσης. Πέντε κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο και ζήτησαν διορισμό συνηγόρου από το δικαστήριο ενώ υπήρξε και ένας κατηγορούμενος ο οποίος είπε πως δεν χρειάζεται δικηγόρο.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146.

Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα και η αδελφή του, Ειρήνη οι οποίοι θα παρίστανται όπως και πρωτοδίκως προς υποστήριξη της κατηγορίας.