«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε προς τον εαυτό μου ούτε προς κανέναν. Αυτό που χάθηκε ήταν αναντικατάστατο», » είπε ο καθ’ ομολογία δράστης της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, κατά την απολογία του την Τετάρτη στη δίκη του, έναν χρόνο, από την δολοφονία της 20χρονης συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς.

Ads

«Δεν υπάρχει αρκετή συγνώμη προς κανέναν», συνέχισε. «Πόσες φορές να πω συγνώμη στην Καρολάιν που έχασε τη ζωή της. Από το παιδί μου που δε θα ξαναδεί τη μητέρα της. Από την πεθερά μου που έχασε ό,τι πολυτιμότερο είχε, γιατί εγώ δεν την προστάτευσα, εγώ είχα την πλήρη ευθύνη. Από το σκυλάκι μας τη Ρόξι, που χάθηκε τότε».

«Με νοιάζει ότι δε θα τη ξαναδώ μόνο αυτό με νοιάζει μόνο αυτό έχει σημασία. Δε με νοιάζει η καριέρα μου, δεν με ενδιαφέρει για τη ζωή μου» είπε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ο οποίος αντιμετωπίζει  κατηγορίες για την εν ψυχρώ δολοφονία της 20χρονης, την άγρια θανάτωση της σκυλίτσας τους Ρόξυ, αλλά και για τις ψευδείς καταγγελίες και καταθέσεις που έδινε επί 37 ημέρες, εμφανιζόμενος ως επιζών μίας φρικτής ληστείας που έγινε τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021 στη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά.

«Την αδικεί αυτή η φράση ότι ήταν η γυναίκα της ζωής μου. Αυτό που μου έδωσε την ευτυχία και τις δύσκολες στιγμές αλλά ήξερα αυτό που είναι. Τα πλην του χαρακτήρα της ήταν αμελητέα, ήταν το κομμάτι της εφηβείας. Πολύ συγκροτημένη, έξυπνη, πολύ περισσότερο από εμένα Η κοινή μας ζωή ήταν 4 χρόνια. Έχετε ακούσει σπασμωδικά κομμάτια 100 φορές να γύριζα πίσω το χρόνο. 100 φορές θα διάλεγα την Καρολαιν (..) Τέσσερα χρόνια μαζί μια φορά δεν άκουσα το όνομα μου, μόνο ‘αγάπη μου’. Και φταίω εγώ που δε θα το ξανακούσω. Ότι πιο όμορφο έχει υπάρξει στη ζωή μου» είπε.

Ads

Τι είπε για εκείνο το βράδυ

«Μου είναι δύσκολο να μιλήσω άσχημα για την Καρολάιν» είπε μεταξύ άλλων ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας για το βράδυ που η 19χρονη δολοφονήθηκε.

Πρόεδρος: Πώς εξελίχτηκε εκείνο το βράδυ;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Άσχημα εξαιτίας μου. Πίστευα ότι, θα πέρναγε ο θυμός και η έντασή της. Επειδή ξέρω ότι, οι φάσεις αυτές κρατάνε λίγες ώρες. Φάνηκε ότι δεν ξέρω να την αντιμετωπίσω.

Πρόεδρος: Όλο αυτό το διάστημα, που ήσασταν μαζί δεν άλλαξε κάτι. Είχατε προβλήματα. Τι πιστεύατε ότι, θα σας συνηθίσει;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ήταν κάτι το οποίο χτίζεται και δεν το αφήνεις. Περάσαμε πολλά μαζί. Είχαμε απόλυτη ταύτιση στα πάντα.

Πρόεδρος: Nα προχωρήσουμε στο τι έγινε εκείνο το βράδυ.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ήμουνα στον καναπέ με τη μικρή. Δεν ήθελε να κοιμηθεί. Έλαβα ένα μήνυμα. You stupid. Δεν έδωσα σημασία. Δεν το θεώρησα βρισιά.

Πρόεδρος: Ήταν βρισιά. Εκτός εάν το συνηθίζατε.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Δεν τη δικαιολογώ. Μετά έλαβα άλλο μήνυμα, μην μου τη φέρεις πάνω. Πάλι δεν έδωσα σημασία.

Πρόεδρος: Μα δεν ήξερε ότι, το πρωί θα πάτε στη δουλειά σας; Πώς σας είπε να μην της αφήσετε τη μικρή. Tι καταλάβατε;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ήθελε να με πληγώσει. Είναι ένα καλός άνθρωπος, που βρίσκεται σε σύγχυση. Άφησα λίγη ώρα να περάσει. Μετά από κάποια ώρα, περίμενα και οι σκέψεις μου είναι ένα μήνυμα, που θα με ταλαιπωρήσει και μετά από λίγη ώρα θα μου πει έλα πάνω ή φέρε μου τη μικρή.

Πρόεδρος: Tι έγινε μετά;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Μετά τις 12 ανέβηκα με τη μικρή. Της είπα να συζητήσουμε. Δεν έχουν σημασία οι λέξεις.

Πρόεδρος: Έχουν σημασία από δω και πέρα.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Μου είπε «πάρτην, αφού εσύ την κράτησες να την ηρεμήσεις». Ανέβηκα άλλες δύο φορές πάνω. Η μικρή έπρεπε να κοιμηθεί κι εγώ το ίδιο. Ανέβηκα τρεις φορές ανά κάθε μισή, μία ώρα. Είχε πάει 1.30. Πίστευα ότι, θα κοιμηθούμε όλοι μαζί πάνω. Τώρα, βλέπω ότι, το πιο σοφό θα ήταν να έχω κοιμηθεί με τη μικρούλα στον καναπέ. Άφησα τη μπεμπούλα δίπλα της, για να πάω από την άλλη πλευρά. Ξύπνησε έντονα. Πήγα να ανέβω στο κρεβάτι και την εξόργισε, γιατί ό,τι μου έλεγε να μην κάνω το έκανα. Άρχισε να φωνάζει. Είπε λέξεις, που δεν έχουν σημασία. Για σας μπορεί να έχουν, αλλά μου είναι δύσκολο να μιλήσω άσχημα για την Καρολάιν.

Πρόεδρος: Έχετε υποχρέωση να μιλήσετε με λεπτομέρειες.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Άσχημες λέξεις. «Φύγετε» και πάνω στην ένταση της στιγμής «Σου είπα φύγετε. Δεν σας θέλω.»

Πρόεδρος: Πώς φαίνεται να έχει διανύει 145 βήματα μέσα στο δωμάτιο;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Δεν γνωρίζω από τον κάτω όροφο, που βρισκόμουνα. Εκείνο το βράδυ, μέσα στην έκρηξη δεν ξέρω εάν θόλωσε τόσο, αλλά μέσα στις στιγμές της έντασης, σκέπτομαι εάν οι εκρήξεις αυτές είναι τόσο πολύ έντονες, που την έχουν θολώσει τόσο, που είπε δεν θέλω το παιδί.

Πρόεδρος: Τι νιώσατε εκείνη τη στιγμή ότι, μπορεί να κάνει κακό στο παιδί;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ναι. Φοβήθηκα ότι, μπορεί να κάνει κακό στο παιδί. Το προσπάθησε. Μπορούσε η βία να στραφεί και στο παιδί. Εγώ την άντεχα και κάποια στιγμή θα διορθωνόταν. Μέσα μου είναι πλήρως διαχωρισμένο ο άνθρωπος και η στιγμή της. Ήταν πολύ καλή μητέρα. Οι βίαιες εξάρσεις της ήταν τα μελανά σημεία στη σχέση μας.

«Ήταν επικίνδυνο για μένα»

«Πήγαμε στη ψυχολόγο κ. Μυλωνοπούλου, για να μάθει η Καρολάιν, να διαχειρίζεται το θυμό της. Ήταν επικίνδυνο για μένα», δήλωσε επίσης ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, σχετικά με τις συνεδρίες που έκαναν με την ψυχολόγο.

Ο ίδιος υποστήριξε πως όλα ξεκίνησαν όταν η Καρολάιν που πέταξε ένα τασάκι, ενώ ανέφερε πως δικαιολογούσε τη συμπεριφορά της, εξαιτίας όλων όσων είχε περάσει. Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα υγείας της Λυδίας, για το οποίο είχε χειρουργηθεί. «Πέντε ώρες κράτησε το χειρουργείο. Οι γιατροί έκαναν θαύμα και κατάφεραν να σώσουν την κορούλα μας. Είμασταν σε περιβάλλον covid. Δεν μπορούσε να τη δει κανείς. Πήγαμε στο σπίτι. Έμενα συνέχεια μαζί της, για να τη βοηθάω».

Πρόεδρος: Πάλι όμως δεν μπορούσατε να χαρείτε, αφού το μωρό σας έμεινε στο νοσοκομείο.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ήταν σε καταστολή το μωρό

Πρόεδρος: Ήταν στη φάση, που το μωρό ήρθε στο σπίτι, που η Καρολάιν εξέφρασε την επιθυμία να φύγει από το σπίτι;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Nαι.

Πρόεδρος: Τότε ήταν, που βρήκε το σπίτι στο Χαλάνδρι;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Είχε βρει σπίτι στο Χαλάνδρι, για να είναι κοντά στο νοσοκομείο και να βλέπει τη Λυδία.

Πρόεδρος: Αυτό όμως δεν είναι χωρισμός, όπως γράφει στο ημερολόγιο.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ήταν μια έντονη στιγμή. Ένας τσακωμός, που ξεκίνησε με αφορμή ότι, εγώ λόγω φόρτου, δεν πρόλαβα να γυρίσω στο σπίτι, για να την πάω στο νοσοκομείο, να δει τη Λυδία.

