Έξι ώρες κράτησε η διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την εκδίκαση των συλλογικών αγωγών των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Το δικαστήριο, όπως αναμενόταν μετά το αίτημα της ΔΕΗ για δίκη-πιλότο στον Άρειο Πάγο, αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τις 6 Ιουλίου, όμως το μεσημέρι της Πέμπτης θα ανακοινωθεί μια σημαντική απόφαση.

Ads

Πρόκειται για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το αν θα διατάξει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης σε όσους πολίτες-καταναλωτές δεν πληρώνουν την ρήτρα, έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει.

Προς υποστήριξη του αιτήματος των συλλογικών αγωγών κατέθεσαν στο δικαστήριο εκπρόσωποι των ΓΣΕΒΕΕ, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του αντίστοιχου του Πειραιά, η Συνομοσπονδία Αναπήρων, καλλιτεχνικοί σύλλογοι αλλά και ένας ιερέας από την Λευκάδα ο οποίος είπε πως κινδυνεύει η ζωή 33 ηλικιωμένων ανθρώπων αν στον τοπικό οίκο ευγηρίας που κοπεί όντως το ρεύμα.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι δικηγόροι της επιχειρηματολόγησαν για την ανάγκη να μη δημιουργηθεί νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω», όπως συνέβη το 2011 και το 2012. Ένας από τους δικηγόρους μάλιστα είπε πως εάν δεν πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, η ΔΕΗ θα υποστεί μεγάλο πλήγμα στα οικονομικά της, τόσο μεγάλο που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο που θα φτάσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ads

Σήμερα η απόφαση για το αν θα κόβεται το ρεύμα

Για τα ασφαλιστικά μέτρα, το δικαστήριο έχει καλέσει τους διαδίκους για το μεσημέρι της Πέμπτης, προκειμένου να τους ανακοινώσει την απόφασή του. Θα κόβεται το ρεύμα ή όχι;

Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως εάν δοθεί τέτοια εντολή θα καλύπτει τους συμμετέχοντες στις συλλογικές αγωγές που δεν έχουν πληρώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής, όχι και το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση.

«Υπερθεματίσαμε κατά της αναβολής της εκδίκασης της συλλογικής αγωγής και κατά της παραπομπής της υπόθεσης σε δίκη-πιλότο στον Άρειο Πάγο. Θεωρούμε ότι το αίτημα της ΔΕΗ είναι παρελκυστικό και προσχηματικό, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Όπως προέκυψε και από τις καταθέσεις, το ζήτημα της ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι πολύ επείγον και απαιτεί τη μέγιστη προσοχή», είπε στο tvxs.gr η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Για το ΙΝΚΑ, οι δικηγόροι Γιώργος Καλτσάς και Μάριος Μαρινάκος δήλωσαν μετά το τέλος της διαδικασίας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το δικαστήριο αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης και των κοινωνικών επιπτώσεων που θα έχει η αποκοπή των παροχών σε περίπτωση που δεν πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι να κριθεί η εγκυρότητά της από τα δικαστήρια. Άλλωστε, όπως προέκυψε και κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, το διακύβευμα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο η διακινδύνευση του ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης που είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της χώρας αλλά η ίδια η επιβίωση ανθρώπων που αν μη τί άλλο, δεν μπορεί παρά να βαραίνει περισσότερο από τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ και οποιουδήποτε παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας».