Το αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου, που υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τέσσερις από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», θα εκδικάσει σήμερα ειδική σύνθεση που αποτελείται από νέους δικαστές.

Ads

Ειδικότερα, οι Ερρίκος Ράλλης, Νίκος Βογιατζάκης, Εμμανουήλ Γιόσπας και Αλέξανδρος Μητρούσιας υποστήριξαν ότι υπάρχει εμφανής υπόνοια δυσπιστίας για τη μεροληψία και τη λειτουργική αμεροληψία του δικαστηρίου. Μάλιστα, ο δικηγόρος του Α. Μητρούσια, Κ. Παπαδάκης, δήλωσε, σύμφωνα με το «Βήμα», ότι το δικαστήριο εμφανίζει μεροληπτική συμπεριφορά, καθώς, «πειθαναγκάζεται από τις εντολές της εκτελεστικής εξουσίας».

Οι συνήγοροι αναφέρθηκαν στη στάση του δικαστηρίου απέναντι στα δύο αιτήματα των κατηγορουμένων για μη κράτηση των ταυτοτήτων όσων παρακολουθούν τη δίκη και για τήρηση πρακτικών με μαγνητοφώνηση. Όπως αναφέρει το «Βήμα», τόνισαν ότι, ενώ αρχικά το δικαστήριο είχε δεχθεί ότι τα αιτήματα είναι ορθά, στη συνέχεια έπειτα από διακοπή και επικοινωνία με τη διεύθυνση των φυλακών και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλεσε την απόφασή του και απέρριψε εντέλει και τα δύο αιτήματα.

Στο μεταξύ, οι τέσσερις προσωρινά κρατούμενοι Χ. Χατζημιχελάκης, Π. Μασούρας, Π. Αργυρού και Γ. Καραγιαννίδης, με επιστολή τους σε ιστοσελίδα το βράδυ της Παρασκευής διέκοψαν την απεργία πείνας στην οποία βρίσκονταν από τις 3 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους δεν ξεκαθάρισαν αν σκοπεύουν να παρασταθούν στο δικαστήριο και δήλωσαν μόνο ότι «δεν πρόκειται επ’ ουδενί να αποδεχτούμε αυτό το δικαστήριο και τον τρόπο που εξελίσσεται». Επίσης, επιτέθηκαν στη συγκατηγορούμενή τους Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ασυνεπή. Η ίδια είχε παρασταθεί στο δικαστήριο την Πέμπτη και οι συνήγοροι της δεν υποστήριξαν το αίτημα εξαίρεσης της έδρας που υπέβαλαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ήταν επεισοδιακή από την έναρξή της. Αλλεπάλληλες ήταν οι διακοπές καθώς οι κατηγορούμενοι έπαυσαν τους συνηγόρους τους και αποχώρησαν από τη διαδικασία, ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων τους για μαγνητοφώνηση των πρακτικών και μη κράτηση των ταυτοτήτων όσων παρακολουθούν τη δίκη. Το δικαστήριο προχώρησε αρκετές φορές σε αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρων, οι οποίοι όμως αρνούνταν το διορισμό τους.

Οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι αρνούνταν να εμφανιστούν στο δικαστήριο, ενώ προχώρησαν και σε απεργία πείνας. Στη διαδικασία τελικά κατέληξε να μετέχει μόνο η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη με τη συνήγορό της Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην αίθουσα παρέστησαν και οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι ελεύθεροι -Ερ. Ράλλης, Ν. Βογιατζάκης, Εμ. Γιόσπας-, αρνούμενοι ωστόσο να συμμετέχουν στην ακροαματική διαδικασία. Ωσει παρόντες δικάζονταν οι υπόλοιποι πέντε προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι -Χ. Χατζημιχελάκης, Γ. Καραγιαννίδης, Π. Αργυρού, Π. Μασούρας και Αλ. Μητρούσιας- που παραμένουν στα κελιά τους.