Πρόεδρος: Aπό τη στιγμή, που ήρθε το μωρό στο σπίτι, άλλαξε κάτι;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Άλλαξε. Ήρθε και η ευτυχία.

Πρόεδρος: Διαβάζω στο ημερολόγιό της, που γράφει ότι, δεν νιώθει χαρά. Έχει το μωρό μπροστά της και λέει ότι, δεν νιώθει, αυτά που περίμενε να νιώσει.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Σε συνδυασμό με αυτά που είχαμε περάσει της το δικαιολογούσα απόλυτα. Ήξερα ότι αγαπούσε το παιδί.

Πρόεδρος: Όταν άρχισε να ελέγχει τα συναισθήματά της έφερε κάποια ισορροπία στη σχέση σας;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Θα έλεγα ότι, όταν άρχισε να έχει όλα όσα ονειρευόμασταν.

Πρόεδρος: Tα χτυπήματα εναντίον σας ήταν τόσο βίαια, που σας άφηναν σημάδια; Δεν σας απασχόλησε γιατί σας χτυπούσε;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Mε απασχόλησε και επιστημονικά. Ήταν εξάρσεις θυμού. Το είχε από την εφηβική ηλικία.

Πρόεδρος: Kάνουμε επίθεση, όταν νιώθουμε απειλή. Ένιωθε απειλή;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Όχι. Δεν υπήρχε περιστατικό βίας νωρίτερα από την περίοδο, για την οποία μιλάμε. Δεν θεωρούσα και δεν θεωρώ ότι, ήταν ο χαρακτήρας της. Όταν της περνούσε, είμασταν αγκαλιά. Έμαθα να ζω με αυτό.

Πρόεδρος: Γι’ αυτό πήγατε στην ψυχολόγο κ. Μυλωνοπούλου και γιατί; Για να διαχειριστείτε το πρόβλημα της Καρολάιν ή ότι, το πρόβλημα ήταν κοινό;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ήταν προφανές μετά από κάποια ξεσπάσματα ότι, ήταν επικίνδυνο, για μένα. Δεν μπορώ να πω κάτι κακό. Δεν ήταν ο χαρακτήρας της. Μπορεί να πέταγε κάτι και να με χτυπήσει. Αλλά δεν θέλω να πω κάτι κακό. Μου είπε πρέπει να πάω σε έναν άνθρωπο. Αμελήσαμε να διευθετήσουμε μια ψυχική έξαρση μηνών. Όλο αυτό είχε συσσωρευτεί.

Πρόεδρος: Eίδατε μεταστροφή στη συμπεριφορά της, μετά τις συνεδρίες;

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Θα πω ότι, είδα προσπάθεια. Γιατί δεν της άρεσε να έχει τέτοιες εξάρσεις.

Πρόεδρος: Mάρτυρες έχουν καταθέσει ότι, έβλεπαν στη σύζυγό σας έναν άνθρωπο, που άρχισε να παραιτείται.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση.

Πρόεδρος: Όχι. Έχουμε να πούμε σημαντικότερα πράγματα…

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Στην ψυχολόγο πήγαμε κατά κύριο λόγο, για να βοηθήσoυμε την Καρολάιν στην διαχείριση του θυμού της. Και ταυτόχρονα, πώς θα διαχειριστώ εγώ τις εξάρσεις του θυμού της.

Η διαδικασία

Την Τρίτη κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας η Άλκηστη Ηγουμενάκη, γιατρός ψυχίατρος, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, που παρακολουθούσε το ζευγάρι, η οποία είπε ότι η κοπέλα βίωνε έναν «θάνατο διαρκείας» ενώ αναφερόμενη στον κατηγορούμενο του απέδωσε ψυχοπαθητικη προσωπικότητα.

Αρχικά ο κατηγορούμενος υποστήριζε ότι ο θάνατος της Κάρολαϊν ήταν ατύχημα, καθώς ο ίδιος βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής. Όταν του ζητήθηκαν τα στοιχεία του από την έδρα, δήλωσε «έγγαμος και χήρος», ενώ κατά την ανάγνωση του ηλεκτρονικού ημερολογίου της Κάρολαϊν στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων, και συγκεκριμένα όταν έγινε αναφορά στη γέννηση και στα ζητήματα υγείας της κόρης του, ο ίδιος άρχισε να κλαίει.

Της απολογίας θα ακολουθήσει η εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, ως προς την ενοχή του κατηγορούμενου για τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της κακοποίησης ζώου καθώς και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση λόγω ψευδών καταθέσεων που έδωσε στις Αρχές.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις τόσο των πληρεξουσίων δικηγόρων για την υποστήριξη της κατηγορίας όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης, και τέλος η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης για την ποινική μεταχείριση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Λόγω του ότι πρόκειται για ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, θα χρειαστεί και ακόμα τουλάχιστον μία συνεδρίαση έως ότου έρθει η στιγμή της απόφασης.