Το κατώφλι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας πέρασε λίγο μετά τις 10:00 ο Μάνος Δασκαλάκης, ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της πρώην συζύγου του Ρούλας Πισπιρίγκου, για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης τους Τζωρτζίνας.

Ads

Ο Μάνος Δασκαλάκης ανοίγει τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων ζητώντας, όπως έχει πει «Δικαιοσύνη για την Τζωρτζίνα μου». Η κατάθεση του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αναμένεται ότι θα γίνει δεκτή χωρίς σφυροκόπημα ερωτήσεων από την πλευρά της κατηγορουμένης η οποία θα επιχειρήσει να αποδομήσει οτιδήποτε ισχυριστεί σε βάρος της.

Ο Αλ. Κούγιας αναμένεται πως κατά την εξέταση του κ. Δασκαλάκη θα θελήσει να εδραιώσει στο δικαστήριο την θέση του πως ο πρώην σύζυγος της κατηγορουμένης όχι μόνο δεν έχει να εισφέρει τίποτα καινούργιο στην υπόθεση αλλά και πως «ό,τι και να πει είναι υπό αμφισβήτηση».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται για τη δολοφονία της κόρης της, Τζωρτζίνας, στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», αλλά και για την απόπειρα δολοφονίας της στις 11 Απριλίου 2021. Η 9χρονη που είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας χωρίς καμία παθολογική ένδειξη, είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή, η οποία -σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής της κατηγορούμενης σε δίκη- ήταν αποτέλεσμα χορήγησης ισχυρής τοξικής ουσίας, πιθανότατα κεταμίνης, συμβάν που αντιμετωπίστηκε μετά από τεράστια προσπάθεια των γιατρών.

Ads

Η Τζωρτζίνα εκείνη την φορά επέζησε όμως είχε υποστεί υποξική – ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την δικογραφία, «να μεταβληθεί από ένα υγιέστατο κοριτσάκι σε ένα ολοκληρωτικά ανάπηρο άτομο και «βάρος» πλέον για την καθημερινότητα και την εξέλιξη της ζωής της κατηγορουμένης, ιδίως μετά την ουσιαστική απομάκρυνση του πατέρα του, από αυτήν».

Για τις δικαστικές αρχές ο θάνατος της «Γεωργίας Δασκαλάκη σε ηλικία 8 ετών και 3 μηνών», πρώτου παιδιού της οικογένειας από την Πάτρα, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πλέον «επαχθή εγκλήματα» με «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» με δράστη μία μητέρα «ψυχρή» και «άστοργη».

«Άκαρδη εξόντωση»

Η 34χρονη, κατά την εκτίμηση των δικαστών, απορροφημένη από την προσπάθεια συνεχούς «διεκδίκησης» του -πλέον εν διαστάσει- συζύγου της, με τον οποίο είχαν μία ταραχώδη σχέση με «αναχωρήσεις και επιστροφές», όταν απορρίφθηκε ερωτικά από αυτόν, προχώρησε στην επιχείρηση εκδίκησής του, «δια της θανάτωσης» του παιδιού. Αποφάσισε να εξοντώσει και το αγαπημένο παιδί του συζύγου της, όταν είδε πως εκείνος επέστρεψε στο σπίτι χωρίς όμως να τερματίσει μία σχέση που είχε στο μεταξύ συνάψει με μία άλλη γυναίκα.

Ο πατέρας της Τζωρτζίνας είναι πια απέναντι από την Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής της 34χρονης, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας τον Απρίλιο του 2022, βασικός άξονας του φερόμενου σχεδίου της κατηγορούμενης φαίνεται πως ήταν να επέλθει ο θάνατος εντός νοσοκομείου, ώστε να μην υποψιαστεί κανείς την μητρική παρέμβαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστικών Αρχών η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη κατέληξε μετά από ενέργειες της μητέρας του. Κατά τον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη που εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να παραπέμψει την Ρούλα Πισπιρίγκου σε δίκη, η 34χρονη πριν πετύχει τον στόχο της , ταλαιπώρησε την Τζωρτζίνα. Συνεχείς εισαγωγές σε νοσηλευτικά ιδρύματα «χωρίς υπαρκτά προβλήματα υγείας επικαλούμενη ψευδή ιατρικά δεδομένα» αλλά και «επιθετική επιμονή της παράτασης της νοσηλείας του παιδιού» αναφέρει μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Σκοπός της Πισπιρίγκου, κατά τον εισαγγελέα, ήταν να εμφανιστεί ως μία στοργική μητέρα απομακρύνοντας από πάνω της κάθε υποψία.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μετά τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, το μόνο εν ζωή παιδί της οικογένειας, Το κοριτσάκι «δεν μπορούσε να προστατεύσει επιτυχώς τον εαυτό της από επίθεση της ίδιας της μητέρας της. Πολύ δε περισσότερο κατά την τελική σε βάρος της προσβολή μετά την αναπηρία της, στην οποία την καταδίκασε η κατηγορουμένη» επισημαίνεται στη δικογραφία, η οποία αναφέρεται σε «άκαρδη εξόντωση» του παιδιού.