Με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα, ύβρεις, απειλές και ειρωνίες εκ μέρους των καταδικασθέντων και των οπαδών τους ολοκληρώθηκε η διαδικασία την Τετάρτη στο Εφετείο, της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία θα συνεχιστεί στις 7 Οκτωβρίου. 

Ads

Ενθαρυμμένοι από τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, επιδόθηκαν σε ένα από τα γνωστά χρυσαυγίτικα σόου, ενώ αντιδράσεις προκάλεσε και η στάση – τουλάχιστον ανοχής – της αστυνομίας στα έκτροπα των καταδικασθέντων ναζί και των οπαδών τους. Μια ανοχή που καταγγέλθηκε επιτόπου και δημοσίως.

Την αρχή του σόου έκαναν οι υποστηρικτές του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, που βρέθηκαν στην αίθουσα και φώναζαν συνθήματα υπέρ του. Ο ίδιος εμφανίστηκε στο δικαστήριο με ειρωνικά χαμόγελα, ενώ ταυτόχρονα έκανε την προεκλογική του καμπάνια εκμεταλλευόμενος το φακό των καμερών κρατώντας στα χέρια τρικάκια του κόμματός του.

Μάλιστα ένας εκ των υποστηρικτών του Κασιδιάρη, βάσει μαρτυριών και φωτογραφικών ντοκουμέντων, χαιρέτισε ναζιστικά εντός της δικαστικής αίθουσας.

Ads

image

image

Το περιστατικό σχολίασε και ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέροντας πως «οι οπαδοί του Κασιδιάρη χαιρετούν ναζιστικά μέσα στη δικαστική αίθουσα. Ήμουν παρών, το είδα καθαρά, και αναρωτιόμουν αν κάποιος φωτορεπόρτερ θα το “έπιανε”. Δύο λέξεις: Τατιάνα Μπόλαρη».

Στα συνθήματα των οπαδών του απάντησε το κοινό από την άλλη πλευρά με συνθήματα όπως, «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα αντέδρασε στις προκλήσεις των ναζί φωνάζοντας προς τους αστυνομικούς «μαζέψτε τους».

image

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, προέβη σε μια  σοβαρή καταγγελία για την στάση της αστυνομίας, καθώς απευθυνόμενος προς την έδρα ανέφερε ότι: «Γίναμε κοινωνοί καταγγελιών, επώνυμων καταγγελιών ότι όσοι προσέρχονταν από την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας, η απάντηση της αστυνομίας ήταν ότι έχει γεμίσει η αίθουσα. Ενώ αυτό δεν ήταν αλήθεια. Απευθύνθηκα στον κύριο Ντουντουνάκη ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τέτοια παρεμπόδιση από αστυνομικό. Ο κύριος Ντουντουνάκης [αστυνομικός] με διαβεβαίωσε ότι έχει αρθεί αυτό το “απαγορευτικό”. Μόνο το δικαστήριό Σας μπορεί να δώσει εντολή για περιορισμό της δημοσιότητας της δίκης. Να καταχωρηθεί η δήλωσή μου στα πρακτικά».

Τη σκυτάλη από τον Κασιδιάρη πήρε ο Γιάννης Λαγός με ύβρεις και απειλές κατά του δικαστηρίου: «Θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας! Λαμόγια!» ούρλιαζε, με την Μάγδα Φύσσα και ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό της να απαντούν: «Στα λαγούμια σας! Στις τρύπες σας! Τελειώσατε!». Ακολούθησε η απάντηση των υποστηρικτών Λαγού: «Τώρα ξεκινάμε! Ψόφο, γουρούνια!».

image

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, όπως φαίνεται απο φωτογραφία που αναρτήθηκε στο facebook από την Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, σε ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στο δικαστήριο προχώρησε και ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης