Την ώρα που η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Νίκου Κουρή που είναι γνωστός και ως Νίκος Θεοδωράκης, καθώς θεωρεί ότι «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος», ο ίδιος σε δηλώσεις του επέμεινε πως είναι γιος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και έκανε γνωστή την πρόθεση του να προχωρήσει άμεσα σε τεστ DNA προκειμένου να το αποδείξει . Μάλιστα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης με είχε αποδεχτεί, δεν με αμφισβήτησε ποτέ».

Ads

Προσφυγή στο δικαστήριο

Σημειώνεται, ότι η κ. Θεοδωράκη έκανε προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του Νίκου Κουρή, ο οποίος, έχει καλλιτεχνική δραστηριότητα και διατηρεί το διαδικτυακό ραδιόφωνο με την ονομασία «Mikis Radio» μέσω του οποίου προβάλλει το έργο του μεγάλου συνθέτη.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη αναφέρει στην αίτηση της πως ο Νίκος Κουρής «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας» του πατέρα της Μίκη και ότι είναι ««ξένο απολύτως υφ’ οιανδήποτε άποψη σώμα προς τον πατέρα μου και παντελώς άγνωστο πρόσωπο στην οικογένεια μου».

Ads

Βάσει αυτών ζητά από το δικαστήριο μέτρα εναντίον του, δηλαδή ««Να απειληθεί κατά του καθού χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 ευρώ) και προσωπική κράτηση διάρκειας επτά (7) μηνών για κάθε παραβίαση του διατακτικού της απόφασης που θα εκδοθεί. Να διαταχθεί η δημοσίευση της απόφασης που θα εκδοθεί στον ημερήσιο Τύπο με δαπάνες του καθού. Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη συνέχεια της παράνομης χρήσης του ονόματος (κύριου, πατρώνυμου και επωνύμου Μίκης Θεοδωράκης) με επίκληση της ιδιότητας του δήθεν γιου του και την παράληψη να επαναλάβει αυτή στο μέλλον μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσας αίτησης. Να καταδικαστεί ο καθού στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη».

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει σήμερα για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη γνώριζε τον Νίκο Θεοδωράκη, ενώ και ο Μίκης Θεοδωράκης φαίνεται να τον συναντούσε συχνά και να του είχε δώσει έγκριση για την καλλιτεχνική του δράση.

Επιπλέον, η Εφημερίδα των Συντακτών έχει και φωτογραφίες της Μαργαρίτας Θεοδωράκη με τον Νίκο Κουρή και είχαν και προσωπική αλληλογραφία. Επιπλέον,σύμφωνα με την εφημερίδα Εν τούτοις είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι ο Μίκης, το 1968, είχε αποκτήσει εκτός γάμου έναν γιο με την οικιακή του βοηθό Αλεξάνδρα Σαμοΐλη. Ο Νίκος Κουρής είναι ο γιος της Αλεξάνδρας Σαμοΐλη η οποία από το 2009 δεν βρίσκεται στη ζωή. Το γεγονός αυτό, της γέννησης τέκνου με γονείς τον μουσικοσυνθέτη και την οικιακή του βοηθό, είχε καταγράψει και η Ασφάλεια της χούντας, η οποία παρακολουθούσε στενά τον Μίκη καθώς εκείνος βρισκόταν υπό περιορισμό στη Ζάτουνα.

image

image

Σε έγγραφο της Βασιλικής Χωροφυλακής Αρκαδίας με ημερομηνία 27.8.1968 αναφέρεται: «Κατάπαρασχεθείσης τω Σ. Χ. (σ.σ. Σταθμός Χωροφυλακής) Ζατούνης πληροφορίας ούτος (σ.σ. δηλαδή ο Μίκης) μετά της ως άνω υπηρέτριάς του έχει υπόπτους σχέσεις, αγνώστους εις την σύζυγό του και ότι η υπηρέτριά του αύτη έχει αποκτήσει μετ’ αυτού εξώγαμον άρρεν τέκνον ηλικίας σήμερον 1ος μηνός όπερ τέκνον έχει παραδοθή υπό του Μαιευτηρίου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» εις ο φέρεται ότι ετεκνοποίησε εις «Ιδρυμα Πειραιώς» άγνωστον όμως και έχει αναληφθή υποχρέωσις υπό του αδελφού του εν ονόματι Ιωάννου όπως επιμεληθή της παρακολουθήσεως της υγείας του».

«Θα κάνω τεστ DNA»

Από τη μεριά του πάντως ο Νίκος Κουρής σε δηλώσεις του, επέμεινε πως είναι γιος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και έκανε γνωστή την πρόθεση του να προχωρήσει άμεσα σε τεστ DNA προκειμένου να το αποδείξει . «Θα προχωρήσω σε επόμενο βήμα, με τεστ DNA με τα παιδιά, για να αποδειχτεί ότι είμαι γιος του. Υιοθέτησα το όνομα αισθανόμενος την ανάγκη να έρθω κοντά στις ρίζες μου» υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης με είχε αποδεχτεί, δεν με αμφισβήτησε ποτέ».

Παράλληλα βγαίνοντας από το δικαστήριο δήλωσε ότι «έχω μπροστά μου μια μάχη θα τη δώσω και θα κερδίσω γιατί η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η κ. Θεοδωράκη για το θέμα ενώ στη συνέχεια θα γίνει η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης.