Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας εκφράζει βαθιές ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, που προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα και δηλώνει την αντίθεση των μελών της σε αυτή την προοπτική.

Ads

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι τέτοιες κινήσεις θα περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, αναγκάζοντας τους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα δικαστήρια.

Η αναμόρφωση αυτή αντιμετωπίζεται ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που καθιστά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη πιο δύσκολη και ακριβή, ενώ παράλληλα προωθείται η μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε ιδιωτικές δικηγορικές εταιρείες.

Η αναμόρφωση θεμελιώνεται αποκλειστικά στο κριτήριο του κόστους – οφέλους, με στόχο την «εξοικονόμηση πόρων» παρότι επικαλείται την «επιτάχυνση» της απονομής Δικαιοσύνης, υποκύπτοντας πλήρως σε μια λογική επιχειρηματικής λειτουργίας, μιας λογικής ολότελα ξένης προς την λειτουργία του θεσμού που είναι ουσιαστικά η εφαρμογή των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Ads

Η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας τις συνέπειες αυτής της αναμόρφωσης στους Δικαστικούς Υπαλλήλους αλλά και τους πολίτες, καλεί για τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου και αντ’ αυτού ζητά την ενίσχυση των Δικαστικών Υπηρεσιών με περισσότερο προσωπικό, τη βελτίωση των κτηριακών υποδομών με σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια και την επέκταση και εμβάθυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης, που παραμένει ημιτελής.

Για το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία και προώθηση μιας καμπάνιας συλλογής υπογραφών, ζητώντας από το ευρύ κοινό να υποστηρίξει τον αγώνα τους κατά της προτεινόμενης αναμόρφωσης. Η αναφορά αυτή καλεί τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των δικαστικών υπαλλήλων, και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης των δικαστικών υπηρεσιών, αντιλαμβανόμενοι πως έτσι περιορίζει την πρόσβαση στα δικαστήρια και δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των πολιτών.