Με απόφαση που κρίνει ότι οι διαδοχικές συμβάσεις εργαζόμενου με νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υποκρύπτουν σύμβαση αορίστου χρόνου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διατάσσει τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Διαχείρισης να επαναπροσλάβει μια συμβασιούχο.

Ads

Στην έκδοση απόφασης του δικαστηρίου δεν ακολουθήθηκε η συνήθης πρακτική των δικαστηρίων τον τελευταίο καιρό να αναβάλλουν δηλαδή την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων, έως ότου αποφανθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 23 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, στο γραφείο του εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκατοντάδων εργαζομένων με προγράμματα stage και με συμβάσεις έργου στο δημόσιο για να συσταθεί για πρώτη φορά κοινό σωματείο διεκδίκησης της παραμονής τους στους χώρους εργασίας τους.

Όσον αφορά την συμβασιούχο του ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Διαχείρισης) η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου να μην απολυθεί, με το αιτιολογικό ότι επί χρόνια κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ΟΤΕΚ από τη θέση της θυρωρού, η απόφαση υποχρεώνει τον οργανισμό να την πληρώνει κανονικά μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση. Μάλιστα το δικαστήριο κρίνει ότι οι εν λόγω διαδοχικές συμβάσεις που συνάπτει η προσφεύγουσα με τον ΟΤΕΚ υποκρύπτουν μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου ενώ πιθανολογεί ότι θα γίνει δεκτή κι η κύρια αγωγή της.

Το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων πάντως, θα κριθεί για μία ακόμη φορά από τον Άρειο Πάγο, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2009, το οποίο έκρινε ότι οι δικαστές μπορούν να αξιολογούν κατά περίπτωση τη φύση και το είδος της εργασίας του απασχολούμενου.

Ads