Σήμερα εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων η αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατούσε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου περί συκοφαντικής δυσφήμισης καθώς ολοκληρώθηκε και η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων. Πλέον οι διάδικοι αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση αξιώνει από τον κ. Μπογιόπουλο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί», επειδή σε ραδιοφωνική του εκπομπή στον RealFM, είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της ΕΑΑΣ στις τελετές τους στον Γράμμο και το Βίτσι, επανειλημμένως αναφέρονται σε «κομμουνιστοσυμμορίτες» και «συμμοριτοπόλεμο» κατά παράβαση της νομοθεσίας που προβλέπει συγκεκριμένη φρασεολογία για τα γεγονότα του ’46-’49.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας στο δικαστήριο, τονίστηκε ότι οι εκδηλώσεις της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού -η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Άμυνας- έχουν βαθιά αντικομμουνιστικό χαρακτήρα, και αυτό ακριβώς ανέδειξε ο δημοσιογράφος με τα σχόλια του. 

Ως μάρτυρες υπεράσπισης των εναγομένων κατέθεσαν σήμερα ο δημοσιογράφος του Real Group Γιώργος Παγάνης και o Σχης (ΜΧ) ε.α και μέλος της ΕΑΑΣ, Ιωάννης Αγγέλου.

Ads

Μάρτυρες υπεράσπισης Μπογιόπουλου

Στις καταθέσεις τους οι δύο μάρτυρες ανέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο το γεγονός ότι τα όσα είπε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος στην εκπομπή του στρέφονταν κατά συγκεκριμένων μελών της ΕΑΑΣ, τα οποία στις εκδηλώσεις τους στον Γράμμο και το Βίτσι αναφέρονται συστηματικά σε «συμμοριτοπόλεμο» και «κομμουνιστοσυμμορίτες».

Όπως κατέδειξαν οι μάρτυρες, οι συγκεκριμένοι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί αντίκεινται στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου, που προβλέπει ότι στην Ελλάδα από την εκδίωξη των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων μέχρι το 1949 δεν διεξήχθη κανένας «συμμοριτοπόλεμος» αλλά εμφύλιος πόλεμος και ότι στη χώρα δεν αντιπαρατέθηκαν κυβερνητικοί με «συμμορίτες», αλλά με τον Δημοκρατικό Στρατό.

Ο Γιώργος Παγάνης ξεκαθάρισε ότι για όσα είπε στην εκπομπή του ο Νίκος Μπογιόπουλος υπήρξαν «δεκάδες ή και εκατοντάδες» υποστηρικτικά σχόλια, ενώ τόνισε ότι ο σταθμός δεν έχει δώσει καμία «γραμμή» στους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο των εκπομπών τους. Σημείωσε δε ότι ο Μπογιόπουλος είναι έγκυρος και έγκριτος δημοσιογράφος που υποστηρίζει τη θέση του πάντοτε με πειστήρια, ενώ εξήγησε ότι ως δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να εκφράζει και το σχόλιό του για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Σε ό,τι αφορά τη φράση «κάποιοι αλήτες» που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος για να χαρακτηρίσει όσους αποκαλούν «συμμορίτες» τους μαχητές του ΔΣΕ, ο κ. Παγάνης τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός απευθυνόταν σαφέστατα προς συγκεκριμένα μέλη της ΕΑΑΣ και όχι προς το σύνολο της Ένωσης. Ωστόσο επεσήμανε επίσης ότι οι εμπρηστικές εμφυλιοπολεμικές αυτές λέξεις υπάρχουν και στα δελτία τύπου που στέλνει η ΕΑΑΣ στα ΜΜΕ προς δημοσίευση κατά καιρούς.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Αγγέλου, του οποίου η μαρτυρία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι και ο ίδιος μέλος της ΕΑΑΣ, απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου Θόδωρου Θεοδωρόπουλου, τόνισε ότι η λέξη «αλήτες» δεν τον προσβάλλει ως μέλος της Ένωσης, καθώς δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αυτούς που αναφέρονται σε «συμμοριτοπόλεμο» και «κομμουνιστοσυμμορίτες».

Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ο κ.  Αγγέλου εξήγησε ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις τελετές μνήμης που διοργανώνονται από φορείς μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ, και στις τελετές μίσους, αφού στις πρώτες τιμώνται οι πεσόντες της μιας πλευράς χωρίς καμία αναφορά στους αντιπάλους, ενώ στις τελετές «μίσους», όπως της ΕΑΑΣ, κάποιοι συμμετέχοντες καταφέρονται με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά των νεκρών της άλλης πλευράς.

Όπως τόνισε, αυτό αποτελεί την ειδοποιό διαφορά που καθιστά τις τελετές αυτές παράνομες και όχι αυτή καθ’αυτή η εκδήλωση τιμής προς τους νεκρούς της μιας ή της άλλης πλευράς. Καυτηρίασε επίσης και την παρουσία εκπροσώπων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Δίχως μάρτυρες κατηγορίας η Ένωση Αποστράτων

Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΑΣ, εμφανίζεται ως ένωση που εκπροσωπεί 34.000 μέλη, ωστόσο στη δίκη δεν παρουσίασε ούτε έναν μάρτυρα. Επίσης οι δικηγόροι της στις αγορεύσεις τους προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνες σε τοπικά παραρτήματα για όσα κατέγραψε ως παρανομίες ο κ. Μπογιόπουλος.

Οι συνήγοροι της κατηγορίας, επιχείρησαν επίσης να παρουσιάσουν ως “απωθημένο” του Νίκου Μπογιόπουλου την αναφορά στις εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ, ρωτώντας πώς είναι δυνατόν να ανοίγει η συζήτηση για τις εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ, από την αναφορά στο θέμα ενός αγάλματος της Φρειδερίκης, ωστόσο, το προεδρείο δεν επέτρεψε στη διαδικασία να μετατραπεί σε μια αντιπαράθεση ιστορικού περιεχομένου.

Τονίστηκε ότι τα όσα ειπώθηκαν από τον δημοσιογράφο αποτελούσαν απάντηση σε σχετική ερώτηση που τού είχε κάνει ο συνάδελφος και συμπαρουσιαστής του στην εκπομπή, Μανώλης Κοττάκης.

Ένταση στο δικαστήριο

Δεν έλειψε μάλιστα και μια μιρκή ένταση στην αίθουσα όταν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας επιχείρησαν να αποσυνδέσουν την ΕΑΑΣ από τα παραρτήματά της στις Σέρρες και την Καστοριά, αλλά και να υπονοήσουν ότι οι εμπρηστικές τους αναφορές σε «κομμουνιστοσυμμορίτες» δεν είχαν γίνει εντός του 2021. Ήταν τότε που ο Νίκος Μπογιόπουλος εξανέστη και τόνισε ότι η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται κατ’ εξακολούθηση κάθε χρόνο.

Μάλιστα, ο συνήγορος του κ. Μπογιόπουλου Θ. Θεοδωρόπουλος ζήτησε στο τέλος της διαδικασίας να επιτραπεί στον Νίκο Μπογιόπουλο να πει λίγα λόγια, όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την έδρα. 

Ν. Μπογιόπουλος: «Τους ευχαριστώ»

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του προς τον 902.gr πριν από τη δίκη, ο Νίκος Μπογιόπουλος δήλωνε μεταξύ άλλων:

«Η αγωγή της ΕΑΑΣ στρέφεται τυπικά εναντίον μου, αλλά ουσιαστικά στρέφεται εναντίον όποιου δεν συναινεί στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εναντίον όποιου αντιλαμβάνεται ότι ο αντικομμουνισμός δεν είναι “πολιτική θέση”, δεν αποτελεί “πολιτική αντιπαράθεση”, αλλά ποινικοποίηση όχι μόνο της δράσης, αλλά και της σκέψης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Ο αντικομμουνισμός είναι μια αέναη απειλή κατά ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κατέγραψα, αποκάλυψα και έκρινα τα πεπραγμένα τους καταθέτοντας στοιχεία και τεκμήρια. Επομένως δεν θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μου -και κατά συνέπεια ενάντια στην ελευθεροτυπία- παρά μόνο με ψέματα και συκοφαντίες. Ωστόσο δεν στρέφονται εναντίον μου λόγω μόνο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας. Η “ηθική βλάβη” που επικαλούνται ότι υπέστησαν από τις αποκαλύψεις μου προκύπτει, κυρίως, λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλους του ΚΚΕ. Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον δημοσιογράφο. Στρέφονται ενάντια στον κομμουνιστή δημοσιογράφο. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Ανακοίνωση από ΠΑΜΕ

Με δεδομένο ότι η ΕΑΑΣ εποπτεύεται από το υπουργείο Αμυνας, το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί να γίνει άμεσα ανάκληση της δίωξης σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου καθώς και «να μπει τέλος στις “εκδηλώσεις” μίσους της ΕΑΑΣ». Σε ανακοίνωση του, καταγγέλλει ως απαράδεκτη την αγωγή που εκδικάζεται στις 21 Οκτώβρη και σημειώνει: «Η ΕΑΑΣ είναι μια οργάνωση που «φιλοξενεί» στις εκδηλώσεις της τους απόγονους των φασιστών, με «guest star» τους εκπροσώπους των καταδικασμένων, ναζιστών, εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Αυτή η οργάνωση προχώρησε σε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου όταν αυτός αναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2020, στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο- Βίτσι. Η αγωγή κατατέθηκε με την κατηγορία της συκοφαντίας και η  Ένωση αξιώνει από το δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες “ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί”».

Μάλιστα, το ΠΑΜΕ κρίνει ότι «η συγκεκριμένη ένωση με τις εκδηλώσεις και τη φρασεολογία της καλλιεργεί τον αντικομουνισμό και θέλει να «δικαιώσει» τις χιλιάδες διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις αγωνιστών εργατών, συνδικαλιστών, αντιστασιακών που συμμετείχαν στον αγώνα και οργάνωσαν την πάλη ενάντια στον φασισμό».

Στήριξη Μπογιόπουλου από ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από λίγες ημέρες (15.10.2021), 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) επειδή σε ραδιοφωνική του εκπομπή ο δημοσιογράφος, «έκανε σφοδρή κριτική για τις γιορτές μίσους που διοργανώνουν κάθε χρόνο στο Γράμμο και το Βίτσι, στις οποίες οι ηττηθέντες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού αποκαλέστηκαν “κομμουνιστοσυμμορίτες”!».

Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ και ανακοίνωση από ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα  για να σταματήσει η δίωξη και «οι προκλητικές ενέργειες της ΕΑΑΣ». Ο Περισσός επισημαίνει ότι η αγωγή, δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, στρέφεται εναντίον καθενός και καθεμιάς που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης, τον αντικομμουνισμό, την ποινικοποίηση της γνώμης και δράσης που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία.

Τονίζει ότι «οι “διώκτες” του δημοσιογράφου είναι οι ίδιοι που φιγουράρουν σε εκδηλώσεις “κομμουνιστοφάγων”, μαζί με εκπροσώπους της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ επιδίδονται σε πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών». Και το ΚΚΕ συμπληρώνει:

«Η άθλια αυτή ενέργεια δεν εκδηλώνεται σε πολιτικό κενό.  Έρχεται ως συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και άλλων παραγόντων που, αναπαράγοντας τη θεωρία των “δύο άκρων”, εξισώνουν την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος με τη φασιστική εγκληματική βία, καλλιεργώντας ουσιαστικά την ανοχή απέναντι στην τελευταία. “Νερό στο μύλο” τέτοιων διώξεων ρίχνουν επίσης οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που, στο όνομα της αντιμετώπισης των fake news, διαμορφώνει καθεστώς λογοκρισίας και διώξεων».

Την ίδια ώρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου «είναι μια επίθεση της ακροδεξιάς στην ελευθεροτυπία, μια προσπάθεια να δοθεί ασυλία και μπει στο απυρόβλητο ο εμφυλιοπολεμικός αντικομμουνισμός και η φασιστική ρητορική.

Το γεγονός ότι το μόρφωμα της ΕΑΑΣ λειτουργεί σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας, δεν δείχνει μόνο τις ευθύνες της κυβέρνησης που για άλλη μια φορά προσφέρει κάλυψη στην δράση της ακροδεξιάς. Δείχνει και την παρακρατική διάσταση αυτής της προκλητικής απόπειρας φίμωσης ενός μαχόμενου δημοσιογράφου».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «το ξέπλυμα της φασιστικής ακροδεξιάς έρχεται καθώς όλο και εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και η κοινωνική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική. Η άρχουσα τάξη μπροστά στην κοινωνική καταβύθιση που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ προετοιμάζει τα δεκανίκια της ακροδεξιάς για να διχάσουν τους εργαζόμενους και το λαό, ώστε να μην μπορούν να αντισταθούν. Δεν θα τους περάσει. Ο Νίκος Μπογιόπουλος έχει τη στήριξη της κοινωνίας, όσων έχουν ανάγκη μια αληθινή δημοσιογραφία, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».