Σε άνεργη μητέρα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια τριών παιδιών και δεν έχει καμία στήριξη από πουθενά, απαγορεύτηκε με προσωρινή δικαστική απόφαση να δεχτεί το διορισμό της ως μηχανικός στο δημόσιο (με προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ) σε νησί διαφορετικό από αυτό στο οποίο διαμένει.

Ads

Το σκεπτικό ήταν ότι ο πατέρας ενός εκ των τριών παιδιών της, με τον οποίο έχει χωρίσει, πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί ευκολότερα με το παιδί, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι δεν διαμένει μόνιμα εκεί αλλά αλλάζει διαρκώς τόπο διαμονής (είναι στρατιωτικός) και χωρίς να συνυπολογίζεται κυρίως, ότι  δεν έχει άλλο τρόπο να επιβιώσει αυτή και τα τρία ανήλικα παιδιά της. Την είδηση έφερε στην επιφάνεια ψήφισμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών μέσω της σελίδας στο fb Barri/cad/a.

Πρόκειται για άλλη μία τραγική συνέπεια του νόμου Τσιάρα, τον οποίο καταγγέλλουν φεμινιστικές οργανώσεις. Το tvxs σε παλαιότερο ρεπορτάζ με τίτλο
«Ένας χρόνος υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Το μαρτύριο κακοποιημένων γυναικών και παιδιών εν εξελίξει», είχε αναδείξει τις συνέπειες του νόμου καταγράφοντας τα περιστατικά.  Είναι η πρώτη φορά όμως, που η Δικαιοσύνη βάζει μια άνεργη μητέρα τριών παιδιών να διαλέξει ανάμεσα στο παιδί και την εργασία της, απόφαση που θυμίζει σκοτεινές για τις γυναίκες εποχές.

Σταχυολογόντας τα περιστατικά θυμίζουμε ενδεικτικά ότι δικαστές μη εκπαιδευμένοι σε οικογενειακά θέματα, καλούνται να αποφασίσουν ακόμα και σε ποιο σχολείο θα πάει το παιδί, αφού δεν ομονοούν οι δύο γονείς σχετικά. Έχουμε δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν συχνά πως το παιδί θα μένει 10 μέρες με τον έναν γονέα 20 με τον άλλον, ανεξάρτητα με τη βούληση του παιδιού, ή θα αλλάζει κάθε χρόνο στέγη στην περίπτωση που ο ένας γονέας μένει στο εξωτερικό. Μητέρα που θηλάζει αναγκάστηκε από το δικαστήριο να αποχωρίζεται 10 μέρες το μήνα το βρέφος με την υποχρέωση να βγάζει γάλα και να το δίνει στον πατέρα. «Οι δικαστές αποφασίζουν σύμφωνα με το συμφέρον ενός γονέα και όχι των παιδιών συχνά ενώ οι κακοποιημένες μητέρες  είναι πλέον σε απόλυτη απελπισία» λέει η Κική Πετρουλάκη  από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας στο tvxs.gr.

Ads

Η ανάρτηση του ψηφίσματος