Μια μαρτυρία που έρχεται για πρώτη φορά στο φως ακούστηκε σήμερα στη δίκη Λιγνάδη. Ο Π.Φ. κατέθεσε πως βιάστηκε από τον σκηνοθέτη, όσο ήταν ανήλικος ακόμα και μαθητής. Χάρη στο Παρατηρητήριο για τη δίκη Λιγνάδη Lignadis Trial Watch που καταγράφει τις καταθέσεις, έχουμε μια ανατριχιαστική περιγραφή γεγονότων κακοποίησης, ενός παιδιού ήδη κακοποιημένου από την οικογένειά του και στοχοποιημένο λόγω της καταγωγής του.

Ads

Ο Π.Φ. γιος Ουκρανίδας και αγνώστου πατρός όπως ο ίδιος δηλώνει, ο οποίος δεν τον αναγνώρισε ποτέ, βίωσε έντονη κακοποίηση τόσο από την πλευρά της εθισμένης στο αλκοόλ μητέρας του, όσο και από την πλευρά του πατέρα ο οποίος κακοποιούσε τη μητέρα (της ξερίζωνε τα μαλλιά όπως λέει) και τον ίδιο. Περιγράφει την αγωνία που βίωσε ως παιδί, τον φόβο μήπως συλληφθεί αφού δεν είχε χαρτιά, τον αγώνα να συνεχίσει να πηγαίνει παράνομα έστω στο σχολείο και τέλος την εγκατάλειψη από τη μητέρα του.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που δέχτηκε την πρόσκληση του Λιγνάδη να φιλοξενηθεί προσωρινά σπίτι του, ενός διάσημου καλλιτέχνη που έδειχνε να τον καταλαβαίνει αφού και ο ίδιος όπως έλεγε είχε κακοποιηθεί από τον πατέρα του. Οι ίδιοι λόγοι, τον ώθησαν να μην καταγγείλει αρχής εξαρχής τον βιασμό του από τον σκηνοθέτη ο οποίος τον απείλησε μάλιστα να προσέχει γιατί ο ίδιος έχει φίλη ηθοποιό με σύζυγο στα ΜΜΕ. Ο ίδιος μάλιστα κατάλαβε τι σημαίνει βιασμός και κακοποίηση, όταν άκουσε στα ΜΜΕ τα άλλα θύματα να περιγράφουν εμπειρίες τραυματικές που είχε ο ίδιος ζήσει. «Έχω μάθει από την οικογένειά μου ότι όταν αντιδρώ στη βία, αντιδρούν χειρότερα» λέει χαρακτηριστικά στον πρόεδρο.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την κατάθεση του Π.Φ. Ολόκληρη την περιγραφή θα βρείτε στη σελίδα του Lignadis Trial Watch στο facebook.

Ads

Πρ: Πώς ονομάζεστε;

ΠΦ: ΠΦ.

Πρ: Πότε γεννηθήκατε;

ΠΦ: 2 Ιουνίου 1997.

Πρ: Πώς γνωρίσατε τον κατηγορούμενο;

ΠΦ: Έτυχε να τον δω στην οδό Χίου κοντά στο γυμνάσιο που πήγαινα, φορούσε μια φόρμα, με χαιρέτισε τον απέφυγα και συνέχισα για το σχολείο, γύρω στο 13/2/2014. Μετά το 2015 ήμασταν με τον φίλο μου ΑΠ σε ένα παγκάκι, μας είδε ο κατηγορούμενος και μας μίλησε.

Ρώτησε τι κάνεις εκεί, του είπαμε ότι κάνουμε πλάκα. Μετά από λίγες μέρες μου ήρθε αίτημα φιλίας από τον κατηγορούμενο που το έκανα αποδεκτό γιατί είδα που εργάζεται & κατάλαβα ότι ασχολείται με το θέατρο, εμένα μ’ αρέσουν οι τέχνες.

Η μητέρα μου καταγωγή από Ουκρανία, είμαι αγνώστου πατρός γιατί ο πατέρας μου δε με έχει αναγνωρίσει, είναι Πολωνός, λεγόταν Παύλος & προσφάτως έμαθα ότι έχει πεθάνει. Η μητέρα μου απελάθηκε στην Ουκρανία & τώρα σε προσφυγικό καταυλισμό στην Πολωνία. Δεν είχαμε στενές επαφές, η πιο πρόσφατη επαφή λόγω της απέλασης. Ούτε τον πατέρα μου έβλεπα, γενικά απέφευγα επαφές με τους δικούς μου. Είχαν θέματα με αλκοόλ & οι 2, κυρίως ο πατέρας μου που ήταν πολύ κακοποιητικός απέναντι μου, έφευγε & ξαναγύριζε, ήταν πολύ κακοποιητικός.

Πρ: Εσείς μένατε με τη μητέρα σας;

ΠΦ: Ναι μέχρι κάποιο διάστημα δούλευε περιστασιακά στην καθαριότητα, είχε πρόβλημα με τα χαρτιά της, ήταν παράνομη κι εγώ παράνομος, προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε πέρα, μέναμε μαζί μέχρι το 2015 αλλά η σχέση μας τεταμένη, δεν είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε νερό, πολύ έντονο το πρόβλημα με το αλκοόλ, της έλεγα ότι δε μπορώ να ζω έτσι. Κάποια στιγμή έκανε μια σχέση & σχεδόν εξαφανίστηκε, ήταν απούσα μετά το ’15, είχαμε μεγάλα προβλήματα ήδη από το ’14 το σημείο καμπής ήταν το ’15 που η μητέρα μου έφυγε.

Πρ: Όταν γνωρίσατε τον κατηγορούμενο η μητέρα σας είχε φύγει;

ΠΦ: Ναι με είχε αφήσει μόνο μου σπίτι, δε μου πρότεινε να πάω μαζί της με άφησε έτσι ήταν ένας τρόπος να αντιδρά.

Πρ: Είχατε μιλήσει σε κανέναν γι ‘αυτά;

ΠΦ: Όχι ένιωθα ντροπή, μπορεί να το κατάλαβαν γιατί την καλούσαν πχ να μου δώσουν βαθμούς & δεν ερχόταν ποτέ. Ένιωθα πολύ άσχημα.

Όλα αυτά τα έχω ξαναζήσει & σε μικρότερη ηλικία, είχα ξαναζήσει να μην έχουμε ρεύμα, ήταν μέρος της ζωής μου αυτά τα προβλήματα.

Πρ: Πώς ζούσατε χωρίς βασικά αγαθά; Δεν το είπατε σε κάποιους φίλους;

ΠΦ: Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να κινηθώ νομικά γιατί είχα πρόβλημα με τα χαρτιά μου, πίστευα ότι αν ζητούσα κάτι μπορεί να με απελάσουν. Μόνο η διευθύντρια γνώριζε ότι δεν είχα χαρτιά. ήταν η μόνη που μου είπε αν συμβεί κάτι να της το πω.

Πρ: Δηλαδή ήσασταν παράνομα στην Ελλάδα;

ΠΦ: Ναι, είχαμε εκπαιδευτεί στην οικογένειά μου να μη λέμε ποτέ τα προβλήματα μας παρά έξω, ήμουν πολύ κλειστός άνθρωπος, προσπαθούσα να ζήσω έξω από το σπίτι μου όσο πιο καλά γίνεται γιατί εκεί ήταν άσχημα.

Πρ: Τα είχατε πει αυτά στον κατηγορούμενο;

ΠΦ: Ναι αρχές Φλεβάρη του ’15 πήγαμε Κυψέλη να δούμε μια παράσταση, είχε ξεκινήσει, ανεβήκαμε σ’ ένα σημείο πάνω, παρακολούθησα λίγο & φύγαμε πριν τελειώσει, μπήκαμε στο αμάξι & σταμάτησε στη μέση του δρόμου & με ρώτησε αν μπορεί να μάθει κάποια πράγματα για μένα.

> Ντράπηκα πολύ αλλά θεώρησα ότι ένας άνθρωπος της τέχνης μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει, το λέω γιατί έχω φάει πολύ bullying εξαιτίας της καταγωγής μου. Του εξηγώ ότι όντως έχω πρόβλημα σπίτι μου, του είπα ότι δεν έχω ρεύμα, έχω θέματα με τα χαρτιά, με τα οικονομικά μας, & μετά από λίγα λεπτά μου λέει αν θα ήθελα να μείνω σε αυτόν. Δίστασα, μου είπε ότι είναι δική μου επιλογή, ότι θα έχω την ελευθερία μου & ότι αυτός λείπει. Το σκέφτηκα μετά. Θεώρησα ότι έχει ένα στάτους & ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι & ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός, του εξηγούσα τι βίωνα, ένιωθα ότι καταλάβαινε. Έλεγα είναι μια ευκαιρία για μένα να κάνω μια καινούργια αρχή, να διαβάζω, να αποφοιτήσω από το σχολείο κανονικά.

Πρ: Πώς τον εμπιστευτήκατε; Γιατί ανοιχτήκατε;

ΠΦ:  Ένιωθα ότι επειδή είναι μεγαλύτερος, μπορεί να ξέρει & να καταλάβει. Όταν μου είπε ότι έχει ζήσει & αυτός κακοποιητικές καταστάσεις, ένιωσα εμπιστοσύνη ότι καταλαβαίνει τι σημαίνει να σε χτυπούν, πολύ ξύλο, πολύ ζώνη, αφαγία, πολύ σκληρές τιμωρίες έχω υποστεί από τους γονείς μου.

Πρ: Στο σχολείο δεν το βλέπανε; Οι δάσκαλοι όταν βλέπουν κάποιον έτσι αντιδρούν.

ΠΦ: Δεν ήταν πάντα εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης (…)

Επικοινωνούσαμε με τον κατηγορουμενο με μηνύματα.

Πρ: Πότε πήγατε σπίτι του;

ΠΦ: Αρχές Μάρτη του ’15, είχαμε συνατηθεί 5,6 φορές μέχρι τότε.

Πρ: Σε ποια μέρη, είπατε για το Booze;

ΠΦ: Ναι στο θέατρο, με είχε καλέσει σπίτι του επίσης & είχα πάει, πήγαινα & μόνιμα έμεινα τις πρώτες μέρες του Μάρτη.

Πρ: Που αλλού είχατε βρεθεί;

ΠΦ: Δε θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες.

Πρ: Τι συζητούσατε;

ΠΦ: Για τις τέχνες, εγώ ήθελα να ασχοληθώ με τη γραφιστική, για θέατρο, τη δικιά του ζωή, τι είχε κάνει, πρόσωπα που γνωρίζει πχ μου είχε πει για μια παράσταση με τον κ Ρουβά. Δεν είχαμε μπει πιο βαθιά σε συζητήσεις, ούτε ερωτικού περιεχομένου.

Πρ: Πότε αποφασίσατε να πάτε εκεί;

ΠΦ: Είχαμε έναν έντονο καυγά με τη μητέρα μου, ήθελα να δώσω μια τελευταία ευκαιρία στη μητέρα μου, είχαμε έναν μεγάλο καβγά, να προσπαθήσει να δουλέψει, να σταματήσει να πίνει, τσακωθήκαμε, πιαστήκαμε στα χέρια, έφυγε ξανά στο συντροφό της.

Πρ: Γιατί δε συνεχίσατε να μένετε σπίτι;

ΠΦ: Ήθελα να μπω σε μια κανονική ζωή, να πλένω τα ρούχα μου, να μπορώ να διαβάζω.

Πρ: Κανονική ζωή να ζήσετε με τον κατηγορούμενο; Απευθυνθήκατε σε φίλους; Αφού είχατε μάθει να συμβιώνετε με αυτή την κατάσταση. Είχατε ξαναμείνει στο παρελθόν αλλού;

ΠΦ: Όχι

Πρ: Πώς το αποφασίσατε;

ΠΦ: Η πρώτη σκέψη ήταν να μπορώ να διαβάσω

(TW/Ακολουθούν περιγραφές που μπορεί να ενοχλήσουν)

Πρ: Η πρώτη επαφή.

ΠΦ: Ήμασταν στο γραφείο του κατηγορουμένου, καθόμασταν & μιλούσαμε, άνοιξε το κομμάτι αυτό, τι έχεις κάνει, αν έχεις κάνει σεξ, είπα δεν έχω κάνει κάτι, έχω πειραματιστεί με τον κολλητό μου, είμαι παρθένος. Τότε με πλησίασε & με πήγε στο δωμάτιό του. Αρχές μαρτίου του 2015. Με έριξε στο κρεβάτι μπρούμητα, με πλησίασε μου κατέβασε το παντελόνι, είχα παγώσει δεν κατάλαβα τι έγινε & άρχισε να αυνανίζεται. Μου έγλυψε τον πρωκτό & να προσπαθεί να διεισδύσει μέσα μου. Είχα παγώσει, μου έλεγε ηρέμησε και θα μπει, δεν μπορούσα να αντιδράσω με τίποτα, με είχε κλέισει με το βάρος του, εγώ είμαι πολύ αδύνατος, με πόνεσε φρικτά η λεκάνη μου, έγινε γρήγορα, δεν ξέρω τι έκανε, απλά σηκώθηκε & εγώ απλά έφυγα από το δωμάτιο, πήγα στην κουζίνα να σκουπιστώ & πλυθώ & πήγα να ξαπλώσω.

Πρ: Σας ακούμπαγε;

ΠΦ: Δεν υπήρξε κάποια πρόθεση πριν από αυτό, δεν με είχε προσεγγίσει.

Δεν το είχα βάλει στο μυαλό μου κάτι πονηρό. Υπό την επήρεια αλκοόλ, με πιάνει από τους ώμους & κάνει αυτή την πράξη.

Πρ: Έγινε διείσδυση;

ΠΦ: Ναι. Τρόμαξα και μετά σηκώθηκα & έφυγα πήγα να σκουπιστώ από τα υγρά, λερώθηκα είχα σημάδια από υγρά &  γι’ αυτό γίνεται πολύ διαφορετικά όταν γίνεται συναινετικά.

Πρ: Ήταν άλλα άτομα στο σπίτι.

ΠΦ: Όχι.

Πρ: Έγινε χωρίς τη θέλησή σας;

ΠΦ: Ναι, δεν το ζήτησα ποτέ. Δεν μου άρεσε σαν άντρας.

Αισθανόμουν άσχημα, μήπως το προκάλεσα εγώ. Δεν είχα ιδέα, δεν είχα ξανακάνει σεξ.

Πρ: Το συζητήσατε, να του πείτε πώς έγινε αυτό;

ΠΦ: Την επόμενη ημέρα πήγα σχολείο, δεν το συζητήσαμε γύρισα απλά το βράδυ για να κοιμηθώ. Πάγωσα & είπα εγώ λογικά φταίω σ΄ αυτό.

Πρ: Δεν είχατε εσείς κάποια ικανοποίηση;

ΠΦ: Καμία απολύτως.

Πρ: Δεν είπατε τίποτα, μπορεί να είχε δημιουργηθεί λάθος εντύπωση.

ΠΦ: Έχω μάθει από την οικογένειά μου ότι όταν αντιδρώ στη βία, αντιδρούν χειρότερα.

Πρ: Την επόμενη ημέρα, σας έφυγαν αυτά τα συναισθήματα, δεν φοβόσασταν μήπως επαναληφθεί;

ΠΦ: Το μόνο πράγμα που ένιωθα ήταν ότι με έχουν εγκαταλείψει όλοι, δεν έχω που να πάω, τι θα κάνω, όπως είχα μάθει να βλέπω τη μητέρα μου, θα προσπαθήσω να το αποφύγω.

Πρ: Γιατί δεν γυρίσατε στο παλιό σπίτι;

ΠΦ: Γιατί η δική μου υποχρέωση για εμένα ήταν να τελειώσω το σχολείο, επειδή η οικογένειά μου μου είχε δημιουργήσει πρόβλημα, με απέρριψε & το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να συνεχίσω το σχολείο.

Πρ: Είπατε ότι φοβηθήκατε για χειρότερα γιατί να πάρετε τα πράγματά σας & να φύγετε;

ΠΦ: Δεν είχα που να πάω.

Πρ: Γιατί δεν επιστρέψατε στο σπίτι σας;

ΠΦ: Το σπίτι δεν είχε τις συνθήκες που ήθελα εγώ για να ζήσω.

Πρ: Πώς θα μένατε εκεί, με τι ηρεμία, όταν φοβάστε για τη σωματική σας ακεραιότητα.

ΠΦ: Είχα μάθει να ζω με αυτόν τον κίνδυνο & είπα αν το ξαναζήσω αυτό θα φύγω. Ένιωθα ότι ίσως το προκάλεσα εγώ αυτό.

Πρ: Το επόμενο περιστατικό;

ΠΦ: 15-16 Μαρτίου. Μας είχε προτείνει ο κατηγορούμενος να πάμε εξω, κάλεσα τον φίλο μου να έρθει γιατί του είχα εκμυστηρευτεί ότι ο ΑΤ μου άρεσε σαν άνθρωπος και μου είχε πει φέρτον να τον γνωρίσω.

Πρ: Πρώτη φορά τον είδε σπίτι σας;

ΠΦ: Όχι στην πλατεία Αγίου Παύλου.

Πρ: Πόσο χρονών;

ΠΦ: 2-3 χρόνια μεγαλύτερός μου.

Πρ: Και τι σας είπε ο κατηγορούμενος;

ΠΦ: Μου είχε προτείνει να έρθει ο ΑΤ στο σπίτι.

Πρ: Είχε ξαναέρθει;

ΠΦ: Ναι πρέπει να είχε έρθει άλλη μια φορά, είχαμε πάει και σε κλαμπ άλλη φορά. Μας ενημέρωσε ότι θα έρθει ο Τ. και ο Σ. Υπήρχε ερωτική έλξη μεταξύ με εμένα και τον ΑΤ.

Ο κατηγορούμενος ήταν στον υπολογιστή του. Μετά ήρθαν τα παιδιά στο σπίτι.

Πρ: Είχε ξαναέρθει ο ΑΤ σπίτι;

ΠΦ: Ναι, είχαμε πάει σε ένα κλαμπ.

Πρ: Ο κατηγορούμενος ήξερε ότι έλκεστε από τον ΑΤ, τι σας είπε;

ΠΦ: Μου είπε ότι ειναι υποδεέστερός σου, δεν σου αξίζει, πρέπει να βρεις άτομα που είναι ανώτερου κοινωνικού κύκλου και είπα ότι δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

Πρ: Και τι έγινε, τον καλέσατε στο σπίτι;

ΠΦ: Εφόσον είχαμε βγει μια φορά στο κλαμπ, μετά κανονίσαμε και με τον Σ. και τον Τ. Ήταν βράδυ, κάτσαμε στον καναπέ με τον ΑΤ, ο κατηγορούμενος στον υπολογιστή & εμείς πήγαμε στο δωμάτιο με τον ΑΤ, για να μην νιώθουμε άβολα, πειραζόμασταν, μιλάγαμε, γελάγαμε, δεν υπήρχε ερωτική επαφή.

Πρ: Σας είπε να πάτε στο δωμάτιο;

ΠΦ: Δεν ξέρω από που ήρθε αυτή η φωνή, δεν νομίζω ότι ήταν του κατηγορούμενου. Πήγαμε στο δωμάτιο, δεν έγινε κάτι.

Πρ: Είχατε το θάρρος να πάτε στο υπνοδωμάτιο;

ΠΦ: Από τη στιγμή που δεν εξέφρασε αντίρρηση.

Πρ: Αισθανόσασταν άνετα;

ΠΦ: Όχι δεν αισθανόμουν άνετα, απλά ήθελα να ξεκαθαρίσω την κατάσταση με τον ΑΤ.

Πρ: Άρα δεν το πολυσκεφτήκατε;

ΠΦ: Εκείνη τη στιγμή ήθελα αυτό, κάτσαμε στο κρεβάτι & μιλούσαμε, ότι δεν ήταν σωστό απέναντι στα παιδιά ότι απομονωθήκαμε. Εκείνη τη στιγή ακούω να ανοίγει η πόρτα & μετά από λίγο ο κατηγορούμενος βρισκόταν πάνω μου και έγινε βίαιη διείσδυση στον πρωκτό μου.