Πολύμορφες εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται με αφορμή την έναρξη, την Τετάρτη, της δίκης των κατηγορουμένων για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπολου, δύο χρόνια μετά την τραγωδία στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος που συγκλόνισε τη χώρα.

Ads

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται έξω από το κοσμηματοπωλείο όπου ο Ζακ δολοφονήθηκε βάναυσα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά κ.α.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Γλάδστωνος

«Η τιμωρία των ενόχων αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δικαίωση της μνήμης του Ζακ Κωστόπουλου. Όμως, οφείλουμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή, ώστε να εξαλείψουμε τις κοινωνικές διακρίσεις κάθε είδους και τις αιτίες που τις προκαλούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ads

Εν όψει της έναρξης της δίκης των κατηγορούμενων για «το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας» του Ζακ Κωστόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει τη φωνή του, όπως αναφέρει, «με όλους όσοι παλεύουν για μια κοινωνία ανοιχτή, δίκαιη και συμπεριληπτική», «για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και αόρατους ανθρώπους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών «να μην εφησυχάζουμε, μέχρι να απομονωθεί εντελώς κάθε μορφή ρατσισμού και σεξισμού».

Το βράδυ της Τρίτης στις 19.00 οργανώνεται παρέμβαση στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων.

Κατά την παρέμβαση θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ οι ηθοποιοί Γιώργος Καρκάς, Γεράσιμος Μιχελής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Σαουσοπούλου θα διαβάσουν σύντομα κείμενα, κυρίως του ίδιου του Ζακ.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία για τον Ζακ

Σε αντιφασιστική/αντιπατριαρχική πορεία καλεί στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 18.00, η Ανοιχτή Συνέλευση για έναν  Αντιφασιστικό/Αντιπατριαρχικό Σεπτέμβρη.

Με σύνθημα «Τακούνι θα φοράω, φασίστες θα πατάω, Δικαιοσύνη για τη Ζάκι, σημειώνουν ότι «με αφορμή τη δίκη που ξεκινά στις 21 Οκτώβρη βγαίνουμε ξανά στους δρόμους για να φωνάξουμε αυτό που είναι καθημερινότητα για μας: πως η κανονικότητά σας είναι βαμμένη με αίμα. Και να αρθρώσουμε ένα ξεκάθαρο «Φτάνει πια».

Δεν θα ανεχτούμε άλλη βία πάνω στα σώματά μας.Όλες οι ιδιοκτησίες του κόσμου δεν μπορούν καν να συγκριθούν με την αξία μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν θα ανεχτούμε να κανιβαλίζετε άλλο τις ζωές μας. Δεν θα ανεχτούμε να μας δολοφονείτε και να μένουμε άπραγα. Δικαιοσύνη για τη Ζάκι».

Χανιά: Μικροφωνική – συγκέντρωση εν όψει της δικής για τη δολοφονία του Ζακ

Κάλεσμα σε μικροφωνική – συγκέντρωση εν όψει της δικής για τη δολοφoνία του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Οh.

Τρίτη 20/10/20, ώρα 19:00 , Πλατεία Αγοράς, Χανιά.

#Justice4ZakZackie

Στο twitter δημιουργήθηκε και ξεχωρίζει το χασταγκ #Justice4ZakZackie όπου εκεί εύκολα κανείς μπορεί να παρακολουθήσει τα καλέσματα των συλλογικοτήτων αλλά και να σχολιάζει τα πάντα για τον ακτιβιστή Ζακ.

ΣΦΕΑ: Στο όνομα της «προάσπισης» της ιδιοκτησίας δεν είναι αποδεκτή η αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου

«Ως ΣΦΕΑ ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή σωματείων και ενώσεων και απαιτούμε οι έξι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Διαμαρτυρόμαστε για τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης με βάση την πρόταση της εισαγγελέως, που ρίχνει στα “μαλακά” τους αυτουργούς της δολοφονίας» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1976).

«Αύριο, 21 Οκτώβρη 2020, ξεκινάει η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πριν από δύο χρόνια, που προήλθε από τον άγριο ξυλοδαρμού του, από καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

Τέτοιες εγκληματικές και αποτρόπαιες πράξεις, δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε στην «κακιά στιγμή». Είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών διακρίσεων που γεννάει και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που καλλιεργεί το ρατσισμό, την ομοφοβία και οδηγεί στο περιθώριο κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους. 

Οι κοινωνικές διακρίσεις, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, δεν αντιμετωπίζονται μόνο δικαστικά. Απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής συλλογική και οργανωμένη πάλη από το εργατικό και το λαϊκό κίνημα.

Απορρίπτουμε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής, ομοφοβικής, και ξενοφοβικής συμπεριφοράς και βίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και απαιτούμε την κρατική, δικαστική και κοινωνική στήριξη και προστασία».