Στο Α’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας δικάζονται σήμερα οι ηθοποιοί Βασίλης Σπυρόπουλος και Δημήτρης Δρόσος, που συνελήφθησαν στις 30 Οκτωβρίου στον χώρο του Θεάτρου Εμπρός την ώρα που έκαναν πρόβα.

Ads

 
Αλληλέγγυοι έχουν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του θεάτρου «Εμπρός» τα οποία γράφουν «Ήμουν κι εγώ εκεί». Η εκδίκαση της υπόθεσης μάλλον θα καθυστερήσει. Οι συγκεντρωμένοι ετοιμάζονται να παρουσιάσουν και μια performance έκπληξη. 
 
«Αυτή η αδιανόητη σύλληψη αποτελεί κορύφωση της επίθεσης της Πολιτείας σε ένα χώρο που τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε πυρήνα εναλλακτικής πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης για το κέντρο της Αθήνας και μάλιστα μέσα στην καρδιά της κρίσης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση του ΕΜΠΡΟΣ σημειώνοντας ότι στα πρόσωπα των δυο ηθοποιών δικάζεται το ίδιο το Εμπρός.
 
«Από το Νοέμβριο του 2011, το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία, λειτουργεί ως καλλιτεχνικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος. Με πολιτισμική και κοινωνική δράση, σύνδεση με τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και με άλλους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καθώς και με ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, λειτουργεί ως πυρήνας καλλιτεχνικής δημιουργίας και πειραματισμού, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικού ακτιβισμού, αντίθετος σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης και αποκλεισμού, ως κοινό αγαθό για τη γειτονιά και την πόλη»
 
Υπογραφές για τη σωτηρία του «Εμπρός»
 
Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους δικαζόμενους ηθοποιούς καθώς και στο εγχείρημα του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, κάνοντας έκκληση για ενεργητική παρουσία και συμπαράσταση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων κατά τη διεξαγωγή της δίκης.
 
«Η παραπομπή σε δίκη των ηθοποιών Βασίλη Σπυρόπουλου και Δημήτρη Δρόσου, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πρόβας στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, αποτελεί ευθεία επίθεση στην ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διακίνησης ιδεών. Επιπλέον, συνιστά απόπειρα να ποινικοποιηθεί ακόμη και η φυσική παρουσία σε έναν μοναδικό για την Ελλάδα ελεύθερο χώρο πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς, που λειτουργεί έξω από κάθε αγοραία λογική και έχει ήδη αγκαλιαστεί από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της νεολαίας, αλλά και από σημαντικό τμήμα της καλλιτεχνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, στη χώρα μας και το εξωτερικό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
«Η αλληλεγγύη στους κατηγορούμενους ηθοποιούς είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση και συνέχιση του εγχειρήματος του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, μιας σημαντικής συμβολής στον πολιτισμό, σε μια συγκυρία όπου το κράτος όχι μόνο αποδεικνύεται ανίκανο και απρόθυμο να στηρίξει την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και εκποιεί με συνοπτικές διαδικασίες αμφίβολης νομιμότητας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κτίρια και χώρους που στεγάζουν πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες πολύτιμες για την κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
«Το «έγκλημα» που διέπραξαν οι δυο ηθοποιοί είναι ότι συμμετείχαν στο ξαναζωντάνεμα ενός ιστορικού χώρου πολιτισμού, ξεχασμένου για χρόνια από το κράτος, και μάλιστα κόντρα στη λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, οι δύο ηθοποιοί κατηγορούνται για παραβίαση σφραγίδων, τη στιγμή που δεκάδες παράνομα νυχτερινά κέντρα και οίκοι ανοχής στην Αθήνα μένουν στο απυρόβλητο από τις διωκτικές αρχές» τονίζει από την πλευρά της η Ανοιχτή Πόλη που ζητά την αθώωση των δυο ηθοποιών.