Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τη διημερίδα «Riding the Greek Wave», στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με σημαντικούς προσκεκλημένους από τον χώρο της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Σκοπός της διημερίδας είναι να εμβαθύνει και να ενημερώσει πληρέστερα, κυρίως τους νέους κινηματογραφιστές, για τις διεθνείς συμπαραγωγές και τη διανομή των ελληνικών ταινιών. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, ανάφερε σχετικά:
 
«Αν το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών ταινιών είναι το πρώτο ζητούμενο, η διανομή τους είναι ένα ακόμα πιο πολύπλοκο και καθοριστικό ζήτημα. Είναι θλιβερή η προοπτική, οι ελληνικές ταινίες να μένουν στα ντουλάπια. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές έχουν αποδείξει – φέτος ακόμα περισσότερο – ότι όχι μόνο δεν είναι κρατικοδίαιτοι, αλλά αποτελούν μία εξαιρετικά υγιή και παραγωγική κοινότητα, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση».

image
 
Οι τομείς που θα αναπτυχθούν στη διημερίδα είναι, αφενός η κατάρτιση και η δικτύωση ανερχόμενων και έμπειρων παραγωγών με ξένους διευθυντές παραγωγής, αφετέρου οι αιτήσεις χρηματοδότησης ελληνικών ταινιών σε ευρωπαϊκά κέντρα ή και η εξολοκλήρου χρηματοδότηση ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού (που δεν υπερβαίνουν τις 160 χιλιάδες ευρώ) και στη συνέχεια οι δυνατότητες διείσδυσής τους στην παγκόσμια αγορά.
 
Ο Ρομπέρτο Ολά, εκτελεστικός διευθυντής του Eurimages, η Σαβίνα Νεϊρότι, υπεύθυνη του προγράμματος Bienalle College-Cinema, η Φεντερίκα Τρεμολάντα, εκπρόσωπος του youtube (google) Ελλάδας και Ιταλίας, είναι κάποια από τα ονόματα που θα συμμετάσχουν και θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια, παράλληλα με τη διημερίδα.
 
Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και συνδιοργανωτής του «Riding the Greek Wave» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε σχετικά:
 
«Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ο πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού και αυτό πρέπει η Πολιτεία να το καταλάβει. Αντίθετα, αυτό που συνέβαινε ήταν ότι ο ελληνικός κινηματογράφος έδινε τη δυνατότητα σε υπουργούς να εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, να αποκτούν μέρος από τη λάμψη του, να μιλούν για αλλαγές του νόμου για τον κινηματογράφο, και μάλιστα έναν νόμο που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με τον νόμο.»

image
 
Τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια του διημέρου που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η “Κατάρτιση”, όπου θα παρουσιαστούν προγράμματα κατάρτισης και δικτύωσης για ανερχόμενους και έμπειρους παραγωγούς και κινηματογραφικούς πωλητές. Η “Χρηματοδότηση”, όπου θα αναπτυχθούν ιδέες για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κέντρα. Οι “Συμπαραγωγές” (ήδη τέσσερις ελληνικές ταινίες που θα διανεμηθούν τα επόμενα χρόνια είναι συμπαραγωγές με άλλα κράτη) και η “Διανομή” όπου μείζων θέμα θα είναι οι δυνατότητες διείσδυσης της ελληνικής ταινίας στην παγκόσμια αγορά.
 
Το πρόγραμμα του δεύτερου «Riding the Greek Wave» ολοκληρώνεται με τρεις παράλληλες δράσεις: workshop «Treatment Lab & Pitching Training», ομάδα εργασίας «Eurimages» και ομάδα εργασίας YouTube. Στο τελευταίο project, η Φεντερίκα Τρεμολάδα θα δείξει σε μια κλειστή ομάδα νέων δημιουργών τις δυνατότητες και τους τρόπους προώθησης των καλών τεχνών στο κοινό.

image
 
Τη διημερίδα Riding the Greek Wave (Καβαλώντας το ελληνικό κύμα) διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για το αναλυτικό  πρόγραμμα της διημερίδας, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.