Την απόφαση της 2 Μαϊου με την οποία ένα 10χρονο κορίτσι πρέπει να περνά δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα και δύο απογεύματα την εβδομάδα με τον πατέρα της που έχει καταγγείλει για κακοποίηση επικύρωσε το δικαστήριο την Πέμπτη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δικαστήριο δίνει «διανυκτερεύσεις παιδιού» σε πατέρα, τον οποίο η κόρη έχει καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με ανάρτηση της πρωτοβουλίας «Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια», την Πέμπτη εκδικάστηκε η αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, «της απόφασης δηλαδή που έστειλε για διανυκτέρευση το 10χρονο κορίτσι που μίλησε για την σεξουαλική του κακοποίηση από τον πατέρα του».

«Ζητήθηκε η αναίρεση της απόφασης της 2 Μαΐου που όριζε ότι θα κοιμάται δυο Σαββατοκύριακα τον μήνα στο σπίτι του και δυο φορές την εβδομάδα θα περνάει τα απογεύματά της μαζί του, χωρίς εποπτεία παρά τις καταγγελίες.».

Ads

Η ετυμηγορία επισφράγισε την προηγούμενη απόφαση: «Δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα διανυκτέρευση στο σπίτι του κακοποιητή και δύο απογεύματα την εβδομάδα με τον κακοποιητή.».

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, από την προηγούμενη απόφαση, «το 10χρονο κορίτσι μόλις συνειδητοποίησε ότι το δικαστήριο όχι απλώς δεν την πίστεψε αλλά την υποχρεώνει να βλέπει και να κοιμάται με τον κακοποιητή της, άρχισε να αυτοτραυματίζεται και να αυτοενοχοποιείται.».

Η πρωτοβουλία αναφέρει ότι για να γίνει αίτηση αναίρεσης πρέπει να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, τα οποία κατατέθηκαν.

«Ο κακοποιητής και η υπεράσπισή του, από την άλλη, υποστήριξαν ότι έχει δεχτεί πλύση εγκεφάλου από συγκεκριμένη παιδοψυχολόγο για να ανακαλέσει και να αφηγηθεί όλα αυτά τα τραυματικά για εκείνο γεγονότα.

»Για το γεγονός βέβαια ότι το παιδί έχει μιλήσει από τον Νοέμβριο (πριν γνωρίσει τη παιδοψυχολόγο) στην παιδίατρό του, στη νονά του, στην κολλητή του και έχει φτάσει να δώσει μέχρι και κατάθεση στη ΓΑΔΑ, δεν λέει κάτι. Ούτε αυτός, ούτε η υπεράσπισή του.

Σε άλλο σημείο τονίζεται, ότι «ο συνήγορος του πατέρα πήρε τον λόγο και με χυδαιότητα ειρωνεύτηκε τα όσα μόλις είχαν ακουστεί και είχαν παγώσει τις αλληλέγγυες που βρέθηκαν στην αίθουσα. “Αν δεν τους αρέσει και αυτή η απόφαση, την επόμενη φορά θα μας φέρουν και σκοινί”. Αλλά δεν είμαστε εμείς οι δολοφόνοι εδώ, κύριε συνήγορε.

»Έπειτα, ο δικηγόρος προκάλεσε και πάλι τεχνητή ένταση, όταν η πρόεδρος έδωσε τον λόγο στη μητέρα. Σ’ αυτή τη γυναίκα η οποία παρά την οριακή κατάσταση υγείας της, για ακόμα μια φορά ήταν εκεί για να προστατεύσει το παιδί της. Η Αντωνία Λεγάκη προσπάθησε να προστατεύσει την μητέρα.

»Η πρόεδρος επενέβη, όχι για να προστατεύσει την μητέρα αλλά… την διαδικασία. Αποφάσισε να “τιμωρήσει” τους διαδίκους με διακοπή και “ποινή” να περιμένουν να δικαστούν όλες οι άλλες υποθέσεις, αφήνοντας την δική τους για το τέλος. Όταν ξανάρχισε η διαδικασία, παρά το γεγονός ότι ο λόγος θα έπρεπε να δοθεί και πάλι στην μητέρα, η πρόεδρος δεν θέλησε να ακούσει τίποτε άλλο.

»Δυστυχώς, όπως και η προηγούμενη πρόεδρος, δεν θέλησε να ακούσει ούτε το παιδί.

»Παρά τις εκκλήσεις της Αντωνίας Λεγάκη και τις υπομνήσεις ότι από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης μέχρι το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, θεμελιώνεται το δικαίωμα του παιδιού να ακουστεί. Το δικαίωμα αυτό του παιδιού παραβιάστηκε χθες για δεύτερη φορά.».

«Θα σταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε πλάι σ’ αυτή την γυναίκα και αυτό το παιδί, που ούτε ψυχολόγο δεν μπορεί να δει, αν δεν συμφωνήσει ο κακοποιητής του» καταλήγει η πρωτοβουλία.