Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο στην διάρκεια της δίκης των έξι κατηγορουμένων -δύο καταστηματαρχών και τεσσάρων αστυνομικών- για τον ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου.

Ads

Η αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι βρισκόταν μόλις δύο μέτρα από το συμβάν και είχε καλή οπτική επαφή με το κοσμηματοπωλείο. Η μάρτυρας είχε εργαστεί παλαιότερα σε Αστυνομικό Τμήμα αλλά και στην ΕΥΠ και δήλωσε ότι το θύμα δεχόταν δυνατές κλωτσιές και «το κεφάλι έπεφτε πίσω, του “φώναζα σταματήστε θα τον σκοτώσετε”».

Στην συνέχεια, είπε ότι «έναν κύριο που από την απέναντι πλευρά πέταγε κάτι πάνω στη βιτρίνα. Μου φάνηκε σαν πέτρα αλλά δεν ξέρω τι ήτανε. Με αυτό το αντικείμενο φαινόταν ότι κάποιον θέλει να βρει», ενώ πρόσθεσε ότι είδε «θρυμματισμένη τη βιτρίνα και έναν νεαρό κατατρομαγμένο στην προθήκη να προσπαθεί να βγει».

Έπειτα περιέγραψε με λεπτομέρειες ότι ο ένας «Ρίχνει μια κλωτσιά, πέφτει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της βιτρίνας και βρίσκει το νεαρό. Και το παιδί βάζει το χέρι στο λαιμό. Εγώ ούρλιαζα και έλεγα “θεε μου καρατομήθηκε” και έκλεισα τα μάτια. Δεν άντεχα. Και τα ανοίγω και είδα τους δυο ανθρώπους έξαλλους να συνεχίζουν να τον χτυπάνε και φώναζα ξανά “σταματήστε θα τον σκοτώσετε”. Πήγε ένας κύριος να τους σταματήσει και πήγα κι εγώ πίσω του. Εγώ εκείνη την ώρα αποφάσισα να μείνω να προστατεύσω με όποιον τρόπο μπορούσα το νεαρό, μέχρι να έρθει η αστυνομία».

Ads

Επιπλέον, η μάρτυρας κατέθεσε ότι «Ο νεαρός όταν έπεσε κάτω, είχε ορθάνοιχτα τα μάτια του και ήταν καρφωμένα στα δικά μου, το σαγόνι του, τα χείλη του τρεμοπαίζανε. Αυτή η εικόνα με σημάδεψε, έκτοτε για πάρα πολλούς μήνες δεν μπορούσα να συνέλθω και χρειάστηκε να πάρω θεραπεία, γιατί πιστεύω ότι εκείνη την ώρα που είχε καρφώσει τα μάτια του πάνω μου [συγκινείται]. Σαν να ήθελε κάτι να μου πει. Μα τι να ήθελε να μου πει; Βοήθεια; Να μου ζητήσει κάτι; Ήμουν πάρα πολύ κοντά και ακόμα όταν θυμάμαι το πρόσωπό του δεν μπορώ».

Επίσης, της έγινε ερώτηση εάν ήταν εκεί όταν έφτασε η αστυνομία και απάντησε ότι «Όχι, όχι, εκείνη την ώρα πέφτανε συνέχεια κλωτσιές, όταν έφτασε η αστυνομία έφυγα, εγώ έμεινα για να τον προστατέψω, αισθανόμουν ότι γινόταν φονικό εκείνη την ώρα, ήταν ανυπεράσπιστος».

Η μάρτυρας, στην συνέχεια, τόνισε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν κρατούσε μαχαίρι ενώ είπε ότι ήταν «Καταματωμένος, μικρόσωμος, τα χέρια του ήταν πάνω στα γυαλιά και ήταν μικρόσωμος». Επιπλέον, αποκάλυψε ότι άκουσε έναν από τους παρόντες να απαντά «εμείς θα γίνουμε χειρότεροι» σε κάποιον που είπε ότι το θύμα ήταν ληστής. Τέλος, η μάρτυρας έιπε για το θύμα ότι ήταν «παντού ματωμένος, στα χέρια, παντού. Και όταν έπεσε ένα τριγωνικό κομμάτι από την τζαμαρία, εκεί τρόμαξα και φώναζα “Καρατομήθηκε, θεέ μου”, και κρατούσε το κεφάλι του».

Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Άννα Παπαρρούσου σχολίασε ότι «δεν ήταν σε άμυνα, δεν αντιμετώπιζαν κάποιον κίνδυνο, αλλά ήθελαν να τον τιμωρήσουν, και είναι ενδεικτικό για τον δόλο των κατηγορουμένων». Επιπλέον, η Κλειώ Πανταλέων τόνισε ότι « ως προς το στοιχείο του δόλου η μάρτυρας καταθέτει ένα σκηνικό φονικού και παρά τις επισημάνσεις και προτροπές του πλήθους να σταματήσουν γιατί θα τον σκοτώσουν δεν σταμάτησαν της δράση τους και πράγματι τον σκοτώσανε. Ο μόνος λόγος που ένιωσε κίνδυνο η γυναίκα αυτή δεν ήταν ο κατηγορούμενος αλλά οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι με τη δράση τους».

Έλλη Κωστοπούλου προς την υπεράσπιση: «Δεν μας σέβεστε» 

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε αστυνόμος που κλήθηκε να αναγνωρίσει τους συναδέλφους του που είναι κατηγορούμενοι, ενώ δεν ήταν παρών στον ξυλοδαρμό του θύματος.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν είχε γνώση του περιστατικού και ούτε μπορεί να γνωρίζει εάν το θύμα μπορούσε να περιοριστεί με άλλον τρόπο.

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου και στην υπεράσπιση των αστυνομικών, η οποία εξετάζοντας τη μάρτυρα αστυνομικό εμφάνισε ένα κομμάτι γυαλί που προσομοίαζε σε μέγεθος εκείνο που κρατούσε ο 33χρονος ακτιβιστής μετά την επίσπευση που δέχθηκε. «Απ’όλα τα ματωμένα τζάμια αυτό βρήκατε να φέρετε; Δεν είναι το αληθινό αυτό. Δεν μας σέβονται καθόλου! Ντροπή!», φώναξε η Ελένη Κωστοπούλου, ενώ μαζί με τον πατέρα του 33χρονου και τον αδελφό του, βγήκαν έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Και εγώ μάνα είμαι και σέβομαι», ήταν η απάντηση της συνηγόρου.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε τις ενέργειες των συναδέλφων του «απολύτως απαραίτητες» για να «θέσουν σε περιορισμό» το Ζακ Κωστόπουλο. «Θεωρώ πως ήταν απολύτως αναγκαία η βία που ασκήθηκε. Μου είπαν ότι πήρε ένα κομμάτι γυαλί στο χέρι και επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού και μέλους του ΕΚΑΒ. Όταν έγινε η σύλληψη ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος. Πιστεύω ότι η βία που ασκήθηκε ήταν ανάλογη της αντίστασης. Έπρεπε να ακινητοποιηθεί, να αφοπλιστεί και να χειροπεδηθει. Δε γνωρίζω αν υπήρχε ηπιότερος τρόπος, δεν ήμουν εκεί, για να γνωρίζω τα πλήρη γεγονότα» κατέθεσε.

Επιπλέον, ο δικηγόρος κ. Γιαννελάκης υποστήριξε, παρουσιάζοντας το θύμα ως θύτη, ότι εάν ζούσε ο θανών θα κατηγορούνταν για διπλή απόπειρα δολοφονίας.