Μια ακόμη καταγγελία για περιστατικό ακραίου αυταρχισμού εις βάρος μαθητών, που συμμετείχαν σε καταλήψεις, έρχεται από Λύκειο στην περιοχή της Καλαμαριάς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Τvxs.gr, ο διευθυντής του εν λόγω σχολείου, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη μέχρι την περασμένη Τρίτη, ανάγκασε δυο μαθήτριες να υπογράψουν «δήλωση πολιτικών φρονημάτων», όπου -μεταξύ άλλων- δεσμεύονταν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ανάλογες πράξεις στο μέλλον.

Ειδικότερα, την Τετάρτη το πρωί φέρεται να κάλεσε τις δύο μαθήτριες – τις οποίες με βάση τις καταγγελίες είχε στοχοποιήσει με «πολιτικό πρόσημο» ξανά στο παρελθόν – στο γραφείο του, απαιτώντας να του κατονομάσουν τους υπόλοιπους συμμαθητές τους που πρωτοστάτησαν στην κατάληψη. Φρόντισε δε να επικαλεστεί «πληροφορίες που του έδωσε η γειτονιά» σχετικά με τη δράση τους.

Όταν τα κορίτσια αρχικά αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο, ο ίδιος να άλλαξε τακτική, κατηγορώντας τες ως «υπεύθυνες παράνομων πράξεων, υποκινήτριες δράσεων που στοχεύουν στη ζημία του σχολείου τόσο υλικά όσο και λειτουργικά αλλά και στην παρεμπόδιση της μόρφωσης των υπόλοιπων παιδιών». Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να κάνει επίκληση στην ηθική αλλά και το συναίσθημα των κοριτσιών, υποστηρίζοντας πως «εμποδίζουν παιδιά από οικογένειες που υποφέρουν από ανέχεια να πετύχουν τα όνειρά τους» (σσ αναφερόμενος στις πανελλήνιες).

Ads

Όπως καταγγέλλεται, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο διευθυντής του σχολείου κατέφυγε σε μεθόδους άσκησης ψυχολογικής βίας και χειραγώγησης, εκτοξεύοντας συνεχώς απειλές και οδηγώντας με αυτό τον τρόπο τα κορίτσια σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Το αποτέλεσμα, μετά από όλα αυτά, ήταν να συντάξει ο ίδιος χαρτί επί τόπου και να υποχρεώσει τις μαθήτριες να το υπογράψουν. Το επίμαχο χαρτί προέβλεπε μεταξύ άλλων τη «δέσμευση» πως δεν θα συμμετέχουν ποτέ ξανά σε κατάληψη σχολείου. Όταν μάλιστα καθηγητής που παρευρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο γραφείο προσπάθησε να αποτρέψει τα κορίτσια από το να υπογράψουν, δέχθηκε την «επίπληξη» εκ μέρους του διευθυντή, ο οποίος ισχυρίστηκε  πως «δεν έχει καμία δουλειά να απευθύνει το λόγο στα παιδιά», απαιτώντας να απομακρυνθεί από τον χώρο.

«Ήταν μια σχολική πλάκα, το πήραν όλοι σοβαρά άνευ λόγου»

Όπως ήταν φυσικό, έντονη ήταν η αντίδραση των γονιών των κοριτσιών, οι οποίοι -συνοδευόμενοι από δικηγόρο- βρέθηκαν το πρωί της επόμενης μέρας στο γραφείο του διευθυντή, απαιτώντας εκτός των άλλων να πάρουν το υπογεγραμμένο χαρτί. Από τη δική του μεριά, ο ίδιος -ενώπιον των νέων δεδομένων- άλλαξε πλήρως στάση, υποστηρίζοντας  πως «το συμφωνητικό ήταν μεταξύ των παιδιών και αυτού μέσα στα όρια του σχολείου, μια σχολική πλάκα, ένα αστείο μόνο», προσθέτοντας ότι «το πήρανε όλοι πολύ στα σοβαρά άνευ λόγου».

Έσπευσε δε να σκίσει το χαρτί, προκειμένου να καταδείξει πως το όλο σκηνικό θα πρέπει να θεωρείται λήξαν. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εύκολο, καθώς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου παραδέχονται πως πρόκειται για ακραία κι απαράδεκτη συμπεριφορά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Tvxs.gr, μια καθηγήτρια του εν λόγω σχολείου ετοιμάζεται να φέρει το ζήτημα στα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών, ζητώντας να την άμεση και παραδειγματική τιμωρία του διευθυντή.