Την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, εβδομαδιαίως από 37,5 σε 40 ώστε να συμπληρώνεται 8ωρο ημερησίως, ανακοίνωσε στην εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα, για όποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο, δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν και ένα ή δύο απογεύματα την εβδομάδα. Αναφορικά με το προωθούμενο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, έγινε γνωστό ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός παλαιών και νέων εργαζόμενων.

Ads

Η κυβέρνηση επικαλείται ανάγκες βελτίωσης της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, με την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μισή ώρα την ημέρα, είναι σαν να προσλάμβανε το Δημόσιο 45.000 νέους εργαζόμενους. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο, λέγοντας πως η τρόικα δεν είναι καν ενημερωμένη για το ζήτημα. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος αρκέστηκε να μεταφέρει τις διαβεβαιώσεις Ραγκούση ότι οι όποιες αλλαγές επί του ωραρίου στο Δημόσιο θα γίνουν «με σεβασμό στο 8ωρο».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν και κάποια απογεύματα μέσα στην εβδομάδα, σημειώνοντας ότι δεν θα εφαρμοστεί διακεκομμένο ωράριο των εργαζόμενων. Επ’ αυτού, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τάχθηκε υπέρ μιας στοχευμένης και όχι γενικής εφαρμογής του μέτρου, με πάγια προϋπόθεση το σεβασμό στο 8ωρο εργασίας των υπαλλήλων.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και η προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, με τον κ. Ραγκούση να διαβεβαιώνει το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους και πως στόχος είναι η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων. Ο ίδιος διαμήνυσε ότι δεν θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (δηλαδή το budget) για τις αμοιβές των υπαλλήλων. Σημειώνεται, βέβαια, πως αυτό είναι ήδη μειωμένο -σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ κατά 2,7 δις ευρώ– στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου.

Ads

Οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει να υποτάσσονται στην πολιτική του Μνημονίου, σχολίασε ο κ. Παπασπύρος ως γενικό πλαίσιο των θέσεων της ΑΔΕΔΥ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι έως το 2014, λόγω ωρίμανσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και εν μέσω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, θα έχουν εξέλθει από το Δημόσιο 120.000 επιπλέον εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, μίλησε για εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της πολιτικής του Μνημονίου, και κάλεσε σε συμμετοχή στις επικείμενες κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ (24ωρη απεργία στις 23 Φεβρουαρίου).