Με την καθηλωτική και ανατριχιαστική κατάθεση του Ν.Σ, του ανθρώπου ο οποίος κατήγγειλε πρώτος τον βιασμό του στα 19 του χρόνια από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε συνέντευξη στη Ναταλί Χατζηαντωνίου, συνεχίστηκε η δίκη του σκηνοθέτη σήμερα.

Ads

Αντιδράσεις προκάλεσε για άλλη μια φορά ο συνήγορος υπεράσπισης του σκηνοθέτη Αλέξης Κούγιας, που αποκάλεσε «πατσαβούρες» δημοσιογράφους και «πουστάρα» πολίτη από το κοινό που διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά του, ενώ επανέλαβε τα ομοφοβικά σχόλια περί «επαγγελματιών ομοφυλοφύλων». Χαρακτήρισε επίσης μια μάρτυρα ως «κατεστραμένη προσωπικότητα με άλυτα θέματα ψυχιατρικής φύσεως».

Όπως διαβάζουμε από όσα μεταδίδει το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη LignadisTrialWatch,  ο μάρτυρας «διένυσε» ξανά πόντο πόντο την τραγική εμπειρία του βιασμού του με μεταλλική βέργα, ξεσπώντας σε κλάματα. Όταν δε ζήτησε διακοπή της δίκης λόγω εξάντλησης (πέρασε πρόσφατα covid) ο Αλ. Κούγιας αντέδρασε

Μέρος της κατάθεσης του Ν.Σ.

LignadisTrialWatch

(TW / Ακολουθούν περιγραφές που μπορεί να ενοχλήσουν)

ΝΣ: Τέλος Σεπτεμβρίου θα έδινα τις τυπικές εξετάσεις. Στις 25/9/2005 απηύθυνα τον μονόλογο στη μητέρα μου και στη θεία μου, ήμουν πολύ χαρούμενος, κατά τις 10:30 την νύχτα χτύπησε το τηλέφωνο, ήταν ο κατηγορούμενος και μου είπε αν μπορείς σε 20′ να είσαι σπίτι. Πήγα στο σπίτι χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ένα άλλο παιδί ένιωσα αδυναμία και είχα ήδη άγχος να πω τον μονόλογο πόσο μάλλον σε ένα ακόμη παιδί που ήταν ήδη φοιτητής στο Εθνικό.

Ads

Μπήκα μέσα καθίσαμε στον καναπέ και υπήρχε μια αμηχανία μεταξύ μας. Μετά από 5΄ βγήκε ο κατηγορούμενος από μέσα φορώντας μόνο μια πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα πάει να ντυθεί δεν ένιωσα ότι θα παραμείνει με την πετσέτα στον καναπέ. Θέλω να πω ότι η μητέρα μου και ο πατέρας μου είναι σχεδόν συνομήλικοι με τον κατηγορούμενο. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος.

Η 1η συνάντηση δεν είχε καμία ερωτική διάθεση. Δεν είχα φανταστεί από τις πρώτες συναντήσεις ότι είναι ομοφυλόφιλος, δεν πίστευα ότι θα υπάρξει τέτοια προσέγγιση, νόμιζα ότι ήμουν με έναν καθηγητή. Στην αρχή λοιπόν ήταν φιλικός, μου είπε ότι ήταν τα γενέθλιά του. Αμέσως κατάλαβα ότι είχε μια διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με την επαφή που είχαμε το μεσημέρι. Μου μιλούσε επιθετικά, μου έκανε διάφορες ερωτήσεις.

Πρόεδρος: Στο πλαίσιο του μονολόγου;

ΝΣ: Με ρωτούσε «κατάλαβες τι έκανε ο Τομ  (χαρακτήρας του θεατρικού «Γυάλινος Κόσμος») στα τσοντάδικα; Έχεις πάει σε τσοντάδικα; Σου δίνω έναν μονόλογο στις 20 του μήνα, διαβάζεις, δεν συνειδητοποιείς ότι πήγαινε σε τσοντάδικα; Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;».

Εγώ μέχρι τότε είχα κάνει κάτι με 2 κοπέλες δεν είχα ασχοληθεί με την σεξουαλικότητά μου. Μετά συνέχισε «συγγνώμη σε ταινίες, σινεμά δεν βλέπεις ερωτικές σκηνές που κάνουν; Με το γυμνό έχεις θέμα; Αν σου πω τώρα δείξε μου…». Μου είπε για να αποδείξω αν είμαι διατεθειμένος να γίνω ο Τομ και να μπορέσω να παίξω και σε άλλες σκηνές στο μέλλον μου έδειξε να του δείξω τα οπίσθιά μου.

Ένιωσε την αδυναμία και τον φόβο μου. Σκεφτόμουν πότε θα μου πει να πω τον μονόλογο. Μου είπε «σου είναι τόσο δύσκολο να σηκωθείς και να μου δείξεις τα οπίσθιά σου, δεν ζητάω κάτι άλλο». Σηκώθηκα κατέβασα το παντελόνι μου, τον κοιτούσα με την άκρη του ματιού μου γιατί δεν ήθελα να κοιτάω από εκεί, κοιτούσα μια γάτα και μια βιβλιοθήκη, κατάλαβα ότι χάιδευε τα γεννητικά του όργανα. Μετά με ρωτούσε τι είχα κάνει με αυτές τις κοπέλες. Μου έκανε εκφοβισμό.

Πρόεδρος: Γιατί λέτε εκφοβισμό;

ΝΣ: Όλο αυτό φαινόταν προσχεδιασμένο, χαμηλός φωτισμός, τέτοιες ερωτήσεις, πετσέτα…

Πρόεδρος: Το είχατε συνειδητοποιήσει τότε;

ΝΣ: Όχι προφανώς τώρα το ξέρω. Όταν στα 19 σου κάποιος συνειδητοποιεί ότι δεν έχεις κάμια ομοφυλοφιλική σχέση, δεν συνειδητοποιείς την σεξουαλικότητά σου, εκεί βασίζεται ότι δεν θα το πεις πουθενά, ούτε στην οικογένειά σου ούτε στον εαυτό σου.

Πρόεδρος: Γιατί δεν φύγατε;

ΝΣ: Πώς μπορώ να φύγω όταν υπάρχει μια τόσο ακραία συμπεριφορά, τόσο έντονο βλέμμα. Φοβόμουν δεν ήξερα πώς να φύγω. Να σηκωθώ να τρέξω και να κάνω τι; Δεν καταλάβαινα γιατί μου συμβαίνει αυτό.

Πρόεδρος: Εκείνη την ώρα μας ενδιαφέρει τι σκεφτήκατε όχι τώρα. Του είπατε ότι δεν αισθανθήκατε καλά;

ΝΣ: Πιστεύω έβλεπε όλη αυτή την αδυναμία, είχα κατεβασμένο το κεφάλι, είχα κοκκινήσει, ένιωθα φόβο. Όταν άγγιζε μέσα και έξω από την πετσέτα τα γεννητικά του όργανα ζήτησε από το άλλο το παιδί να αυνανιστεί και είπε «στα τσοντάδικα αυτό γίνεται ο ένας αυνανίζεται δίπλα  στον άλλον σε συμβουλεύω να πας να το δεις». Το παιδί κατέβασε το παντελόνι του και αυνανίστηκε. Εκεί ξεκίνησε μια άλλη συζήτηση για τον στοματικό έρωτα που έπρεπε εγώ να πω για τα βιώματά μου.

Μου έκανε ερωτήσεις για τις κοπέλες αν μου άρεσε αν έχω ταμπού στο να κάνω στοματικό έρωτα σε κάποιον. Όταν προσπαθούσα να απαντήσω μου έλεγε «αυτός είναι ο χώρος αν δεν είσαι ανοιχτόμυαλος δεν θα κάνεις τίποτα» δεν με ένοιαζε αν αυτός είναι ο χώρος, ήμουν παγωμένος, φοβισμένος, ήμουν 19 χρονών τώρα δεν θα είχε συμβεί αυτό. Μου ζήτησε να κάνω στοματικό έρωτα στο παιδί δίπλα μου. Έβλεπα με την άκρη του ματιού μου ότι χαϊδευόντουσαν. Κοιτούσα μια γάτα δεν τους μιλούσα.

Πρ: Πόσο κράτησε όλο αυτό;

ΝΣ: 10-15′. Ταυτόχρονα με ρώτησε αν θέλω να πιω κάτι. Αναρωτιόμουν γιατί ένα άτομο έχει τόση σωματική ένταση τόσο θυμό σαν να με μάλωνε. Για 1-2 δευτερόλεπτα θεωρώντας ότι αυτό θα τελειώσει έκανα αυτό που μου ζήτησε.

Πρ: Μετά τι ακολούθησε;

ΝΣ: Εκνευρίστηκε με την αδεξιότητά μου, εγώ απλά έβαλα το πέος στο στομα και το έβγαλα. Μετά συνέχισε τα ίδια, «είναι 20005» και για τα ταμπού […] Σκεφτόμουν πόσες δοκιμασίες πρέπει να περάσουν μέχρι να πω τον μονόλογο. Μετά για 1-2 δευτερόλεπτα έκανα την ίδια κίνηση. Δεν τον ικανοποίησε όλο αυτό το σκηνικό, σηκώθηκε άφησε την πετσέτα του και έφυγε γυμνός μέσα. Με το παιδί κοιταζόμασταν, σκεφτόμασταν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μας φώναξε κάποια στιγμή ελάτε μέσα.

Φτάσαμε στο τέλος του διαδρόμου σε ένα δωμάτιο σκοτεινό. Σκεφτόμουν ότι όλο αυτό είναι κάποια διαδικασία για να πω τον μονόλογο υπό κάποιιες συνθήκες. Αυτό μου είχε πει ότι φτιάχνουμε αυτοσχέδιες συνθήκες, μου είχε πει ότι έπρεπε να βιώσεις τα συναισθήματα του Τομ που έφευγε από την οικογένειά του και πήγαινε στα τσονταδικα. Μας είπε που να κάτσουμε.

Ήταν όλο σκηνοθετημένο. Μου είπε κατέβασε λίγο το παντελόνι σου, το έκανα, σκέφτηκα ότι απλά θα έδειχνα τα οπίσθιά μου όπως πριν. Με έσπρωξε με κατεβασμένο το παντελόνι. Τοποθέτησε τα χέρια του στην πλάτη μου. Πήρε μια μεταλλική ράβδο που είχε δίπλα και το ακούμπησε στο σώμα μου, εγώ του έλεγε σταμάτα, σταμάτα.

Πρ: Εσείς πώς ήσασταν;

ΝΣ: Ημουν στα γόνατα. Με την μπλούζα. Στην αρχή απλά την ακούμπησε πάνω μου. Μετά ήθελα απλά να φύγω από εκεί μέσα, συνέχισε, με ακουμπούσε στον πρωκτό και μετά προσπάθησε να διεισδύσει την μεταλλική ράβδο στον πρωκτό μου, του έλεγα συνέχεια σταμάτα πονάω και μου έλεγε συνέχεια «χαλάρωσε, ηρέμησε».

Κάποια στιγμή έγινε η διείσδυση η οποία ήταν ό,τι πιο φρικτό συνέβη στη ζωή μου, δεν έχω ζήσει τέτοιο πόνο. Δεν ήταν βοήθημα ήταν μεταλλική ράβδος. Αυτό διήρκησε 1 λεπτό. Κάποια στιγμή λερώθηκα [έχει φορτιστεί συναισθηματικά και ξεσπά σε κλάματα]. Είχα φορτωθεί παντού γέμισα όλα τα σεντόνια και απλά εκνευρίστηκε.

Μας ζήτησε να σηκωθούμε πήγε στην τουαλέτα δίπλα, έβαλε το πλυντήριο σε λειτουργία. Του ζήτησα αν μπορώ να πάω στο μπάνιο να πλυθώ. Πήγα στο μπάνιο πήρα χαρτί υγείας σκουπίστηκα είχα λερωθεί ως τα πόδια. Θυμάμαι τη μυρωδιά, τον πόνο τι μου είχε συμβεί, θυμόμουν πώς θα πάω στην οικογένεια μου πώς θα πω στη θεία μου τι μου συνέβη η οποία εκείνη μου είχε πει να πάω σε αυτό το σπίτι, 15 χρόνια δεν μπορούσα να της το πω.

Ήμουν στο μπάνιο ένιωθα αδικημένος, εξευτελισμένος, δεν ήξερα ότι είχα κάνει λάθος, τι ζήτησα πέρα από έναν μονόλογο να διαβάσω. Όταν βγήκα από την τουαλέτα ήταν εκνευρισμένος που του λέρωσα τα σεντόνια. Λέω φεύγω, όταν πήγα να φύγω σκέφτηκα ότι έπρεπε να περάσω από δίπλα τους για να πάρω τα πράγματά μου για να φύγω.

[Ξεσπά σε κλάματα]

Διακοπή