Στις 21-3-2016, η 47χρονη Έφη Τσιχλάκη, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Κολυμπάρι Χανίων, με τραύμα από πυροβολισμό στο αριστερό μέρος του κεφαλιού της, ενώ η ίδια ήταν δεξιόχειρας. Ο σύζυγός της, σωματοφύλακας και πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, Κώστας Λιμενιτάκης, δήλωσε πως ήταν στο σπίτι μαζί της, συλλαμβάνεται και ισχυρίζεται πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Ads

Ο Εισαγγελέας άσκησε εναντίον του δίωξη, αλλά αθωώθηκε από το σώμα των ενόρκων που πλειοψήφησαν έναντι των δικαστών οι οποίοι έκριναν πως πρόκειται για ανθρωποκτονία με πρόθεση. «Ενδεικτικό του κλίματος εκφοβισμού και του τρόπου που συγκαλύφθηκε αυτή η δολοφονία, είναι ότι ο ιατροδικαστής του δημόσιου που ανέφερε ο ίδιος στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για δολοφονία, δεν κατέθεσε την έκθεση παρά μόνο δύο μέρες πριν τη δίκη ενάμιση χρόνο μετά!» είχε πει σε συνέντευξη του στο tvxs.gr o Εμμανουήλ Αθανασίου, ξάδερφος του θύματος, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εναντίον της απόφασης του εφετείου Χανίων, όσον αφορά την ποινή -χάδι κατά την οικογένεια- που επιβλήθηκε στον Κώστα Λιμενιτάκη για την άγρια δολοφονία της Έφης Τσιχλάκη.

Να σημειωθεί εδώ ότι και ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 8 ετών, υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης του εφετείου Κρήτης επιμένοντας στην αθωότητά του και δηλώνοντας ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πειστήρια και τα τεχνικά ευρήματα στο σημείο του εγκλήματος.

Ads

Η οικογένεια του θύματος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και θα παρευρεθεί σήμερα στη διαδικασία ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Έφης Τσιχλάκη στην Κρήτη τον Μάρτιο του 2016 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, πλην όμως είχε ξεχαστεί, έως την πρώτη δίκη το Σεπτέμβριο του 2017 η οικογένεια καταγγέλλει ότι η πρωτόδικη διαδικασία ενώπιον του μικτού ορκωτού δικαστηρίου του Ρεθύμνου, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά σκάνδαλα στην Ελλάδα. Ως συγγενής του θύματος, ο δικηγόρος και εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εμμανουήλ Αθανασίου μίλησε με το Tvxs και παρέθεσε λίστα σοκαριστικών λεπτομερειών για τη διαδικασία προανακριτική, ανακριτική αλλά και ενώπιον του δικαστηρίου που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της οικογένειας για συγκάλυψη της βίαιης δολοφονίας.

Να θυμίσουμε ότι μετά την αθώωση του κατηγορουμένου με τις ψήφους των ενόρκων και την αθωωτική εισαγγελική πρόταση στο Ρέθυμνo, η εκδίκαση της έφεσης αναβλήθηκε 6 φορές.

Η οικογένεια “απείλησε” με έκτακτη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη της άτυχης γυναίκας και να προστατευθεί το δικαίωμά τους στη δίκαιη δίκη. Το tvxs ζήτησε από τον Εμ. Αθανασίου ένα σχόλιο με αφορμή τη σημερινή δίκη και μας απέστειλε το παρακάτω κείμενο.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, μία γυναίκα – θύμα άγριου εγκλήματος θεωρήθηκε ότι αυτοκτόνησε από μικτό ορκωτό δικαστήριο παρόλα τα συντριπτικά στοιχεία περί δολοφονίας.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο Εισαγγελέας έδρας που προτείνει την αθώωση «λόγω αμφιβολιών» του κατηγορουμένου, έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο στη δίκη ζωγραφίζοντας στο χαρτί του.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο ιατροδικαστής επιβεβαιώνει στους αστυνομικούς ότι πρόκειται περί εγκληματικής πράξης. Στη συνέχεια δεν καταθέτει την ιατροδικαστική έκθεσή του για 14 μήνες παρ’όλες τις εγκλίσεις των ανακριτικών αρχών. Την καταθέτει τελικώς λίγες μέρες πριν τη δίκη χωρίς να πάρει θέση. Όταν τον καλεί το Δικαστήριο να καταθέσει, απλώς αγνοεί τη κλήση.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η οικογένεια του θύματος δέχεται απειλές, οι πραγματογνώμονες που έχει προσλάβει επίσης, κάποιες τηλεφωνικώς, παρουσία του αστυνομικού διοικητή Χανίων.

Οταν μέλος της οικογένειας απευθύνθηκε στην Αστυνομία, δεν δόθηκε καμία συνέχεια, προέβη τουλάχιστον η Αστυνομία έστω και σε υποτυπώδη έρευνα;

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όταν κατατέθηκε αίτημα στο δικαστήριο να προσκομισθεί ενώπιον του πειστήριο, αποδεικτικό στοιχείο ότι η αυτοκτονία έχει σκηνοθετηθεί, το δικαστήριο αρνείται !

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η ανακρίτρια αρνείται το αίτημα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που ζητούσε η οικογένεια για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του εγκλήματος !

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι αστυνομικοί δεν παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα από τον χώρο του εγκλήματος και δεν αναρωτιούνται καν σε ποιόν ανήκει το γενετικό υλικό 3ου ατόμου, ανήρ που βρέθηκε στα νύχια του θύματος.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα μία γυναίκα αυτοκτονεί επειδή δεν μπόρεσε να κάνει παιδιά. Αυτό είναι επίσημη υπερασπιστική γραμμή.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα συνήγορος υπεράσπισης δηλώνει στο δικαστήριο ότι οι προθανάτιες κακώσεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού του θύματος, ανάμεσα σε άλλες, προκλήθηκαν επειδή χτενιζόταν !

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα το όνομα του καταδικασμένου σε δολοφονία συζύγου καλύπτεται από τα ίδια ΜΜΕ τα οποία ανακοινώνουν δημοσίως ονόματα υπόπτων και συλληφθέντων αλλά προσοχή, όχι το όνομα ενός καταδικασμένου για άγρια δολοφονία της συζύγου του.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ένας συζυγοκτόνος καταφέρνει με τη συνδρομή πολλών παραγόντων και δυνάμεων να καλύψει την δολοφονία. Συνεχίζει τη ζωή του, ξαναπαντρεύεται, δεν έχει παραδεχτεί το έγκλημα, δεν έχει μετανοήσει, δεν έχει ζητήσει συγνώμη, δεν έχει εξηγήσει ούτε τις συνθήκες ούτε τους λόγους του φόνου. Επειδή όμως δεν προέβη σε άλλη παράνομη πράξη, που να γνωρίζουν οι αρχές τουλάχιστον, του αναγνωρίζεται ως ελαφρυντικό ο μετέπειτα σύννομος βίος και η φυλάκιση του είναι η ελάχιστη που προβλέπει ο Νόμος.

Αποφυλακίζεται σε λίγο καιρό…