Μετά από μία διακοπή και μία αναβολή, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η δίκη για τα όσα έγιναν στη μεγαλειώδη πορεία της Νέας Σμύρνης στις 9 Μαρτίου 2021, η οποία αμαυρώθηκε από την απροκάλυπτη αστυνομική βία που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επεισοδίων και – εκτός από τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών – τον βαρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Ads

Κατηγορούμενοι για τον τραυματισμό του αστυνομικού και τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι έντεκα άτομα, ανάμεσά τους ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης και ο Όμηρος Μ. οι οποίοι κατήγγειλαν τον βασανισμό τους στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ κατά τη σύλληψή τους και για αυτό έχουν προχωρήσει σε μήνυση κατά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

«Υπάρχει διωκτική υπερβολή και εκδικητική στάση»

«Η ακραία έξαρση της αστυνομικής βίας, η οποία οδήγησε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη κατέληξε σε πολλαπλές συλλήψεις για κακουργηματικές πράξεις οι οποίες στηρίζονται σε εντελώς αβάσιμα αποδεικτικά στοιχεία και κατέληξαν σε ποινική δίωξη κακουργηματικού τύπου για πολλούς κατηγορούμενους», λέει στο tvxs.gr η συνήγορος υπεράσπισης ορισμένων εκ των κατηγορουμένων, Άννυ Παπαρούσσου και συμπληρώνει ότι «είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει μία διωκτική υπερβολή και μια εκδικητική στάση των αστυνομικών αρχών απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται κατά της  αστυνομικής βίας».

Ads

Η ίδια αναφέρεται σε μία δίκη που «βασίζεται σε ένα ελλιπές αποδεικτικό υλικό» και τονίζει ότι «αν λειτουργήσει κανονικά η Δικαιοσύνη και οι στοιχειώδεις συνταγματικές αρχες, όλη αυτή η δικαστική κατασκευή θα καταρριφθεί με την απόφαση».

«Διωκόμαστε για την ιδεολογική μας ταυτότητα»

Μιλώντας στο tvxs.gr ο Α. Παπαζαχαρουδάκης, κάνει λόγο για «ένα στημένο κατηγορητήριο που εμπεριέχει μεταξύ άλλων, την απόπειρα ανθρωποκτονίας, την έκρηξη με κίνδυνο της ζωής και την κατοχή εκρηκτικών. Στη πραγματικότητα ωστόσο το μόνο που μας εμπλέκει και που δικαιολόγησε αρχικά την απαγωγή, τον βασανισμό μας και την συνεπακόλουθη προφυλάκιση του Όμηρου μέχρι και σήμερα, ήταν ένα τηλεφώνημα απο τον Όμηρο στο κινητό μου – το οποίο παρακολουθούνταν “για απόρρητους λόγους εθνικής ασφάλειας” – τη μέρα της διαδήλωσης και που διαστρεβλώθηκε βολικά για να υπονοήσει την εμπλοκή μας στον τραυματισμό ενός αστυνομικού εκείνη τη νύχτα».

Ο ίδιος στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι οι διώξεις αυτές είναι «εμφανώς επόμενες της ιδεολογικής μας ταυτότητας στη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και τα κινήματα. Στα σώματά μας και τις ζωές μας οι διωκτικές αρχές βρήκαν τον κατάλληλο τρόπο να κάμψουν τις κοινωνικές αντιδράσεις στη καταστολή και τα αστυνομικά πογκρόμ βίας, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση ότι τα βασανιστήρια, οι δίκες και οι φυλακές θα είναι πάντοτε το ρίσκο όσων διαμαρτύρονται, διεκδικούν ή εξεγείρονται ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό» και προσθέτει κλείνοντας πως «σε αυτή τη κατεύθυνση η συγκεκριμένη δίκη έχει βαρύνουσα σημασία. Η καταδίκη μας ή η αθώωση μας αφορά κατά κύριο λόγο τον παραλήπτη. Την αγωνιζόμενη κοινωνία και το μέλλον της. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε, αυτή τη φορά εντός δικαστικής αίθουσας».

Το φιάσκο του «Ινδιάνου»

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχε και ένα 12ο άτομο, ο γνωστός και ως «Ινδιάνος», ο οποίος αφού κρατήθηκε επί μήνες προφυλακισμένος ως φυσικός αυτουργός του τραυματισμού αστυνομικού, τελικά αφέθηκε ελεύθερος καθώς αποδείχθηκε όψιμα ότι την ώρα των επεισοδίων δεν βρισκόταν καν στην περιοχή, καταδεικνύοντας έτσι, τον υπερβάλλοντα ζήλο του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πιστωθεί συλλήψεις διαδηλωτών, πράγμα που είχε ως φυσική συνέπεια ακόμα ένα φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως η μαζική διαδήλωση εκείνης της μέρας, είχε αντικατασταλτικά χαρακτηριστικά, με αφορμή τον ξυλοδαρμό πολίτη από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μία ημέρα πριν, την 8η Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο των απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συναθροίσεων εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και μετά από αλλεπάλληλες και άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, που είχαν ως αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής να ουρλιάζουν από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους στους πάνοπλους αστυνομικούς να σταματήσουν να χτυπούν απροκάλυπτα κόσμο, μία ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε μηχανοκίνητη πομπή της ομάδας ΔΡΑΣΗ και τραυμάτισε έναν αστυνομικό ρίχνοντάς τον από την μηχανή στην οποία ήταν συνοδηγός.