Μετά και το κύμα σφοδρών αντιδράσεων που ξεσήκωσε η εισαγγελική πρόταση για την αθώωση του Ηλία Μίχου για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της μαστροπείας και της εμπορίας ανθρώπων, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής της 12χρονης στον Κολωνό.

Ads

Με τα δικά τους επιχειρήματα οι τρεις δικηγόροι επιχείρησαν να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς της εισαγγελικής εισήγησης. Έξω από την αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας βρέθηκε πλήθος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την πρόταση της εισαγγελέως, ενώ κεκλεισμένων των θυρών έφεραν σε πέρας τις αγορεύσεις τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του 12χρονου θύματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την δικηγόρο της οικογένειας της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου «με την πρόταση αθώωσης λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό, (σ.σ. της εισαγγελέως) πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Μίχος αποφεύγει πιθανή ποινή ισοβίων και μπορεί να τιμωρηθεί με ως 20 χρόνια φυλάκιση. Στα 6-7 χρόνια θα βγει, θα γίνει και μία συγχώνευση της δεύτερης ποινής, πιθανώς θα αναγνωριστούν και ελαφρυντικά -που για μένα δεν πρέπει να αναγνωριστεί κανένα- να μειωθεί η ποινή. Έχει κάτσει ήδη ένα χρόνο μέσα, οπότε στα 4-5 χρόνια, να βγει».

Μετά και τον συνήγορο υπεράσπισης του ενός πακιστανικής καταγωγής, κατηγορούμενου που μίλησε, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για την Τρίτη 19 Μαρτίου.

Ads

Κίνδυνος να παρέλθει το 18μηνο

Το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον επόμενο μήνα λήγει και το 18μηνο της προσωρινής κράτησης για αρκετούς από τους κατηγορούμενους, όπως και για τον Ηλία Μίχο.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ως προς τα αδικήματα που προτάθηκε απαλλαγή, κάτι που δεν σημαίνει και ότι θα υιοθετήσει το δικαστήριο βέβαια, να σημειωθεί ότι ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει για την εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή και για το βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών έως ισόβια κάθειρξη.

Νωρίτερα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της δήλωσε ενοχλημένη για την κατακραυγή αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση – «ξέπλυμα» για τον Ηλ. Μίχο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι πάντοτε σεβαστή, πλην όμως δεν επιτρέπεται, στο βωμό της ικανοποίησης της κοινής γνώμης και του λαϊκού αισθήματος, να υπερβαίνει κάθε μέτρο σεβασμού και ευπρέπειας».

Να αναφερθεί ότι κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας οι συνήγοροι των 26 κατηγορουμένων προχώρησαν σε δήλωση διαμαρτυρίας για στοχοποίησή τους, επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, υπερασπίζονται τους εντολείς τους.