Στο εδώλιο του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης, ένας εκ των βασικών μαρτύρων στην υπόθεση δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας με κατηγορούμενη τη μητέρα του κοριτσιού, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ads

Ο κ. Ηλιάδης και η ιατρική του ομάδα έδωσαν μεγάλο αγώνα προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή η 9χρονη Τζωρτζίνα, όταν διακομίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με τετραπληγία. Το κορίτσι νοσηλεύτηκε για περίπου τέσσερις μήνες, μετά την αιφνίδια πρώτη καρδιακή ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο εντατικολόγος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συλλογή πληροφοριών για το ιστορικό της ασθενούς και τη συνομιλία που είχε με την κατηγορούμενη, η οποία του είπε για τον θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια της Μαλένας και τον θάνατο «στην κούνια» της Ίριδας.

«Είχαμε δύο θανάτους να διαχειριστούμε», είπε ο μάρτυρας και τόνισε πως για την αιτία θανάτου της Μαλένας, «επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο επικοινώνησα με μια ειδικό την παιδοογκολόγο κ. Μπάκα η οποία μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια».

Ads

«Έπρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια, μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως πεθαίνουν παιδιά από ηπατική ανεπάρκεια. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια. Φτάσαμε να θεωρήσουμε τον θάνατο αυτόν αιφνίδιο. Για την Ίριδα είχα ενημερωθεί ήδη πως είχε πεθάνει στην κούνια της. Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, θάνατος της κούνιας. Είχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε» συνέχισε.

Το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Όπως ανέφερε δεν είχε πειστεί για τους δύο θανάτους που είχαν προηγηθεί και άρχισε να σκέφτεται το «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», στη θανατηφόρα του μορφή μάλιστα.

Στο σημείο αυτό, με την αναφορά του γιατρού στο σύνδρομο, η κατηγορουμένη αποχώρησε από την αίθουσα.

Πρόεδρος: Εξηγείστε μας τι είναι αυτό το σύνδρομο.

Μάρτυρας: Πρόκειται για κατάσταση που αφορά τον φροντιστή του παιδιού. Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ιατροδικαστή κ. Τσιόλα στην Εντατική είχαμε μια συζήτηση. Τη συζήτησή μας άκουγε πίσω από την πόρτα η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε “κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα”. Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης κατηγορούμενης ξεκίνησε τις ερωτήσεις στον μάρτυρα και εντατικολόγο της Τζωρτζίνας.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανο, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ότι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας; Βεβαίως με συναίνεση η μητέρα δίνει τη καρδιά του παιδιού για να σας ζήσει ένα άλλος.

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στην σφαίρα της φαντασίας εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στη καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και που έχουν πάει τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει….

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα

Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά;

Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση. Θέλω να κάνω και ένα αίτημα, διότι ο μάρτυρας εδώ αναφέρθηκε ότι επικοινώνησε με την κ. Τσιόλα και ότι επικοινώνησε με συνάδελφό του για Μαλένα και Ίριδα. Να καταθέσει η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγ. Τσιόλα. Οι πρώτοι δύο να εξεταστούν για να πουν αν ο θάνατος της Μαλένας είναι σε ηπατική ανεπάρκεια, την οποία αμφισβήτησε ο μάρτυρας. Να μας πει αν οφείλεται κάποιου άλλου η σε εγκληματική ενέργεια. Ζητούμε και την κατ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ηλιάδη μετά τους ανωτέρω μάρτυρες.

Η ένταση μεταφέρθηκε και με δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της μητέρας και έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Προσπαθεί να πείσει τους γονείς να δώσουν τα όργανα των παιδιών τους», ανέφερε έξω από το δικαστήριο ο Αλέξης Κούγιας για τον Ανδρέα Ηλιάδη.

Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε για τον εντατικολόγο, υποστήριξε ότι «έχει συμμετάσχει σε 18 μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού. Ο συγκεκριμένος γιατρός γνώριζε ότι ήδη έχει υποστεί το παιδί εγκεφαλοπάθεια και τετραπληγία, το πρώτο που τον ενδιέφερε ήταν να καταψυχεί ο εγκέφαλός του. Για να γίνει μεταμόσχευση πρέπει να λειτουργεί ο εγκέφαλος. Υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός παιδιού από τα Χανιά, που θα ακούσετε τι θα καταθέσω», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Από την πλευρά του ο γιατρός και διευθυντής της ΜΕΘ στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, Ανδρέας Ηλιάδης, τόνισε ότι «η κατάθεσή μου αφιερώνεται στη μνήμη της Τζωρτζίνας. Αδιαπραγμάτευση είναι η ιδέα των μεταμοσχέυσεων. Περιμένω να παρέμβει το υπουργείο Υγείας γιατί θεωρώ ότι η δωρεά οργάνων είναι πάνω από όλα».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Απριλίου.