Την ενοχή τους για τα αδικήματα κατά περίπτωση της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σχετικά με τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank ύψους άνω των 700 εκ. ευρώ ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών όπου και εκδικάζεται η υπόθεση Proton, για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 26 από τους συνολικά 43 κατηγορούμενους.

Ads

Όπως ανέφερε η εισαγγελέας ο Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας PROTON και στενούς του συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο. Τα εν λόγω ποσά δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, κατά την εισαγγελική πρόταση, ευθύνονται οι ανωτέρω κατηγορούμενοι. Τα επίδικα κεφάλαια χορηγήθηκαν ως δάνεια προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους και συνεργούς του Λ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου του που τυπικά μόνον εκποιήθηκαν. Όμως, οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, τα δε κεφάλαια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της καταρρέουσας ALAPIS.

Αθωωτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως για 16 από τους κατηγορούμενους μεταξύ αυτών και μέλη της οικογένειας του Λαυρεντιάδη. Όπως ανέφερε, δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη ούτε πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της PROTON BANK. Επίσης ζήτησε την απαλλαγή όσων κατηγορουμένων αντιμετώπιζαν το αδίκημα της υπεξαίρεσης αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης κρίνοντας ότι η δράση των κατηγορουμένων δεν φέρει τα χαρακτηριστικά αυτής αλλά η δομή της ομάδας ήταν περισσότερο ευκαιριακή, χωρίς σκοπό να αναπτυχθεί εγκληματική δράση σε βάθος χρόνου.