Για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για τη διεξαγωγή επαρκών τεστ μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κοροναϊού, κάνει λόγο στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Κώστας Σταμούλης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, σημειώνει ότι λόγω της «αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων του κέντρου». 

Ads

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ», με τα δείγματα να παραμένουν στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία εκκρεμούν απαντήσει 160 και 100 δειγμάτων αντίστοιχα που ληφθήκαν τις περασμένες δυο ημέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. 

Τα εν λόγω, υποδηλώνουν, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΚΕΑ, Κώστα Σταμούλη «το μη ελεγχόμενο των ελέγχων. Ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο ελέγχων». «Πώς κατευθύνονται τα δείγματα, με τι κριτήριο γίνονται τα τεστ και με ποια κριτήρια αποστέλλονται στο ΕΚΕΑ ή αλλού;» ρωτά ο ίδιος μέσω τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση. 

Διαβάστε επίσης: 

Κάθε χώρα καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων για την πανδημία, υπογραμμίζει ο Κ. Σταμούλης, δεδομένου ότι οι συμβάσεις των εργαστηρίων με τις εταιρείες προμήθειας αντιδραστηρίων είναι γνωστές και σταθερές λόγω της παγκόσμιας ζήτησης και ακόμα περισσότερο δεν είναι ελαστικές, καθώς είναι κοινό μυστικό πως η παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση. «Τι συμβαίνει στη χώρα μας; Το πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι ποιος κατευθύνει πού και με τι κριτήριο τους ελέγχους» σημειώνει ο γεν. διευθυντής του ΕΚΕΑ.

Ads

«Εμείς επειδή δεν χρεώνουμε, μας έρχονται από παντού, από όλη την Ελλάδα, δείγματα» εξηγεί ο Κ. Σταμούλης. «Από όλα τα νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τα νησιά. Χωρίς οργάνωση, χωρίς σχέδιο. Κάθε νοσοκομείο είναι αφημένο στην τύχη του και ψάχνει να δει πού θα στείλει τα δείγματα. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, π.χ. ο “Ευαγγελισμός” να στέλνει στο ΕΚΠΑ, το ΠΑΓΝΗ στο ΕΚΕΑ κ.ο.κ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», αναφέρει ο Κ. Σταμούλης. Ο ίδιος ρωτά: «Πόσα εργαστήρια εν τέλει κάνουν μοριακό έλεγχο στη χώρα; Πόσα καταθέτουν αναφορά;»

Κάθε εργαστήριο προμηθεύεται συγκεκριμένη ποσότητα αντιδραστηρίων. Στην περίπτωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας η ποσότητα αυτή είναι 30.000 κάθε μήνα. Επομένως έχει τη δυνατότητα για διεξαγωγή 1.000 τεστ ημερησίως. Η παράδοση των αντιδραστηρίων από τις προμηθεύτριες εταιρείες δεν γίνεται μια και έξω αλλά τμηματικά ανά εβδομάδα. «Την περασμένη Παρασκευή το ΕΚΕΑ παρέλαβε 6.000 αντιδραστήρια. Την Κυριακή δέχθηκε 5.500 δείγματα! Έτσι, μέχρι τη Δευτέρα είχε ξεμείνει», επισημαίνει ο Κ. Σταμούλης και προσθέτει πως «γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξε και το έγγραφο του προέδρου του ΕΚΕΑ προς τον αρμόδιο υπουργό».

Σύμφωνα με το έγγραφο, «από 1/9 το ΕΚΕΑ δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Ελεγχο του Covid-19» για τις δομές της χώρας μέχρι νεωτέρας. Στη συνέχεια, και ο υφυπουργός Υγείας επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι το ΕΚΕΑ θα ξαναδεχτεί δείγματα στις 8/9, αφού «εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων».