Τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και τη διάθεση επιστημονικού προσωπικού στις εισαγγελίες θεωρούν ως επείγοντα μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου και οι διευθύνοντες της Εισαγγελίας Εφετών.

Ads

Οι εισαγγελείς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαν στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου, τόνισαν ότι τα πρώτα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ζητηθούν από την πολιτεία είναι «η άμεση σύσταση της δικαστικής αστυνομίας που προβλέπεται από το Ν. 2145/1993 και η άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τη διάθεση επιστημονικού προσωπικού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προς υποβοήθηση του ανακριτικού έργου τους».

Παράλληλα, επισήμαναν ότι «κάποιες διατάξεις του νόμου 3904/2010 είναι αβέβαιο ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ για άλλες υπάρχουν κατ’ αρχήν επιφυλάξεις, καθώς μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα επιβράδυνσης απονομής της Δικαιοσύνης».

Ακόμη, οι εισαγγελείς συζήτησαν και «την εφαρμογή του νέου νόμου 3904/2010, με τον οποίο τροποποιήθηκαν διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Ads

Δόθηκε στους δικηγόρους το προσχέδιο νόμου για το άνοιγμα του επαγγέλματος

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σημερινή συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Χάρη Καστανίδη, αντίστοιχα, στο υπουργείο Οικονομικών, δόθηκε στους δικηγόρους προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο προσχέδιο νόμου προβλέπεται ότι οι αμοιβές των δικηγόρων θα ορίζονται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία που θα συνάπτει με τον εντολέα του, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγγραφη συμφωνία για την αμοιβή τότε θα ισχύουν οι κατώτερες νόμιμες αμοιβές, οι οποίες αντικαθιστούν τις ισχύουσες ελάχιστες αμοιβές.

Οι νόμιμες αμοιβές θα αναπροσαρμόζονται με υπουργική απόφαση κατόπιν γνώμης των Δικηγορικών Συλλόγων και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι δικηγόροι στην πρόσκληση του υπουργού για αναπροσαρμογή των κατώτερων αμοιβών μέσα σε δύο μήνες, τότε οι αμοιβές θα αναπροσαρμόζονται χωρίς τη γνώμη των δικηγόρων.

Ακόμη, οι δικηγόροι θα μπορούν να παρίστανται και σε περιφέρειες άλλων Δικηγορικών Συλλόγων εκτός από την περιφέρεια του Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένοι.