Ως ένα σημαντικό βήμα αναγνώρισης από τη Δικαιοσύνη της κοινωνικής διάστασης της υπόθεσης με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, βλέπουν οι καταναλωτικές οργανώσεις την προσωρινή διαταγή που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας για πάγωμα των διακοπών ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές που δεν πληρώνουν την ρήτρα.

Ads

«Είμαστε ικανοποιημένοι διότι για να χορηγήσει την προσωρινή διαταγή για προσωρινή προστασία, το δικαστήριο πιθανολόγησε τη βασιμότητα της συλλογικής αγωγής», είπε στο tvxs.gr η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που δίδεται απόφαση προσωρινής προστασίας μετά από συλλογική αγωγή. Δυστυχώς η απόφαση δεν καλύπτει όλους τους καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά καλύπτει τους ευάλωτους και αυτό είναι σημαντικό. Είναι μια πρώτη νίκη», είπαν από τη μεριά τους οι δικηγόροι του ΙΝΚΑ, Μάριος Μαρινάκος και Γιώργος Καλτσάς.

image

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία από τη διακοπή ρεύματος αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές με οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν που εξοφλούν όλα τα μέρη του λογαριασμού τους εκτός από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ως ευάλωτοι υπολογίζονται οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Την έκδοση προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου ζήτησαν χθες οι συνήγοροι των καταναλωτικών οργανώσεων και επαγγελματικών ομάδων που έχουν προσφύγει κατά της ΔΕΗ με αντικείμενο την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αναβάλει τη συζήτηση της αγωγής για τις 6 Ιουλίου ενόψει της εξέτασης αιτήματος της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου για το θέμα της ρήτρας.